- UVIRKELIG: Taran Eide Bergsland måtte mandag forlate «Anno». Nå forklarer hun hva som skjedde da alt gikk galt under konkurransen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- UVIRKELIG: Taran Eide Bergsland måtte mandag forlate «Anno». Nå forklarer hun hva som skjedde da alt gikk galt under konkurransen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

«Anno» 2017:

«Anno»-deltakeren etter tabben: - Sikker på at jeg hadde vunnet

Taran Eide Bergsland ble den første som røk ut i «Anno»-finaleuka. 

Årets sesong av «Anno» nærmer seg slutten med stormskritt, og i løpet av finaleuken reduseres de fem gjenværende deltakerne til to finalister - og så én vinner.

Mandag kveld ble det klart at den første av de fem som måtte forlate finaleuken, er Taran Eide Bergsland (32).

- Jeg klarer ikke helt det med å holde hodet kaldt i konkurranser, det er gjerne følelsene som styrer. Men nå hadde jeg en plan før konkurransen begynte, og jeg ble veldig glad og overrasket over at planen min faktisk funket - i et kort øyeblikk, sier hun til Dagbladet.

I FINALEUKA (f.v.): Linn Elise Rølvåg, Katja Kålheim (foran), Simen Havig-Gjelseth, Taran Eide Bergsland og Per Midtstue Jensen kom seg helt til den siste uka i årets «Anno». Foto: Frank Foss / NRK / Strix
I FINALEUKA (f.v.): Linn Elise Rølvåg, Katja Kålheim (foran), Simen Havig-Gjelseth, Taran Eide Bergsland og Per Midtstue Jensen kom seg helt til den siste uka i årets «Anno». Foto: Frank Foss / NRK / Strix Vis mer

- Hadde aldri gjort dette hjemme

I mandagens episode måtte hun, Per Midtstue Jensen (27), Katja Kålheim (43) og Simen Havig-Gjelseth (45) først gjennom en krevende laugsprøve i kokkelauget.

Eide Bergsland slet med å få til flatbrøddeigen sin og sakket akterut, men konkurranseinstinktet hennes slo inn og hun fikk både partert sauen og tilberedt smalahovet sitt.

- Jeg er stolt av oss, jeg! Da den oppgaven kom i stad tenkte jeg: 'Det her kommer aldri til å gå'. Jeg hadde aldri gjort det der hjemme, eller ute i 2016, sier hun fornøyd i episoden.

Saken fortsetter under bildene.

TOK TID: 32-åringen brukte langt til på å få til flatbørddeigen sin i laugsprøven. Foto: NRK
TOK TID: 32-åringen brukte langt til på å få til flatbørddeigen sin i laugsprøven. Foto: NRK Vis mer
HANG I: Selv om både Per Midtstue Jensen (nederst t.v.) og Simen Havig-Gjelseth (t.h.) lå bedre an enn henne, kjempet Taran Eide Bergsland seg igjennom ukas første laugsprøve. Foto: NRK
HANG I: Selv om både Per Midtstue Jensen (nederst t.v.) og Simen Havig-Gjelseth (t.h.) lå bedre an enn henne, kjempet Taran Eide Bergsland seg igjennom ukas første laugsprøve. Foto: NRK Vis mer

Likevel var det Havig-Gjelseth som gikk seirende ut av laugsprøven. Deretter var det duket for en turnering i logikk, som ble fatal for Eide Bergslands «Anno»-deltakelse.

- Klarte ikke helt å tro det

Der skulle hun, Midtstue Jensen og Kålheim konkurrere om å pusle sammen en rekke malte treklosser, slik at de til sammen utgjorde Lutherrosen.

Linn Elise Rølvåg (34), som sikret seg immunitet til onsdag i fredagens episode, fulgte med fra sidelinjen sammen med Havig-Gjelseth. Derfra hadde de fullt overblikk over tabben Eide Bergsland begikk:

32-åringen fra Oslo jublet i triumf da hun fullførte pusleoppgaven først - før hun oppdaget at hun hadde satt sammen symbolet feil vei.

- Det er sånn at hovmod står for fall, da. Men jeg var sikker på at jeg hadde vunnet. Jeg ble veldig, veldig glad, men jeg hadde nok ikke studert denne lutherrosen godt nok. Jeg stod på sidelinja der og trodde at jeg hadde klart meg, og det var helt fantastisk som førstemann av de tre. Jeg klarte ikke helt å tro det, det var litt uvirkelig. Og så måtte jeg plustelig inn igjen, forteller hun.

GIKK GALT: Taran Eide Bergsland trodde hun var først ute med å klare oppgaven, før hun innså at hun hadde satt sammen klossene opp-ned. Foto: NRK
GIKK GALT: Taran Eide Bergsland trodde hun var først ute med å klare oppgaven, før hun innså at hun hadde satt sammen klossene opp-ned. Foto: NRK Vis mer

Dermed måtte hun begynne på nytt igjen, og dét ble fatalt i konkurransen: Per Midtstue Jensen ble førstemann til å gjennomføre oppgaven korrekt, før også Katja Kålheim kom i mål foran henne.

- Jeg prøvde å snu kuben rundt med alle bitene i, men det gikk ikke. Så etterhvert begynte jeg å bli stressa og apatisk: Jeg gav litt opp og så nederlaget komme da Per klarte det. Det var voldsomme følelser i sving i løpet av veldig kort tid, det var ganske heftig, minnes hun.

Tok til tårene

Etter den ergerlige turneringstabben ble Taran Eide Bergsland nødt til å ta farvel med de fire gjenværende deltakerne. Og det gikk tydelig inn på henne.

- Jeg tok seier'n litt på forskudd, gitt, sier hun til programleder Selda Ekiz mens hun snufser og tørker bort tårene.

- Det går bra, legger hun til, før hun gir den resterende «Anno»-gjengen hver sin gode avskjedsklem.

I dag forteller hun til Dagbladet at følelsene tok litt overhånd på grunn av den dramatiske og overraskende måten hun røk ut på.

KOSTBAR «LEKEGRIND»: Årets «Anno»-deltakere har fått gleden av å leve livet i en 1537-utgave av Trondheim som er bygget i Erkebispegården ved siden av Nidarosdomen. Video: NRK / Strix Vis mer

- Jeg klarte ikke helt å kontrollere følelsene etter turneringen. Jeg hadde nok sett for meg at jeg skulle være glad og føle at jeg var ferdig og fornøyd når jeg gikk ut av «Anno». Men så ble jeg veldig, veldig skuffet over meg selv etterpå, jeg var ganske preget da jeg kom ut. Men da jeg begynte å tenke på at vi var i den siste uka, så ble jeg jo glad for at jeg faktisk kom så langt, sier hun.

- Stod på Narvesen en time

Da hun gikk ut gjennom «Anno»-portene og la NRK-versjonen av 1537 og de fire andre deltakerne bak seg, kjente 32-åringen på blandede følelser.

- Det var motstridende følelser i det å møte verden igjen. Jeg følte en enorm frihetsfølelse og takknemlighet over å leve i 2016, men det var en kjempestor opplevelse å få være på besøk i 1537.

Da årets femte siste «Anno»-deltaker sjekket inn på hotellet i Trondheim utenfor «Anno»-boblen, merket hun også at det var rart å være omringet av moderne ting igjen.

Da Simen Havig-Gjelseth tok med seg et følge på ekspedisjon til Sør-Georgia, ble de overrasket av en elefantsel som knuste kajakken til en i ekspedisjonen. Vis mer

- Det første jeg gjorde da jeg kom på hotellet, var å vaske av meg skitten. Det var veldig deilig. Men det var veldig overveldende å komme ut, og veldig rart å være på et rom alene. Da jeg fikk mobiltelefonen min, hadde jeg selvsagt glemt pinkoden. Men bare det å se på den var veldig uvirkelig, det å vite at jeg kunne nå hele verden med et tastetrykk. Og bare det å skru på tven og se på nyhetene ble litt mye for meg.

Hun legger til at det dessuten føltes merkelig å tenke på de fire som fortsatt levde 1537-livsstilen, mens hun kunne unne seg alt hun ville av dagens bekvemmeligheter.

- Det veldig rart å plutselig kunne spise det jeg ville, mens de fortsatt måtte spise vassgraut til frokost. På forhånd hadde jeg trodd at det første jeg kom til å gjøre var å løpe på butikken og kjøpe godteri. Jeg kjøpte godteri samme dag, men jeg klarte ikke å spise det, jeg ble dårlig av det. Og jeg tror jeg stod på Narvesen i en time da jeg skulle kjøpe meg sjokolade. Det var så overveldende med et så stort utvalg!

Bergsland legger likevel til at opplevelsen har vært svært lærerik.

- Det har vært et eventyr, sier hun.

Les også: «Charter»-Svein fikk smertefull diagnose