Anne Kat. kan bli blind

Komikeren har holdt den skremmende diagnosen skjult i over 20 år.

ØYESYKDOM: Som 22-åring fikk Anne-Kat. Hærland beskjed om at hun mest sannsynlig kommer til å bli blind.
ØYESYKDOM: Som 22-åring fikk Anne-Kat. Hærland beskjed om at hun mest sannsynlig kommer til å bli blind. Vis mer
POPULÆR GJENG: Fra 1999 til 2007 var Anne-Kat. Hærland fast paneldeltaker i humorprogrammet "Nytt på nytt", sammen med Knut Nærum og Jon Almaas.

NRK1 fredag 19. mai \nNytt på nytt (4:7)\nDet faste panelet består av Anne-Kat. Hærland og Knut Nærum. Programleder er Jon Almaas. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)\n
POPULÆR GJENG: Fra 1999 til 2007 var Anne-Kat. Hærland fast paneldeltaker i humorprogrammet "Nytt på nytt", sammen med Knut Nærum og Jon Almaas. NRK1 fredag 19. mai \nNytt på nytt (4:7)\nDet faste panelet består av Anne-Kat. Hærland og Knut Nærum. Programleder er Jon Almaas. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)\n Vis mer

SEOGHØR.NO: Anne-Kat. Hærland (44) er én av Norges mest profilerte komikere, kjent for sin satiriske humor og «rett fra levra»-uttalelser.

Det er lite den flotte blondinen ikke tør å prate om, men én ting har hun holdt skjult for offentligheten i lang tid.

Som 22-åring fikk nemlig Hærland beskjed om at hun mest sannsynlig kommer til å miste synet. Det avslører hun ovenfor VG.

Hun har øyesykdommen Retinitis pigmentosa, som gjør at cellene på netthinnen dør i sakte tempo. Dette fører til innsnevret syn, og sjansen for å bli helt blind er reell.

– Denne diagnosen har jo ligget under alt jeg har gjort i 20 år. Kanskje man nå skjønner mer av hvor alt kommer fra, forstår raseriet i humoren, sier den tidligere «Nytt på nytt»-profilen til avisen.

Nå er hun altså klar til å snakke om sykdommen – og dét på egen arena.

Saken fortsetter under bildet.

I høst setter 44-åringen opp sceneshowet «Gudbedre», hvor hun blant annet tar opp sitt stadig dårligere syn.

– Jeg modererer meg ikke et eneste sekund. Denne kua skal melkes til det bare er pulver igjen, for min egen sinnsro skyld, forteller Hærland i intervjuet med VG.

Er ferdig i TVNorge

Det er ingen tvil om at Hærland er en travel dame.

Ikke bare har «Gudbedre» premiere på Latter 31. august – tidligere i år hadde blondinen også premiere på podcasten «Apropos» sammen med Brita Møystad Engseth (49), der duoen spøker med alt fra begravelser til kongehuset.

I tilegg har hun også vært å se i TVNorge-programmet «Berserk- i pionerenes farvann», der hun er på en to måneders seilas til Sydpolen sammen med eventyrer Jarle Andhøy (38).

I mars ble det likevel kjent at 44-åringen er ferdig i kanalen.

- Kontrakten med Anne-Kat. går ut til sommeren, og det i dag ingen planer om at hun skal gjøre mer TV for oss, sa programdirektør Eivind Landsverk til Nettavisen den gang.LES OGSÅ: Anne-Kat. fikk en bursdag utenom det vanlige