Ante ikke at de var meldt på «Den store reisen»

- Jeg skjønte ingen ting. Vi hadde jo ikke meldt oss på!

PÅ TUR: Familien Wold Hansen fra Fauske i Nordland er en av de tre familien som er med i den nye sesongen av NRK-programmet «Den store reisen».  Foto: NRK
PÅ TUR: Familien Wold Hansen fra Fauske i Nordland er en av de tre familien som er med i den nye sesongen av NRK-programmet «Den store reisen». Foto: NRK Vis mer
SEHER.NO: Lørdag 11. september er det premiere på den andre sesongen av famileprogrammet «Den store reisen» på NRK1.

Tre norske familier skal da ut på reise til et ukjent sted, med en kultur de ikke kjenner og til mennesker som snakker et språk de ikke forstår. Og reisemålene går til Gobiørkenen i Mongolia, Namalene på stillehavsøya Vanuatu og Hamerfolket i Etiopia, er som vanlig svært eksotiske. 

Blant de tre familiene tv-seerne får følge på tur, er familien Wold Hansen fra Fauske i Nordland, som består av Raymond (41), som jobber som vaktmester, og datteren Malin (13), samt Raymonds samboer Rita (44), som jobber innen psykiatrien, og hennes sønn Ole-Alexander (17).

Den lille familien hadde bare bodd sammen i et halvt år før de la ut på den store reisen til det hardbarka Hamerfolket helt sør i Etiopia. Og det var faktisk Malin og Ole-Alexander som meldte familien på programmet, uten at foreldrene ante noen ting. 

- Både jeg og Rita fikk telefon fra NRK, og Rita trodde først at det var noen som hadde ringt feil, eller en selger. Og så ringte de til meg, og jeg skjønte ingen ting. Vi hadde jo ikke meldt oss på!

- Men så sa de at «joda, dere er meldt på», og søknaden var underskrevet av Malin og Ole-Alexander. Så vi ble tatt litt på senga for å si det sånn, sier en lattermild Raymond Wold Hansen på telefonen til Seher.no.

Ifølge familiefaren kom det som et lite sjokk at de plutselig skulle være med på tv-konseptet, men både han og Rita skal ha tatt det hele med godt humør.

- Vi synes bare det var artig.  Vi regnet jo egentlig ikke med at vi skulle komme så langt i søknadsprosessen. Så da vi fikk melding om at vi skulle være med, var det jo vill jubel. Det var Malin som maste litt på Ole-Alexander om at det hadde vært artig å være med på programmet. Og så tror jeg tilslutt han ble så lei maset hennes at han bare skrev en søknad litt på tull og sendte den avgårde. Og så kom vi jo med! Det var helt fantastisk, sier han.

Selv om familien ikke hadde bodd sammen spesielt lenge før de la ut på tur, og bodde nærmest oppå hverandre under den tre uker lange reisen, forteller Raymond at det ble svært lite krangling og uenigheter mellom dem. Wold Hansen tror heller at turen styrket familien og gjorde at de lærte hverandre bedre å kjenne.

- Vi var jo veldig spent på selve turen, men vi var bare så fast bestemt på at vi skulle gjøre det, så det var aldri noe problem for oss. Det var faktisk en veldig rolig og harmonisk stemning mellom oss på turen, ikke noe krangling eller noen ting. Vi var rett og slett veldig innstilt på at vi skulle gjennomføre dette. Men det er mulig vi har blitt litt sterkere som en familie. Vi har hvertfall lært hverandre bedre å kjenne, sier han.
 
De tre familiene i årets sesong, som også består av familien Breili fra Hvasser i Vestfold og familien Walbeck fra Kolbotn, fikk ikke beskjed om hvor de skulle dra, før de ankom Gardermoen og innspillingen begynte. Og til Seher.no forteller Raymond at familien ikke visste spesielt mye om Etiopia eller Hamerfolket før de landet i Afrika.

- Vi visste jo egentlig svært lite om Etiopia. Det folk kanskje forbinder mest med landet er sult, nød, død, katastrofer og sånne ting. Man har vel kanskje sånn generelt lite peiling på hva som skjer i de forskjellige landene, og spesielt landene i Afrika. Så kunnskapen vår om Etiopia var jo minimal, sier han, og innrømmer samtidig at det var et lite sjokk å møte en helt ny kultur:

- Det var vel på en måte et lite sjokk å komme ned til Hamerfolket. Vi fikk veldig mye inntrykk den første dagen. Og de menneskene er veldig «på deg» på en måte. De skulle liksom ta på deg og komme og se, veldig pågående for å si det sånn. Sånne ting er vi kanskje ikke så vant til her i Norge, så det var nok det største sjokket til å begynne med. Men det gikk veldig fort over, og det var et helt fantastisk folk. Utrolig flotte mennesker.
  
Ifølge Wold Hansen var turen med NRK noe av det største han har opplevd, og 41-åringen innrømmer at han ble veldig imponert over urbefolkningen de bodde med. 

- Det største for oss var opplevelsen. Å se hvordan andre mennesker har det. Og selv om Hamerfolket ikke har noen ting, så er de et veldig lykkelig folkeslag. De er glade og deler alt de har. De er også veldig åpne og imøtekommende. Det var en utrolig flott opplevelse, sier han.  

- Kunne du tenkt deg å gjøre det igjen? 
 
- Ja! Med én gang. Jeg kunne reist nå jeg, sier han. 

«Den store reisen» har premiere på NRK1 lørdag kl. 21. 25! Finn ditt favorittprogram i Seher.nos TV-guide her.

Bli fan av Seher.no på Facebook her!       

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
 

LES OGSÅ:  - Tenk dere nøye om