Amatørenes aften på TV 2

Sturla Berg-Johansen gjentar ikke Tore Strømøys feil. Men han begår et par nye.

ETTER EN DEL frem og tilbake i forbindelse med at programleder Sturla Berg-Johansen (42) trakk seg fra programmet på grunn av sykdom, for så å melde seg frisk og klar igjen, hadde TV 2s «Tore på sporet»-avlegger «Sporløs» premiere tirsdag.

I BAKGRUNNEN LURER TORE
Strømøys (50) media-uttalte bekymring om at Sturla og TV 2 muligens ikke er voksne nok for oppgaven. - Dette er ingen vanlig programlederjobb, sa Strømøy til Dagbladet da det ble kjent at «Sporløs»-konseptet, som tidligere har vært kjørt i både Sverige og Danmark, nå skulle ta opp kampen med selveste Tore på sporet.

Strømøys bekymring var av det etiske slaget. Etter at første program er sendt, er det bare for den sindige trønderen å senke skuldrene. Dette er ikke kynisk tv. Det er bare litt klønete.

DET ER - MED FARE
for implisitt å stemple Tore Strømøy som proff - litt amatørens aften over TV 2s «Sporløs». Som når det butter i letingen etter Cato fra Bergens fars familie i USA, og programleder Sturla slår fast at det må sterkere lut til: «Vi velger å prøve en litt utradisjonell måte i vår sporing. Vi prøver lokalavisa», skryter han. Joda, dette lukter det SKUP-pris av!

AMATØRENES AFTEN-følelsen blir også prominent i dialogen mellom leter og sporer, Cato og Sturla. Den er iscenesatt og, idet ingen av de er skuespillere, pinlig kantete. Hvorfor får vi ikke se når Cato blir forelagt utviklingen i letingen første gang?

Likevel tar programmet seg opp utover i episoden. Sturla Berg-Johansen er bedre enn Tore på sporet i direkterelasjon med mennesker. Han er rolig, varm og nær.

MOT SLUTTEN av det første programmet i denne serien passer også Sturla på å gi et lite stikk til sporingsnestoren fra Frøya: «Da skal du få gå og møte farmoren din alene, slik at ikke jeg tar for mye fokus», sier sporingsferskingen. Og det var godt å slippe Trønder-Tores kjøttfulle hode midt i all gledesgråten og klemmingen.

Alt i alt er «Sporløs» tårevått og klissete. Akkurat som «Tore på sporet». Litt forskjellig, like «tv-faglig svakt». Like greit.

«Sporløst» går på TV 2 tirsdager klokken 20.00. Se Seher.nos TV-guide her.

LES OGSÅ: Sjokkerende om norske forskere
LES OGSÅ: De blir avslørt én etter én
LES OGSÅ: Hvordan er det mulig