Spellemann-prisen:

Amerikansk stjerneskudd kuppet Spellemann

Noah Cyrus (18) dukket plutselig opp på den røde løperen i Oslo.

AMERIKANSK STJERNE I OSLO: Artist Noah Cyrus (18) dukket plutselig opp på Spellemann-løperen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AMERIKANSK STJERNE I OSLO: Artist Noah Cyrus (18) dukket plutselig opp på Spellemann-løperen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

OSLO KONSERTHUS (Se og Hør): I kveld er det duket for Spellemannutdeling i Oslo konserthus, hvor det tradisjonen tro blir en storslagen feiring av det norske musikkåret som er gått.

I første omgang deles sjangerprisene ut, og i ettermiddag troppet en rekke spente kjendiser og artister opp på den røde løperen.

Det var riktignok det amerikanske stjerneskuddet Noah Cyrus (18), lillesøsteren til Miley Cyrus, som stjal showet.

- Vil flytte til Norge

Overfor Se og Hør forteller Cyrus at hun er på Spellemann for å opptre sammen med vår egen Alan Walker. De har låta «All Falls Down» sammen.

- Det er fantastisk å være her, og jeg elsker Norge. Jeg burde egentlig flytte hit. Det er andre gang jeg er her nå, og jeg gleder meg skikkelig til kvelden og hele utdelingen, forteller hun til Se og Hør før hun haster videre nedover løperen.

MARKERING: Under søndagens Spellemann-show var det mange kjendiser og artister som dukket opp på den røde løperen med hvit rose. Initiativet var til støtte for metoo-kampanjen. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Blant dem er nominert til å vinne pris i kveld, er bergensaristen Gabrielle Leithaug (33). Til Se og Hør forteller 33-åringen, som kan vinne statuett for beste popsolist, at hun har prøvd å tenke minst mulig på resultatet.

- Men jeg er veldig stolt over den gjengen som er nominert med. Jeg står i et sterkt lag. Uansett hvem som tar prisen, er det fortjent, forteller hun.

SPELLEMANN: Aristen Gabrielle kom til Oslo konserthus med kompisen Tore. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPELLEMANN: Aristen Gabrielle kom til Oslo konserthus med kompisen Tore. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Gabrielle, som har på seg pastellilla kreasjon for anledningen, har generelt store forventninger til kvelden.

- Jeg synes Spellemann er festlig. Det er ikke ofte man har så mange kollegaer på et sted, og jeg gleder meg veldig, forteller hun.​

Krever flere musikkfester

Rapperen Abdulhakim «Hkeem» Hassane (20), som kan vinne pris for årets nykommer og årets låt, med landeplagen «Fy faen», forteller at det er en ære å være nominert.

- Jeg håper det blir en bra kveld, og at alle smiler og er blide. Alle fortjener å vinne, jeg har mange sterke konkurrenter, forteller han til Dagbladet.

SPELLEMANN-UTDELINGEN: Bettan og døtrene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Bettan og døtrene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Bettan (59), eller Elisabeth Andreassen, er også på plass i Oslo konserthus i ettermiddag. Hun kom til den røde løperen sammen med døtrene, og sangeren Heidi Musum, aka Kamferdrops. Overfor Dagbladet forteller Bettan at hun ønsker seg flere fester som Spellemann.

- Vi trenger å feire norsk musikk mer enn det vi gjør i dag, og vi trenger å feste mer. Her er det mange gode musikere og artister, og det er fint med bransjetreff, forteller hun.

SPELLEMANN-UTDELINGEN: Dagny. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Dagny. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Marion Ravn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Marion Ravn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Cezinando. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Cezinando. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Maya Vik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Maya Vik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Julie Bergan. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Julie Bergan. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Alan Walker. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Alan Walker. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Kjartan Lauritzen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPELLEMANN-UTDELINGEN: Kjartan Lauritzen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hvite roser

Fra tidligere er det kjent at det blir metoo-markering på Spellemannutdelingen søndag. Både kvinner og menn er blitt oppfordret til å bære en hvit rose som symbol på kampen mot trakassering i musikkbransjen.

Det ble tydelig allerede på den røde løperen at svært mange ønsket å støtte initiativet.

- En hvit rose er jo en fin markering. Grammy-prisen oppfordret til svart antrekk, så dette blir vår variant, har initiativtaker til blomstermarkeringen, Charlotte Öqvist i pr- og managerbyrået Little Big Sister, tidligere uttalt til Dagbladet.

- En ære

Søndag kveld skal hele 24 Spellemannpriser deles ut, i tillegg til live-opptredener fra flere av Norges største artister. Blant dem som inntar scenen, er ingen ringere enn en av verdens største EDM-stjerner, Alan Walker, som for anledningen opptrer sammen med Noah Cyrus.

- Det er en ære å få åpne årets Spellemann-show. Jeg gleder meg stort til både opptredenen og til å sitte som nominert i salen. I fjor kunne jeg dessverre ikke være med på prisutdelingen, så jeg er veldig glad for at jeg får være der i år, sier Alan Walker, som blant annet er nominert i kategorien «Årets låt» for «Alone», til Spellemann.no.

Under kveldens show skal også GURLS, Sløtface, Dagny, ISAK, Guro Kleven Hagen og Hkeem underholde publikum og tv-seere. For øvrig gjør Kamferdrops, Ole Ivars og Bettan en eksklusiv opptreden sammen.

LES OGSÅ: Viste kjærlighet på Spellemann-løperen

IKKE HELT A4: Slik så det ut da rock-vinner «Beglomeg» entret presserommet etter prisutdelingen i Oslo spektrum. Video: Sveinung U. Ystad Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer Vis mer