Pierre Cardin:

Anerkjent fransk moteskaper er død

Ble 98 år gammel.

DØD: Den franske moteskaperen Pierre Cardin har gått bort. Foto: Lionel Cironneau / AP / NTB
DØD: Den franske moteskaperen Pierre Cardin har gått bort. Foto: Lionel Cironneau / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den anerkjente franske moteskaperen Pierre Cardin er død, 98 år gammel. Det opplyser Cardins familie til det franske nyhetsbyrået AFP. Cardin døde på et sykehus i Neully vest for Paris.

98-åringen er spesielt kjent for sin avantgarde stil og romfartsinspirerte drakter. Han studerte arkitektur og etablerte sitt eget motehus i 1950.

Lang karriere

Cardin var også mannen bak den såkalte «bubble dress», som han kom opp med i 1954. Han ble født i Italia i 1922, men emigrerte til Frankrike som barn. Moteskaperen har jobbet for flere store motehus som Paquin, Schiaparelli og Dior.

UØNSKET: Supermodellen Gigi Hadid måtte ta grep da en uventet gjest tok seg opp på catwalken under moteuka i Paris. Video: Rød Løper/AP DV Vis mer

Ifølge Vogue lærte Cardin seg selv til å bli skredder i en alder av 17 år, før han deretter jobbet for Paquin, hvor han bidro til å lage kostymer med Jean Cocteau og Christian Bérard for filmen «Beauty and the Beast».

Han har som nevnt også jobbet for Schiaparelli, før han signerte med Christian Dior, hvor han var med på å lage kolleksjonen «New Look» fra 1947. Cardin imponerte Dior, som seinere har uttalt:

- Designere som Pierre Cardin er fremtiden for haute couture.

VERDENSKJENT: Pierre Cardin har jobbet for flere store motehus i løpet av sin karriere. Foto: REX / NTB
VERDENSKJENT: Pierre Cardin har jobbet for flere store motehus i løpet av sin karriere. Foto: REX / NTB Vis mer

Opptatt av unisex-mote

Det var i 1950 at Cardin startet for seg selv, og fra 1959 presenterte han prêt-à-porter-kolleksjoner i tillegg til haute couture-kolleksjonene.

Cardin var opptatt av mote for unisex, som noen ganger var eksperimentell, men designene hans har blitt brukt over hele verden opp gjennom åra. I 1960 introduserte han glidelås i front av klesplagget for å eliminere forskjellene mellom kjønnene, ifølge Store norske leksikon.

Kolleksjonene har ofte hatt et gjennomgangstema, som romfartskolleksjonen i 1964. Navnet hans finnes på merkevarer av ulike typer fra solbriller til vin.

KUNST: Catwalken til det spanske motehuset «Desigual» tok en overraskende vri. Video: Rød Løper Vis mer

LES OGSÅ: Influenser funnet død i veikant

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer