Det norske kongehuset:

Amerikansk presse: - Kaotisk

Norske tilstander har krysset Atlanteren.

OMTALT: Prisbelønt amerikansk storavis omtaler det norske kongehuset som kaotisk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
OMTALT: Prisbelønt amerikansk storavis omtaler det norske kongehuset som kaotisk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Det har vært en urolig tid i de europeiske kongehusene de siste årene. I Storbritannia er det full orkan med prins Harrys (38) Netflix- og bokopprør, mens det nærmest har vært jordskjelv i Danmark av dronning Margrethe (82) og prins Joachims (53) tittel-konflikt.

I Norge er det prinsesse Märtha Louise (51) og forloveden Durek Verrett (48) som har stått i lyset - og sakens kjerne har nok alle og enhver fått god innsikt i.

Dessuten kan Atlanterhavet umulig være særlig lydisolert, da selv amerikanerne har fått med seg de høylytte diskusjonene rundt Märtha og Durek.

Prinsesseparet pryder nemlig USAs kanskje mest prestisjefylte avis.

FORSTÅR IKKE: Kong Harald forteller at det har tatt tid å få Durek Verrett til å forstå hvordan det norske kongehuset fungerer. Video: NRK Vis mer

Ikke bare britisk konflikt

Prinsesse Märtha Louise ble nylig omtalt i en The New York Times-artikkel om «kaotiske monarkier».

De ulike kongehusene som nevnes er riktignok ikke rangert, men det er Märtha og Durek som er å se i hovedbildet og øverst på artikkelens liste.

«Men Storbritannia har ikke monopol på kongelig skittentøyvask. Som man kan se, er det fire andre kaotiske monarkier som også har engasjert seg i funksjonsforstyrrelser, uorden og eget høylytt drama», skriver journalisten.

Deretter innledes et langt avsnitt om prinsesse Märtha og Durek Verrett.

Avisen skriver at høstens kunngjøring om Märthas resignasjon fra kongelige plikter, skyldes at hun skal «fokusere på sin alternative medisin-business med sin forlovede Durek Verrett, en kjendis-sjaman med klienter som Selma Blair og Nina Dobrev».

FAVORITTORD: Durek Verrett avslørte på den røde løperen hva som er hans favoritt ting å si på norsk. Video: Nora Skavhaug Vis mer

Ifølge New York Times var hendelsen den siste i «en serie kontroverser fra prinsessens forhold til Mr. Verrett, som i sin bok fra 2019 mente at kreft er et valg», heter det videre.

Avisen omtaler så Dureks omstridte medaljong, samt Märthas påståtte evner om å kunne kommunisere med dyr og engler.

Se og Hør har ikke lyktes i å få kommentar fra prinsesse Märtha Louises manager, kommunikasjonssjef ved slottet Guri Varpe eller Durek Verrett.

- Tar feil

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle mener at en slik negativ omtale setter det norske kongehuset i et urettmessig dårlig lys. Hun legger likevel ikke skjul på at amerikanere ikke nødvendigvis forstår monarkiet slik vi gjør.

- Som kong Harald har sagt, så «skjønner ikke amerikanerne bæret» av monarkiet. De har rett og slett ikke et forhold til hva et monarki innebærer, og hvordan det fungerer. De ser vel kanskje mer på det med Disney-briller, ja som noe eventyrlig og spennende, sier hun.

Vagle er imidlertid ikke enig i måten storavisen fremstiller konflikten rundt Märtha på.

SNAKKER UT: 8. november møtte kongeparet pressen for å snakke ut, etter at de tidligere samme dag sendte ut en pressemelding om at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset. Video: NRK Vis mer

- Jeg må si jeg synes The New York Times tar feil når de kaller det norske kongehuset kaotisk eller styrete. I mine øyne viser måten de taklet kontroversene rundt Märtha og Durek på det motsatte, sier hun, og fortsetter:

- De satte seg ned sammen, brukte god tid og lot alle komme med sine meninger. Alt dette innenfor slottets fire vegger. De kom frem til en løsning alle kunne leve med, og ifølge dem selv er familiebåndene styrket. Det må jo være langt mer ryddig enn det vi ser for eksempel i Storbritannia, hvor uenighetene er blitt en offentlig skittentøyvask.

Hylles av prins Harry

Til tross for at dramaet utspiller seg i forskjellige kongehus, er det en rekke likhetstrekk mellom de ulike konfliktene. Både i Storbritannia, Danmark og i Norge er det ikke arvtakeren - men dem som ikke arver tronen - som har vært midtpunkt i stormene.

Prins Harrys kamp mot det britiske kongehuset har vart en god stund, men toppet seg da han nylig ga ut den svært utleverende selvbiografien «Spare».

ØDELAGT: Prins Harry avslører detaljer om slåsskampen han hadde med broren sin Prins William i talkshowet «The Late Show with Stephen Colbert». Video: Pluto TV Vis mer

I etterkant har han deltatt på flere intervjuer, og i et av dem ble det norske kongehuset dratt inn som eksempel.

Det var i anledning en samtale rundt rasisme at prins Harry hyllet det norske kongehuset for å være blant de første til å offentlig ta avstand til rasisme, etter en tids storm rundt Durek Verrett.

- Jeg gratulerer dem enormt med det. Og jeg tror ikke de har fått nok ære for det de har gjort. Men det er stort. Og det trengs mer av det, sa prinsen.

LES OGSÅ: - Hold deg unna Selena

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer