«Farmen kjendis»:

Anmelder TV 2 etter kaninslakting

Tirsdagens «Farmen Kjendis»-episode skapte sterke reaksjoner både på og utenfor gården.

UBEHAGELIG: Kjendisene har ikke vært lenge på «Farmen»-gården før to søte kaniner må slaktes. «Skikkelig ubehagelig» syntes en av deltakerne. Video: Thea Hope/Rød Løper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tirsdagens episode av TV 2-programmet «Farmen Kjendis», har én av oppgavene i denne rundens ukesoppdrag skapt reaksjoner på gården.

Da skulle nemlig to av de fire kaninene på Bøensæter gård i Aremark slaktes for å bli til kjøttretten kanin-rillette, samt en muffe til godsfruen.

Det var en spesielt utfordrende oppgave for vegetarianerne på gården, influenser Sophie Elise Isachsen (27) og komiker og forfatter Shabana Rehman (45). Sistnevnte ønsket ikke å delta på slaktingen.

- Bruker avlivning som PR-strategi

Men også utenfor gården har kaninslaktingen vekket sterke reaksjoner. Dyrerettighetsorganisasjonen NOAH har nå bestemt seg for å anmelde TV 2 for hendelsen. De har imidlertid ikke begynt på en anmeldelse når Se og Hør tar kontakt.

- Men vi gjør det ganske fort når vi først bestemmer oss. Vi opplever at det er litt vanskelig å forholde seg til TV 2 fordi vi vet de er ute etter publisitet. Det får de når de behandler dyr dårlig, sier leder for NOAH, Siri Martinsen.

Nettavisen var først ute med å omtale NOAHs kritikk av programmet.

SKAL ANMELDE: Siri Martinsen, leder for NOAH, sier organisasjonen har bestemt seg for å anmelde TV 2 etter kaninslakt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SKAL ANMELDE: Siri Martinsen, leder for NOAH, sier organisasjonen har bestemt seg for å anmelde TV 2 etter kaninslakt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Organisasjonen har tidligere tatt ut anmeldelse på bakgrunn av slaktemetoder. I dette tilfellet mener NOAH-lederen at kaninene ble avlivet for underholdningens skyld, noe hun beskriver som kynisk. Videre forteller Martinsen at kanalen beveger seg på kanten av lovverket.

- De har de ikke tatt høyde for at det ikke er tillatt å bruke til dyr til pels i Norge, det er forbudt å holde dyr primært til den hensikten. Og det var akkurat det de gjorde her.

SKUFFA: Endelig er «Farmen Kjendis» tilbake, og allerede i første episode blir det tårer når Kjersti Grini kommenterer hvordan kua ser ut. Reporter: Bjørn Ekker/ Thea Hope. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

Det er paragraf 12 Martinsen sikter til.

«Avliving av dyr skal ikke skje som et selvstendig underholdnings- eller konkurranseelement», heter det i § 12.

Selv ser hun ingen grunn til å se på programmet.

- Det beste er å ikke gi det oppmerksomhet.

- Naturlig plass på «Farmen»

TV 2 på sin side, sier de kan forsikre «Farmen»-seerne om at kanalen er opptatt av dyrevelferd. Det skriver pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl i en e-post til Se og Hør.

- Vi ønsker at slakten skal gjennomføres på en trygg og smertefri måte, og kaninene ble slaktet av autorisert slakter som slakter kaniner profesjonelt, forklarer Dahl.

SKUFFA: Da var det klart hvem som er den første kjendisen som må forlate «Farmen Kjendis» 2022. Reporter: Bjørn Ekker. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

NOAHS ønske om anmeldelse tas til etterretning. Dahl avviser samtidig påstandene om at avlivningens hensikt er publisitet.

- Nei, vi gjør overhodet ikke dette for å skape debatt eller publisitet. Slakt har det vært i «Farmen» siden de aller første sesongene. Rammen for programmet er livet på en gård hundre år tilbake i tid, og slakt var en naturlig del av hverdagslivet den gangen.

Dahl sier TV 2 har fått en «håndfull» henvendelser etter tirsdagens episode, men står ved at slakt har en helt naturlig plass på «Farmen», hvor konsepter er å leve på en gård hundre år tilbake i tid.

- Vi opplever det som ukontroversielt at det også er del av TV-programmet. For deltakerne er det frivillig om man ønsker å ta del i slakten eller ei, og vi viser selvsagt ingen bilder av selve slakten på TV, skriver Dahl.

LES OGSÅ: Spøker med forlovedens toppløsbilde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer