Jørgine Massa Vasstrand:

Ammer sønnen (2): - Modig

Treningsprofilens Instagram-innlegg hvor hun ammer sin to år gamle sønn fikk flere til å slenge med leppa. Samtidig hylles hun for åpenheten.

DELTE MENINGER: Da Jørgine Massa Vasstrand delte et bilde av at hun ammet sin to år gamle sønn, slang flere med leppa. Samtidig hylles hun for åpenheten. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
DELTE MENINGER: Da Jørgine Massa Vasstrand delte et bilde av at hun ammet sin to år gamle sønn, slang flere med leppa. Samtidig hylles hun for åpenheten. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
Publisert

Det å amme har lenge vært et tema som vekker mye engasjement, både når det kommer til det å amme på offentlig sted og hvor lenge man skal amme barna sine.

De fleste husker nok da kunstner Marianne Aulie (48) skapte overskrifter for å amme sin da tre år gamle datter Aella Malove Bluebell Marie Ingeborg Hjørdis - også kalt Lillemor.

Marianne Aulie og datteren filmes av mannen Aune Sand. Her ser vi Marianne amme sin da tre år gamle datter i 2015. Vis mer

- Hun må selv få bestemme når hun ikke vil ha pupp mer, forklarte Aulie til Se og Hør i 2015.

Det tok ikke lang tid før uttalelsen vakte oppsikt, og influenser Marna Haugen Burøe (39) gikk hardt ut på bloggen sin - der hun kritiserte Aulies beslutning om å amme datteren.

Delte meninger

Influenseren stilte blant annet spørsmål ved hvem det er som trenger ammingen, samt om det var barnet eller mor som ikke klarte å gi slipp.

Aulie er imidlertid ikke den eneste som besluttet å fortsette med ammingen. På Instagram avslører influenser og treningsprofil Jørgine Massa Vasstrand (31) at hun fortsatt ammer sønnen Milano (2).

«Vi hadde sluttet, men nå har vi kanskje ikke det likevel», skriver hun til to bilder av seg selv hvor man kan se at hun ammer sin to år gamle sønn.

Innlegget har i skrivende stund fått over 43 000 likerklikk og i kommentarfeltet har det rent inn med delte meninger fra følgerne.

Flere hyller Massa Vasstrand for å fortsette å amme barnet sitt, mens andre mødre skriver at de selv ammet barna sine i flere år. Samtlige roser også influenseren for å normalisere langtidsamming.

Det er imidlertid ikke alle som sier seg enig. Enkelte mener det er sært, mens andre mener at det er tull og tøys å amme en toåring.

På Instagram-story tar Massa Vasstrand opp de negative kommentarene hun har fått under Instagram-innlegget sitt.

TEMPERAMENT: «Farmen Kjendis»-programleder Tiril Sjåstad Christiansen ønsker å se Jørgine «Funkygine» Vasstrand i programmet sitt. Det skjer trolig ikke med det første. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Jeg føler ikke at jeg trenger å si så mange argumenter på hvorfor det er helt hårreisende å legge igjen sånne kommentarer på et sånt type innlegg. For alle oppegående mennesker vet at folk ammer barna sine så lenge man har lyst til, og at ingenting er dumt med amming hvis man selv opplever det som kos, og barnet opplever det som kos, forteller hun.

- Jeg vet at den er oppbrukt, men jeg har lyst til å si en ting til dere som legger dere opp i hva alle andre gjør og dømmer folk - get a life, legger hun til.

Influenseren har også delt et innlegg på sin blogg.

ÆRLIGE BILDER: Tea Broholm, kjent fra «Paradise Hotel» er nybakt mor. Nå deler hun ærlige bilder av kroppen etter fødselen. Video: Instagram / Rød Løper Vis mer

«Fy flate så gode vi er! Fy flate som vi skulle heiet på hverandre. Fy flate som vi ikke skulle brukt tid på å finne feil ved hvordan andre velger å være mammaer! Vi har aller mest til felles. Husk det», skriver hun blant annet.

Helsedirektoratet anbefaler at barn ammes hele det første året og gjerne lenger, hvis mor og barn trives med det. Verdens helseorganisasjon anbefaler at barn ammes i to år, ifølge Helse Norge.

Jørgine Massa Vasstrand har ikke besvart Se og Hørs henvendelser.

- Veldig mange sterke følelser

Daglig leder i den frivillige organisasjonen Ammehjelpen (arbeider for å hjelpe mødre som vil amme barna sine, journ.anm.), Anne Sigstad, forteller til Se og Hør at hun synes at Massa Vasstrands innlegg er flott.

- Jeg synes det er bra at kjente personer fronter at det går helt fint å amme en toåring. Det er nok flere som gjør det enn vi tror, men det er mange som holder det for seg selv. Jeg tror ikke det er fordi de synes det er flaut, men fordi de ikke ønsker å ta kampen om å forsvare at de gjør det valget, sier Sigstad, og legger til:

- Derfor er det bra at noen er modige og deler det, og blir med på å normalisere det.

MANGE SPØR: Hvordan var det å ha sex eter fødsel, er et av spørsmål «Farmen»-deltaker Stine Næss-Hartmann får fra sine følgere på Instagram. Video: Stine Næss-Hartmann. Vis mer

Videre peker Sigstad på at amming er en beskyttelse mot sykdommer ved at man blant annet får antistoffer gjennom morsmelken. Dette kan hjelpe til med å gjøre barnet motstandsdyktig overfor smitte som blant annet florerer i barnehager.

- Hvorfor skaper amming så mye reaksjoner og engasjement?

- Det virker nok veldig privat for mange å dele ammebilder. Så er det omdiskutert å dele bilder av barn i slike situasjoner. Det kan også være noen som har noe ambivalens for amming ved at man for eksempel ikke kan amme selv, og at man da blir påminnet en sårhet, svarer hun.

- Det er veldig mange sterke følelser når det kommer til amming, og det ligger så dypt i oss. Det er noe litt rart med at vilt fremmede kan komme og si noe til deg, enten du gir flaske eller ammer. Det er mange som blander seg opp i det, legger hun til.

GRAVID: Modellen Belle Lucia fikk hets i kommentarfeltet på Instagram etter at hun la ut et bikinibilde av seg selv, 6 måneder på vei i graviditeten. Vis mer

- Gjør det du som mor føler er best

Influenser Anja Johansen (33) føler også at amming er et litt betent tema for veldig mange.

- Press om å amme, press om å amme riktig og lenge nok, og en følelse av at hvis du ikke ammer så er du en dårlig mor. Det tror jeg veldig mange føler på, forteller hun til Se og Hør.

Videre forklarer Johansen at hun selv ikke har hatt muligheten til å amme de to barna sine, og at begge derfor har fått morsmelkerstatning, noe hun selv også fikk som barn.

- Så jeg har alltid ønsket å være en stemme for oss som ikke har hatt muligheten til å amme. Og det er innafor det også! Jeg tenker enkelt og greit, la folk amme, ikke amme, amme lenge, amme kort og gjør det du som mor føler er best, avslutter hun.

Influenser og forfatter Julianne Nygård (30), kjent som «Pilotfrue», sier til Se og Hør at hun ammet sønnen til han var rundt halvannet år gammel. Da valgte de å stoppe.

- Først og fremst fordi Severin bare tullet og herjet, men også fordi jeg ikke følte at jeg hadde mer melk igjen i puppene, forklarer hun.

GRAVID: Ekteparet Julianne og Ulrik Nygård venter barn igjen. Slik avslører de nyheten. Reporter: Thea Hope Vis mer

Nygård går nå gravid med sitt andre barn, og håper hun kan amme sin kommende sønn lenge - «uavhengig av alder eller hva andre mener».

- Jeg synes dette med amming er og bør være opp til den mammaen og det barnet det gjelder, og at man generelt skal være forsiktig med å uttale seg om hva som er «rett eller galt» når det gjelder noe så individuelt som amming, forklarer hun.

- Jeg bryr meg ikke

Også internasjonalt finnes det flere eksempler på kjente ansikter som har valgt å amme i flere år. Blant dem finner vi skuespiller Alyssa Milano (47), som i 2015 uttalte at hun godt kunne finne på å amme datteren Elizabella Dylan Bugliari (6) til hun var seks år.

- Jeg bryr meg ikke. Jeg kommer til å fortsette å amme, kanskje helt til Elizabella er seks år! fastslo hun den gang.

Og i fjor delte «Twilight»-stjernen Nikki Reed (32) sitt syn på amming og det å være mor på Instagram. 32-åringen fortalte i innlegget at hun ofte fikk spørsmål om hvor lenge hun hadde planer om å amme datteren, som fylte to år i slutten av juli i fjor.

Skuespilleren var åpen om at hun ikke hadde satt noen «tidsfrist» på ammingen, og at hun skulle la datteren få være med på å avgjøre når det skulle bli brystmelk-stopp.

- For å være ærlig, så aner jeg ikke hvor lenge hun og jeg kommer til å være på denne reisen sammen. Jeg følger henne, og hun forteller meg akkurat hva hun trenger. 20 måneder gammel har hun så vidt begynt å bli interessert i mat, var blant det Reed delte i innlegget.

LES OGSÅ: Fødselen endte i keisersnitt:- Hodet satt fast

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer