Anne-Kat. om øyesykdommen: - Det går gradvis nedover

Åpner seg om den nye hverdagen.

NY HVERDAG: Anne-Kat. forteller om hverdagen med øyesykdommen i nyeste nummer av Se og Hør. Foto: Aller Media NO
NY HVERDAG: Anne-Kat. forteller om hverdagen med øyesykdommen i nyeste nummer av Se og Hør. Foto: Aller Media NO Vis mer

SEOGHØR.NO: Etter å holdt sykdommen skjult i over 20 år, avslørte den profilerte komikeren Anne-Kat. Hærland (44) tidligere i år at hun lider av øyesykdommen Retinitis pigmentosa.

Øyesykdommen gjør at cellene på netthinnen dør i sakte tempo, og dette fører til innsnevret syn, og sjansen for å bli helt blind er reell.

Nå forteller en åpenhjertig Anne-Kat. om sin nye hverdag i tirsdagens Se og Hør.

Gjør små endringer

 I SALG NÅ: I nyeste nummer av Se og Hør kan du lese mer om Anne-Kat. Hærland
I SALG NÅ: I nyeste nummer av Se og Hør kan du lese mer om Anne-Kat. Hærland Vis mer

Sykdommen gjør at synet minker gradvis, noe som betyr at Anne-Kat. må ta små grep for å kunne håndtere hverdagen. 

– På datamaskinen bruker jeg et tastatur som har hvite bokstaver på svart bakgrunn, det gjør det lettere for meg å se. Jeg leser primært nå bøker på det elektroniske lesebrettet Kindle, der jeg kan ha hvit skrift på svart bakgrunn, og kan justere lysstyrken. Det er sånne småting hele tiden, sier Anne-Kat til Se og Hør.

Videre forteller komikeren at hun stort sett gjør de samme tingene som før, bortsett fra å kjøre bil, og at hun nå får en del praktisk hjelp av manageren i forbindelse med jobb.

- Det går nedover

På spørsmål fra Se og Hør om hvor mange grader synsfelt hun nå har, svarer Anne-Kat. at hun ikke vet.

– Det har ikke noe hensikt for meg å måle det. Jeg vet jo at det gradvis går nedover. Det kan også stoppe i mange år, og så utvikle seg.

44-åringen ser derimot ikke mørkt på livet.

- Tenk på alle dem som forteller om alt de skal gjøre senere i livet – og plutselig så blir det ikke noe senere. Jeg mener at «dette skal jeg gjøre mens jeg kan». Jeg lever øyeblikket fullt ut, sier Anne-Kat-

Eks-kjæreste og «Gudbedre»

I juli kunne Hærland også fortelle at hun hadde funnet tilbake til eks-kjæresten og tidligere samboer Kåre Joao Pedersen. 

Paret hadde da vært fra hverandre i 20 år.

– Det er veldig hyggelig, sykt deilig, sa Hærland om forholdet til den tidligere «Kåre and the Cavemen»-trommeslageren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I 1996: Anne-Kat. Hærland og Kåre Joao Pedersen var et par også på 90-tallet. 20 år senere er de to kjærester for annen gang. Foto: All Over Press
I 1996: Anne-Kat. Hærland og Kåre Joao Pedersen var et par også på 90-tallet. 20 år senere er de to kjærester for annen gang. Foto: All Over Press Vis mer

En måned etter, i slutten av august, hadde den rappkjefta komikeren premiere på sitt nye stand-up-show  «Gudbedre» på Latter.

I showet tok hun opp mindre, men også mer seriøse temaer - blant annet snakket hun om øyesykdommen.

LES OGSÅ: «Hotel Cæsar»​ forandres, men en gammel karakter gjør comeback.