Sandra Lyng:

- Ammingen har vært et helvete

Sangfuglen snakker ærlig ut om vanskene etter fødselen.

UTFORDRINGER: I oktober ble Sandra Lyng mamma for første gang. De første månedene ble imidlertid mer utfordrende enn forventet. Her med forloveden Lasse Joachim Langerud på Universals sommerfest i fjor sommer. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
UTFORDRINGER: I oktober ble Sandra Lyng mamma for første gang. De første månedene ble imidlertid mer utfordrende enn forventet. Her med forloveden Lasse Joachim Langerud på Universals sommerfest i fjor sommer. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I oktober kunne Sandra Lyng (31) dele en gladnyhet med følgerne sine på Instagram, da hun og forloveden, Lasse Joachim Langerud (35), hadde blitt foreldre for første gang - til en liten gutt ved navn Sander.

View this post on Instagram

Hei verden! Jeg heter Sander 👶🏼

A post shared by Sandra Lyng (@sandralyng) on

Siden den gang har sangfuglen fra Mosjøen ved flere anledninger vært ærlig om at opplevelsen av å bli mor ikke ble helt som forventet. Blant annet har hun delt flere innlegg i sosiale medier der hun innrømmer at tiden etter fødsel var tøff, og forrige måned gjestet Sandra «God morgen Norge», der hun åpent og ærlig snakket om nettopp dette.

Lille Sander hadde for kort tungebånd, og slet samtidig med både refluksproblemer og kolikk. Derfor fikk han problemer med å suge av brystet, og gråt mye - noe som tydelig tæret på mammaen.

STØTTE: Sandra Lyng fikk mye støtte både fra mødre som hadde vært i samme situasjon som seg selv, og fra forloveden Lasse, i tiden etter fødselen. Her er de avbildet under Se og Hørs kjendisgalla i 2016. Foto: NTB Scanpix
STØTTE: Sandra Lyng fikk mye støtte både fra mødre som hadde vært i samme situasjon som seg selv, og fra forloveden Lasse, i tiden etter fødselen. Her er de avbildet under Se og Hørs kjendisgalla i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ammeproblemer

Sandra har fått enorm respons på åpenheten sin. Og i et nytt intervju med magasinet KK forteller 31-åringen at hun synes det er for lite ærlighet rundt det å få barn - og hvordan alle har ulike opplevelser rundt dette.

Det korte tungebåndet og kolikken førte til mye smerte for den lille gutten, som bare gråt og gråt - til mamma Sandras store fortvilelse.

Å prøve å roe ned Sander ved å legge ham til brystet, fungerte ikke.

- Ammingen har vært et helvete! Og det har gjort så vondt. Og Sander har vært så frustrert. Og jeg som hadde gledet meg skikkelig, forteller Sandra til KK.

Til tross for at det gjorde vondt, holdt 31-åringen ut, og prøvde alt fra brystskjold til pumping. Til slutt fikk hun beskjed av en helsesøster om ikke å stresse med ammingen.

- Å gi opp ammingen er ikke noe man tar lett på. Jeg tror alle nybakte mødre kjenner på det. Man vil gjøre det beste for babyen, og alt vi har lært, er at morsmelk er best, sier Sandra, og legger til at hun er glad hun hørte på helsesøsterens råd.

View this post on Instagram

I dag var jeg og lille på @gmn hvor jeg snakket om hvordan tiden etter han kom til verden har vært. Der kunne jeg røpe at vi nå er ferdig med amming. Jeg hadde hele tiden printet i hodet mitt at «morsmelk er det beste for gutten» og derfor fortsatte jeg. Jeg fortsatte selv om han hadde veldig stramt tungebånd, noe som gjorde at han ikke klare å spise riktig. Jeg fortsatte igjennom sårhet og noe som føltes som uutholdelige smerter. Igjennom brystbetennelse. Igjennom tilstoppede melkeganger. Igjennom Reynaulds Fenomen. Igjennom «biting». Igjennom ekstrem overproduksjon. Igjennom det at jeg gruet meg til hvert måltid. Jeg fortsatte etter at vi hadde mistanke om at baby hadde melkeallergi så jeg kuttet all melk i mitt kosthold (det er slitsomt når du med en liten en nesten ikke har tid til å lage deg mat engang) Jeg kuttet også all mat jeg hadde googlet meg frem til kunne gi luftsmerter hos baby. Juletallerken min så veldig stusselig ut for å si det sånn. Jeg fortsatte selv om det ikke var bra for meg, for det var visst til det beste for sønnen min. Det jeg innså den dagen en helsesøster tok tak i armen min og ikke bare anbefalte men rett og slett befalte at jeg sluttet å amme, var at det var jo ikke til det beste for han heller! Joda han fikk morsmelk, MEN han fikk en stresset og trist mamma som gråt av smerter da han skulle spise. Det var jo ikke noe hyggelig for han det! Først da jeg bestemte meg for å slutte møtte jeg en stor sorg. Jeg fikk aldri oppleve kosen med amming og var lei meg for det. Jeg følte meg som en dårlig mor og gråt i timesvis de første to dagene. Jeg følte jeg hadde feilet, jeg ville jo gi barnet mitt det beste! Men det viste seg at det beste for oss var at han fikk melk på flaske og jeg lover dere han begynte å smile mer også. Og jeg smilte! Sander fikk for første gang siden han kom til, en glad mamma. Og en glad mamma er en god mamma. En god nok mamma. Så nå er jeg her, mine kjære med-mødre for å si at vi må legge bort dette #ammepresset og droppe #ammepolitiet Vi er gode nok mødre selv om vi også tenker på vår egen psyke og helse. Mamming før amming ❤️

A post shared by Sandra Lyng (@sandralyng) on

Ønsker mer ærlighet

I mars skrev Sandra et ærlig innlegg på Instagram, der hun fortalte at hun i tiden etter fødselen hadde gått inn i en mild fødselsdepresjon.

Til KK forteller den tidligere «Idol»-deltakeren at hun først nå er i ferd med å bli seg selv igjen, og at hun endelig skjønner hva folk snakker om når de sier at hun må nyte denne tiden hun er i nå.

- Jeg husker jeg tenkte: «Hva er det jeg skal nyte, egentlig? Nyte at han gråter, at han biter av meg puppene, eller at jeg ikke skal sove?», sier hun.

Det å åpne seg og være ærlig har vært til god hjelp. 31-åringen har fått meldinger og kommentarer fra andre som har vært i samme situasjon som henne selv. Likevel ønsker hun fremdeles mer åpenhet.

KNEKKER SAMMEN: Sandra Lyng blir tappet for krefter under en svært krevende sykkeletappe, og bryter sammen. Video: TVNorgeVis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Åpen om diagnosen

Da Sandra Lyng gikk gravid, lagde hun podkasten «Smelt på tjukka» om prosessen. Der snakket hun åpent om alle aspekter ved svangerskapet, og avslørte også noe svært få visste - at hun som 20-åring fikk en bipolar diagnose.

- Jeg har bestemt meg for å åpne meg om en ting som for meg har vært sårt lenge. For da jeg var 20 år fikk jeg en bipolar diagnose, og da ble jeg innlagt, etter at jeg rett og slett ikke ville leve mer. Jeg var veldig deprimert, og da jeg kom ut av sykehuset ble jeg manisk, sa hun til psykolog Hedvig Montgomery.

- Jeg var på tur i et halvt år, brukte opp alle pengene som jeg hadde tjent det siste året, og gjorde så mye som jeg aldri ville gjort ellers. Og da fikk jeg diagnosen bipolar 1, men jeg har skjønt at det er bipolar 2 med årene, sa Sandra.

Sandra Lyng intervjues på sminkerommet på Paradise Hotel-settet for å spille inn musikkvideo til Paradise-sangen 2016. Vis mer

Sluttet på dagen

I elleve år gikk Sandra på medikamenter for å holde seg oppegående. Da hun fant ut at hun var gravid, sluttet hun på dagen.

- Når du har gått på fem forskjellige medisiner i elleve år må man ta et hardt valg når man finner ut av man er gravid. Jeg bestemte meg for å slutte med alle på dagen da jeg fant ut at Lasse og jeg skulle bli foreldre, sa hun i et intervju med Se og Hør i oktober, like før hun ble mor.

Tilbakemeldingene på åpenheten var massive. Sandra hadde gruet seg til å publisere episoden, men hadde ikke noe å bekymre seg for.

- Folk har skrevet til meg at de har søkt hjelp selv på grunn av episoden, og andre med samme diagnose har kalt det modig. Det føltes så utrolig riktig, og det var en fin måte å ta det opp på, fortalte hun i oktober.

LES OGSÅ: - Jeg tenker på henne hver dag

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer