HEMMELIG: Enok Groven kom til finalen i den første sesongen av NRK-serien «Anno». Siden da har han jobbet som modell for flere ulike merker, blant andre Apple. Vis mer

Enok Groven for Apple sin Iphone X:

«Anno»-Enok landet modelljobb for Apple

- Jeg måtte klippe skjegget mitt for første gang på sju år.

Publisert

(Se og Hør): I 2015 ble Norge for første gang introdusert for realitykonseptet «Anno» på NRK. Der fikk vi også møte deltaker Enok Groven (34), som tapte finalen mot Emilie Enger Mehl.

Mens de fleste av deltakerne har returnert til sine vanlige liv utenfor offentligheten, har bergenseren Groven solt seg godt i rampelyset. Han er kanskje ikke kjent for nordmenn flest, men i motebransjen har hans modellferdigheter tatt ham verden rundt. Hans lange hår og vikingskjegg har noe av hederen for akkurat det.

Han har jobbet i Paris, Milano, New York og London, har vært i utallige magasiner og har nå landet karriens største jobb - som modell for milliardselskapet Apple.

MODELL: Groven har jobbet som modell i flere år, men hovedsaklig i utlandet. Nå er han Apples nye stjerne. Foto: Radhika Raj
MODELL: Groven har jobbet som modell i flere år, men hovedsaklig i utlandet. Nå er han Apples nye stjerne. Foto: Radhika Raj Vis mer

- Jeg har tatt mange sjanser, og endte til slutt opp med å jobbe for Apple. Det er det største jeg noensinne har gjort, forteller han.

Ekstremt hemmelighold

34-åringen kan nesten ikke røpe noe om oppdraget, men resultatet ble publisert i forbindelse med lanseringen av den etterlengtede Iphone X i fjor. Videoen er sett av mange millioner på Facebook og Youtube, og ble i tillegg sendt på TV.

Oppdraget fikk Groven i fanget av sitt norske agentur, Heartbreak Models.

- Det finnes få modelljobber i Norge for menn, så jeg så ikke vitsen med å jobbe med dem, men nå er jeg veldig glad jeg beholdt akkurat dette byrået. Jeg fikk sjokk da de ringte og sa at Apple ville jobbe med meg. De er ganske hemmelighetsfulle, så jeg fikk ikke vite hva jobben innebar, forteller han.

MYE HÅR: Det er Grovens tydelige skjegg og hår som får ham til å skille seg ut i bransjen. Foto: Andoni & Arantxa
MYE HÅR: Det er Grovens tydelige skjegg og hår som får ham til å skille seg ut i bransjen. Foto: Andoni & Arantxa Vis mer

Reklamen omhandlet den nye telefonens Face ID-teknologi, som gjør at du kan låse opp telefonen med ansiktet. Han ble fløyet til en location han ikke kan avsløre hvor er. Han kan heller ikke si hvor lenge de holdt på, hvem som regisserte videoen eller hva han fikk betalt.

- Det handlet om Iphone X, før den ble lansert, så du kan tenke deg hvor mange tusen mennesker som har måttet holde kjeft. Derfor skjønner jeg godt det ekstreme hemmeligholdet rundt telefonen. Jeg følte meg egentlig litt som en spion. Jeg kan ikke si noe om hvor bildene ble tatt eller hva jeg tjente, forklarer han.

Supermodeller som Gigi Hadid, Kendall Jenner og Naomi Campbell er kjent for å dra inn svære beløp, men mannlige modeller får sjelden samme anerkjennelse - verken økonomisk eller i form av berømmelse. Det eneste som er helt åpenbart er at hans velkjente og tette vikingskjegg måtte gå.

- Jeg måtte klippe skjegget mitt for første gang på sju år, for det skal se ut som jeg tar selfier over en lang periode. Jeg sparer på en måte på skjegget i videoen. Det ble helt rått, forteller han.

GIGANTISK KAMPANJE: Reklamefilmen til Apple er sett av millioner verden over. Groven kaller det et høydepunkt i karrieren. Foto: Apple
GIGANTISK KAMPANJE: Reklamefilmen til Apple er sett av millioner verden over. Groven kaller det et høydepunkt i karrieren. Foto: Apple Vis mer

Satset alt

Lenge før han ble kjent som realitydeltaker på NRK jobbet han verden rundt som modell. Karrieren startet i 2006, da han gikk inn på Modellhuset i Bergen.

- Jeg var nylig ferdig i forsvaret og hadde veldig lyst til å bli modell. En dag ringte telefonen, og jeg ble spurt om å gå en catwalk på Åsane senter. Byrået hadde ikke gitt lyd fra seg, så jeg trodde liksom ikke de var interessert, forteller han.

Senterdebuten ble starten på en suksessfull modellkarriere. Han har i all hovedsak jobbet i utlandet, og det er kanskje grunnen til at nordmenn ikke visste hvem han var før «Anno».

REALITYPROFIL: 34-åringen var med i den første sesongen av «Anno» på NRK, men rakk ikke opp til seieren. Foto: NRK
REALITYPROFIL: 34-åringen var med i den første sesongen av «Anno» på NRK, men rakk ikke opp til seieren. Foto: NRK Vis mer

- Det er lite å tjene på modellyrket, i hvert fall i Norge; jeg ble ikke modell for å tjene penger, men for å dra på eventyr. Jeg har fått anledning til å leve det livet jeg ønsker; som igjen har gitt meg nye muligheter.

Det har lønnet seg å satse. 34-åringen har blant annet vært med i flere utgaver av Vogue, Rolling Stone og Elle, gjort internasjonale kampanjer for Replay, Antony Morato og Primark, og gått catwalk for kjente designere.

Ettersom karrieren har utviklet seg, har han prøvd å skape endring og fått større muligheter til å styrke sitt engasjement.

Han har derfor begynt å si nei til flere og flere oppdrag, av etiske hensyn.

SER TILBAKE: I dag ønsker han å skape et bærekraftig samfunn, og bruker mye tid på nettopp det. Han henter også inspirasjon fra gammelt av, og skriver blant annet på høgnorsk. Foto: Dagbladet
SER TILBAKE: I dag ønsker han å skape et bærekraftig samfunn, og bruker mye tid på nettopp det. Han henter også inspirasjon fra gammelt av, og skriver blant annet på høgnorsk. Foto: Dagbladet Vis mer

- Jeg ønsker å være med å skape et bærekraftig samfunn, og det må vi begynne med nå. Jeg setter meg alltid inn i bedriftene jeg skal jobbe for, og har blant annet takket nei til store kampanjer for Mercedes-Benz og Vodafone. Det er ikke alltid like lett å være viljesterk her, men når man vil være et forbilde er det nødvendig å tenke gjennom det man gjør, forteller han ærlig.

Derfor er han så begeistret for Apple; et selskap han nærmest tillegger helgenstatus når han omtaler dem. De er blitt kåret til verdens mest miljøvennlige selskap tre år på rad.

- Steve Jobs og meg er ikke helt ulike når det kommer til en del ting, og vi deler mange av de samme verdiene. Det har vært en stor ære å jobbe med Apple, sier han.

Mange sysler

Modellyrket er ikke den eneste ballen Enok Groven har i lufta. Han er i gang med en vikingfilm, jobber med et musikkalbum og en bok, og blir å se i «Top Gear» i august 2018.

Snart skal han også til Hollywood for å prøve lykken. Han skriver på høgnorsk; en gammel versjon av nynorsk som de færreste fortsatt bruker.

Han ønsker å bevare den norrøne kulturarven, noe som er viktig i alt han driver med.

- Av modellyrket har jeg lært at ingenting skjer av seg selv. Man må jobbe hardt om man ønsker å leve et annerledes og kreativt liv. Vikingene satt ikke og ventet på lykke, de reiste ut og søkte etter den. Jeg hadde en drøm om å bli modell, så jeg bare gjorde det. Drømmer blir til virkelighet om man bare kommer seg opp av godstolen.

LES OGSÅ: Født med sjelden genfeil - nå gjør Melanie suksess som modell

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer