SEXISTISK?: Professor Eva Lundgren anklager Fredrik Skavlan for å "avseksualisere og kjønnsdiskriminere" kvinner.  Foto: Per Ervland / Seher.no
SEXISTISK?: Professor Eva Lundgren anklager Fredrik Skavlan for å "avseksualisere og kjønnsdiskriminere" kvinner. Foto: Per Ervland / Seher.noVis mer

Anklages for å være sexistisk

Professor sammenligner Skavlan med drapsdømte Helge Fossmo...

SEHER.NO: Fredag har talkshowkongen Fredrik Skavlan (42) premiere på sitt svensk-norsk produserte show "Skavlan".

mottar imidlertid TV-profilen kritikk fra uventet hold.

På debattsiden Newsmill har nemlig den anerkjente norske kjønnsforskeren Eva Lundgren (61), som er professor i sosiologi ved Uppsala universitet i Sverige, skrevet et innlegg hvor hun anklager Skavlan for å "avseksualisere og kjønnsdiskriminere" kvinner, skriver Expressen. 

I sitt innlegg "Derfor ble Norge lei kåte Fredrik" hevder professoren at talkshowkongen ikke klarer å håndtere samtaler med kvinner, og at han bevisst velger ut flotte kvinner under 40 år til sine programmer.

"De valgte han å flørte med, å avseksualisere og kjønnsdiskriminere. Skavlan synes for eksempel at Åsne Seierstad luktet så godt der hun satt i hans studio. Og han spurte henne om hun hadde fått dusjet i Afghanistan mens hun jobbet der. En norsk historier kalte til og med Skavlan for "kåte Fredrik" i et seriøst tidsskrift, hvor han raste mot at Skavlan reduserte de kvinnelige gjestene under 40 til pyntegjenstander og sexobjekter", er blant det Lundgren skriver i innlegget.

Professoren synes heller ikke noe om at Skavlan spurte finansminister Kristin Halvorsen om hun hadde gjennomgått plastisk kirurgi samme dag som hun skulle presentere statsbudsjettet.

Ifølge Lundgren har talkshowkongen en evne til å trollbinde svenske kvinner på samme måte som Carola Häggkvists eksmann Runar Sörgaard og drapsdømte Helge Fossmo.

"Programlederen Fredrik, ex-pastoren Helge Fossmo og næringslivscoachen Runar - alle tre eksellerer i sin anvending av den karismatiske mannens verktøy. En mannlighet og ledertype som ikke har samme status i Sverige som i Norge", skriver hun videre.

Mette Kamilla Skjong, pressekontakt for Skavlan i NRK, har ingen videre kommentar til Lundgrens innlegg, men avviser at programlederen kun intervjuer kvinner under 40 år.

- Det har jeg egentlig ingen kommentar til, men det jeg kan si er at han i går intervjuet både Liv Ullmann og Lena Endre, og de er begge over 40, sier Skjong til Seher.no.

"Skavlan" sendes på NRK1 fredag kl. 21.25!

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: - Du er så pen! Jeg bare må si det