Kristin Gamlemshaug Andresen:

Åpen om kreften: - Grusomt

- Gud vet hvordan det kunne gått.

SYK: Trebarnsmoren forteller i et intervju med Se og Hør at hun blir behandlet for kreft. Foto: Espen Solli/ Se og Hør
SYK: Trebarnsmoren forteller i et intervju med Se og Hør at hun blir behandlet for kreft. Foto: Espen Solli/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eiendomsutvikler Kristin G. Andresen (63) har døtrene Katharina (26) og Alexandra G. Andresen (25) med finansmann og Ferd-gründer Johan H. Andresen (60).

Familien har bemerket seg både her hjemme i Norge og i utlandet, der døtrene blant annet har figurert på lister over verdens yngste milliardærer.

Nå kan imidlertid Kristin fortelle overfor Se og Hør at hun i påsken ble rammet av tarmkreft. Dette er en diagnose hun ønsker å spre mer kunnskap om.

- Jeg synes det er så viktig å spre kunnskap om tarmkreft og viktigheten av å sjekke seg. Mange oppdager det for sent fordi det er veldig få tegn før svulsten har rukket å bli ganske stor, sier hun til Se og Hør.

BEHANDLING: Kristin G. Andresen har fått behandling for kreftsykdommen i utlandet. Foto: Privat
BEHANDLING: Kristin G. Andresen har fått behandling for kreftsykdommen i utlandet. Foto: Privat Vis mer

Kreft

63-åringen kan fortelle at hun oppdaget ubehag i magen, men at hun ikke tenkte noe særlig over det før det ble langvarig.

- Jeg oppdaget det ved at jeg hadde luft i magen og litt blod i avføringen. Etter at det hadde pågått i fire-fem dager, så tenkte jeg at det var litt merkelig, fordi det pleier jeg ikke å ha.

Da hun ringte sykehusklinikken Volvat, hadde sykepleieren mistanke om at det kunne være hemoroider eller en liten sprekk. Det skulle likevel vise seg å være noe langt verre.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner seg opp om sin kreftsyke søster i Tv2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

- Da jeg kom hjem etter påske så merket jeg at jeg fortsatt ikke følte meg bedre. Da bestilte jeg en tarmsjekk med kamera.

Her ble hun videre henvist til en tarmspesialist, som gjennomførte en biopsi, der en bit av vevet fjernes fra organet for å bli undersøkt. Denne ble videresendt til Unilabs.

Legen kunne likevel slå fast den avgjørende beskjeden:

«Jeg kan bare si med en gang at dette er kreft, den er ondartet og her er ikke tiden på din side. Her må vi komme videre».

- Man får jo litt sjokk da, men jeg liker å vite hva jeg må forholde meg til. Jeg hadde veldig sansen for at han var åpen og klar på det, forteller Andresen om sjokkbeskjeden.

Dro til USA

Utlagt tarm er blant operasjonene som mange må gjennomføre ved tarmkreft. Det innebærer at tarmen får en kunstig åpning, slik at den kan tømmes gjennom huden. Dette ville Andresen prøve å unngå.

63-åringen hadde nemlig et ønske om å finne ut om det var alternativer til den svært omfattende operasjonen, og vendte dermed nesa mot USA for å se på andre behandlinger.

PROFILERT FAMILIE: Kristin Andresen sammen med barna Katharina og Wilhelm under Se og Hørs 40-årsjubileum i 2018. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
PROFILERT FAMILIE: Kristin Andresen sammen med barna Katharina og Wilhelm under Se og Hørs 40-årsjubileum i 2018. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Sammen med ektemannen leste paret seg nøye opp, og fant til slutt en klinikk ved navn Memorial Sloan Kettering kreftsenter.

De sendte derfor testprøvene til laboratoriet ved det amerikanske sykehuset, noe som skulle vise seg å gi flere nye resultater.

- Laboratoriet hos Sloan Kettering hadde fått helt annet resultat på biopsien - en annen type tarmkreft enn det Unilabs hadde funnet i forveien.

KREFT: Tidligere «God morgen Norge»-programleder, Eli Strand, åpner opp om kreftdiagnosen sin. Video: Filip Agnihotri. Vis mer

- Brannsår i rumpa

Andresen understreker at hun fikk nødvendig hjelp ved Ullevål sykehus her hjemme, men valgte til slutt å gjennomføre kreftbehandlingen i New York.

I løpet av måneden der eiendomsutvikleren var under utredning, før hun var på plass i USA, hadde svulsten doblet seg, ifølge Andresen. Den neste tiden ble tøff.

- I USA endte jeg opp med cellegift på morgenen, stråling til lunsj og cellegift på kvelden. I tillegg til to megadoser med det jeg kalte «rottegift».

Andresen tålte den sterke behandlingen, og mistet ikke noe av håret sitt underveis. Hun skulle derimot få kjenne på en annen bivirkning.

- Strålingen gir åpne brannsår i rumpa. Så du kan jo knapt sitte og gå på toalettet. Det er helt grusomt, forteller hun, og legger til:

TAR ALT: Den kreftsyke influenseren bestemte seg denne uka for å fjerne alt håret. - Jeg trodde det skulle være vanskelig, skriver hun på Instagram. Video: Instagram / @elin.kjos Vis mer

- Det ble bare verre og verre, og de siste to ukene ble helt pyton. Det er helt klart det verste fra behandlingen.

I dag er 63-åringen tilbake i Norge, og på bedringens vei.

- Ekstremt ubehagelig

I fjor høst kunne for øvrig dattera Katharina Andresen fortelle om celleforandringer som var blitt oppdaget i livmorhalsen hennes, og om den påfølgende operasjonen hun måtte ha.

- Det viste seg etter første test, altså skraping av livmorhals, at det så ut som store forandringer. Det ble noen små tårer da, ikke fordi jeg var redd for kreft, men fordi jeg synes det var ekstremt ubehagelig, fortalte hun til Se og Hør den gang.

Gjennom oppveksten har moren hennes vært flink med å minne henne på at det er viktig å holde kontroll på egen helse. At man ikke burde vente for lenge med mammografi, celleprøver eller andre viktige tester.

Hun forventet å bli innkalt til time for celleprøve da hun fylte 25 år, men innkallingen kom aldri i posten. Derfor tok hun saken i egne hender og dro til Volvat.

Kreftsyke Jane Marzewski (30) rører den ellers så beinharde dommeren Simon Cowel i «Americas Got Talent». Video: NBC Vis mer

- Etter mye støtte hjemmefra og på sosiale medier, roet jeg meg ned. Jeg tenkte over de positive sidene ved at jeg hadde bestilt time, blitt undersøkt og var i en prosess av å ta vare på min egen kropp og helse, fortalte Andresen om celleforandringene, og la til:

- Jeg ble raskt kalt tilbake for en biopsi, altså en vevsprøve, noe som ikke var veldig behagelig. Dette var fordi de ønsket å være helt sikre før de anbefalte meg en konisering.

En konisering er et lite kirurgisk inngrep på livmortappen, der området med celleforandringer opereres bort. Dette gjøres for å fjerne cellene som potensielt kan utvikle seg til livmorhalskreft, ifølge Lommelegen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer