Dr. Phil McGraw:

Anklages for å utnytte psykisk syke

Selv hevder Dr. Phil at kritikken skyldes sjalusi.

ANKLAGER: I løpet av sin 17 år lange tv-karriere, har mange anklaget Phil McGraw for å utnytte psykiske syke mennesker. Det bryr han seg sjelden om. Foto: NTB Scanpix
ANKLAGER: I løpet av sin 17 år lange tv-karriere, har mange anklaget Phil McGraw for å utnytte psykiske syke mennesker. Det bryr han seg sjelden om. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dr. Phil McGraw er kanskje verdens mest kjente tv-psykolog, og er blant Hollywoods rikeste personer. Ifølge nettstedet Deadline tjente han 80 millioner dollar i fjor, noe som nesten tilsvarer den svimlende sum av 700 millioner kroner.

Etter nærmere 17 år på skjermen, er 69-åringen fortsatt svært populær. Nylig ble det, ifølge nettstedet, bekreftet at hans kjente tv-program med samme navn, fortsatt vil produseres ut 2023 - og det i første omgang. Den siste tida har han også lansert sin egen podkast «Phil in the Blanks», hvor «Game of Thrones»-stjerna Sophie Turner (23) så langt har vært blant gjestene.

Opp gjennom åra har imidlertid mange kritisert tv-psykologen for å tjene seg søkkrik ved å utnytte psykisk syke mennesker. Flere har også saksøkt McGraw etter framstillingen av seg selv i tv-programmet.

I et nytt intervju svarer dr. Phil nå på anklagene mot ham.

Saken fortsetter nedenfor.

KOLLEGER: Phil McGraw entret offentligheten som fast gjest på talkshowet til Oprah Winfrey. Her er de sammen på «The Oprah Winfrey Show» i 2010, der McGraw barberte av seg barten. Foto: AP/ NTB scanpix
KOLLEGER: Phil McGraw entret offentligheten som fast gjest på talkshowet til Oprah Winfrey. Her er de sammen på «The Oprah Winfrey Show» i 2010, der McGraw barberte av seg barten. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Mange reaksjoner

At kritikken hagler mot den kjente tv-psykologoen er, som nevnt, ikke ukjent. I starten av 2008, da popstjerna Britney Spears (37) var innlagt på sykehus i kjølvannet av sammenbruddet sitt året før, besøkte McGraw henne på sykehuset.

Sykehusbesøket skapte overskrifter internasjonalt, og Spears' familie reagerte kraftig på at tv-profilen gikk ut offentlig og snakket om møtet med henne.

Da den psykisk syke «The Shining»-stjerna Shelley Duvall (69) ble intervjuet i 2016, fikk McGraw også hard medfart, da han ble kritisert for å ha utnyttet Duvall på uverdig vis.

Den avdøde mesterregissøren Stanley Kubricks datter, Vivian Kubrick, kalte stuntet «uhyggelig og utnyttende underholdning».

- Det er frastøtende og ondskapsfullt. Shelley Duvall var en gang en filmstjerne. Hun blir nektet enhver form for verdighet ved å bli framstilt på denne måten. Jeg blir frastøtt, og jeg håper at andre tar del i å boikotte din hjerteløse form for underholdning. Jeg er oppriktig forferdet, skrev hun blant annet i et åpent brev til Dr. Phil.

Andre kjente fjes som har latt seg provosere av tv-psykologen, er skuespiller Lindsay Lohan (32). Hun raste mot McGraw på Twitter, hvor hun blant annet kalte ham en svindler etter å ha intervjuet moren hennes, Dina. I tillegg har også en tidligere ansatt saksøkt både ham og produksjonsselskapet hans, ifølge People.

Saken fortsetter nedenfor.

POPULÆR: Til tross for de mange anklagene mot ham, er det liten tvil om at Dr Phil er populær. Tv-programmet har vært vist på skjermen i hele 17 år og i 2013 fikk han også sin egen stjerne på «Hollywood Walk of Fame». Foto: NTB Scanpix
POPULÆR: Til tross for de mange anklagene mot ham, er det liten tvil om at Dr Phil er populær. Tv-programmet har vært vist på skjermen i hele 17 år og i 2013 fikk han også sin egen stjerne på «Hollywood Walk of Fame». Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Skyldes sjalusi

Selv om han la seg delvis flat etter episoden med Britney Spears, og blant annet valgte å beklage at han hadde uttalt seg til pressen i etterkant, er ikke det en gjenganger hva gjelder kritikken mot ham.

- Det kommer alltid til å finnes folk som har et problem med det du gjør, uansett hva. Du kan sitte og lese i telefonkatalogen, du kan stirre inn i kameraet eller havne i koma, du kan si a, b eller c. Det kommer alltid til til å være noen som har problemer med hva du gjør, uttalte han nylig i et intervju med Profile by Buzzfeed.

Videre mener han at det er sjalusi som ligger bak kritikken mot ham, og la til et sitat fra ingen ringere enn avdøde president Roosevelt.

- President Roosevelt sa det på et bra måte. «Den som får kredibilitet, er mannen som snubler samtidig som han strever for å gjøre mye».

I intervjuet avslørte han også at han selv ikke går til terapi, men at han er glad for at mange velger å gå til ham når de trenger hjelp.

- Jeg blir så glad når folk kommer til meg for å be om hjelp - for jeg er så glad for å kunne være til hjelp. Og jeg gjør det alltid privat. Du har aldri hørt meg si et ord om noen som ikke har vært med i programmet mitt, la han til.

Saken fortsetter nedenfor.

Måtte forsvare tittelen

Etter kritikken han mottok etter møtet med Spears i 2008, så McGraw seg nødt til å gå ut å forsvare psykolog-tittelen sin.

Ifølge TMZ ble McGraw angivelig klagd inn til California Board of Psychology av en psykolog som mente tv-stjerna brøt loven i forbindelse med besøket. Klageren mente at tv-profilen kunne ha brutt loven hvis han fungerte som behandler for Spears, ettersom McGraw ikke har lisens som psykolog.

I et innlegg på DrPhil.com, forklarte han at han bare hadde vært på besøk som en venn av familien. Han la også til at han var autorisert psykolog da han bodde i Texas, men at lisensen ble ugyldig da han flyttet til California.

Saken fortsetter nedenfor.

Siden han ikke hadde noen planer å praktisere som psykolog igjen, mente McGraw at noen ny lisens var unødvendig:

«Likevel har jeg fortsatt 30 års erfaring, en velfortjent doktorgrad i klinisk psykologi, så dere må fortsatt kalle meg Dr. Phil. Jeg er absolutt skikket til å få lisens i California hva gjelder utdanning, opplæring og erfaring, men jeg har heller valgt å følge en annen sti og anvendelse av utdanningen min.»

I etterkant publiserte likevel psykolog Paul G. Mattiuzzi et kritisk innlegg på bloggen sin, Everyday Psychology, der han ga uttrykk for at McGraw likevel ikke hadde rett til å oppføre seg som en psykolog.

LES OGSÅ: Tjente 2,3 milliarder på tre dager

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer