Derfor vil ikke Kristin Gjelsvik ha barn:

- Alt styret og stresset som følger med, byr meg rett og slett imot

Bloggeren har sett seg lei av folks holdninger overfor personer som ikke vil ha barn.

- ENIGE: Blogger Kristin Gjelsvik forklarer at barn ikke er et interessefelt for henne og forloveden Dennis Poppe Thorsen. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
- ENIGE: Blogger Kristin Gjelsvik forklarer at barn ikke er et interessefelt for henne og forloveden Dennis Poppe Thorsen. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Familieforøkelse og barn er et tema som opptar mange, og det å bli foreldre er en stor drøm for både kvinner og menn. Imidlertid er ikke dette tilfelle for enhver, og dét er det ikke alle som synes er så lett å forstå.

Det mener i hvert fall blogger og tv-profil Kristin Gjelsvik (30), også kjent som «Styleconnection».

I et blogginnlegg med tittelen «Et liv uten barn?» tar hun for seg det hun oppfatter som problematiske og respektløse holdninger overfor personer som ikke vil ha barn:

«Folk blir rett og slett sjokkert over at man velger bort barn, og sånn skal det ikke være. Nei, jeg har ikke lyst på barn. Vi har ikke lyst på barn (...) Er det virkelig så rart at jeg som snart 31-åring verken har eller har lyst på barn? Er det så rart at jeg helt uten å nøle, kan se for meg et liv uten kids?», skriver hun blant annet.

- Er noe «galt» med deg

Overfor Seoghør.no utdyper Gjelsvik litt om bakgrunnen for blogginnlegget. Hun forteller at innlegget er et resultat av flere, små bemerkninger som hun er blitt lei av å høre.

- Jeg blir 31 år i år, og da blir det en stor forventning fra omgivelsene om at barn er på gang. Selv når jeg er på ferie og alderen min blir et tema, får jeg spørsmål om hvor barna er eller hvor mange barn jeg har! sier hun, og legger til:

- Jeg oppfatter at det er forventet at man enten har planlagt å få barn eller er i ferd med å få barn, og hvis man ikke er der, så er det noe galt med deg. Jeg synes det er ganske sprøtt, egentlig.

Den engasjerte bloggeren, som vant juryens spesialpris under årets Vixen Blog Awards, forteller at hun har fått en overveldende positiv respons, både fra kvinner med og uten barn. Før hun publiserte innlegget, fryktet hun nemlig å få «mammapolitiet» på nakken.

- Det er mange som sier de er glade for at jeg bruker posisjonen min til å snakke om dette. Frivillig barnløshet er fortsatt tabubelagt, og det kan virke som at det er på grensen til sykt at en kvinne kan tenke seg å velge et liv uten barn. Vi må våge å snakke om at dette, at det er lov å ikke ønske seg barn eller ha lyst på barn - og det bør være grunn god nok til å slippe masse spørsmål.

- Det er en privatsak

Den profilerte bloggeren påpeker at det er problematisk når folk går rundt og spør kvinner i «passende» alder om hvorvidt de skal få barn snart eller ikke. Gjelsvik framholder at dette framstiller det å ikke ha barn som noe negativt eller mangelfullt.

- Det blir et jag, et mas, et press. Har du fått samboer eller har kommet i en viss alder så forventes det: «Åh, når skal du få barn, da?». Og det er problematisk at det spørsmålet stilles, for det ligger en noe respektløs forventning der som ikke tar hensyn til vedkommendes egne ønsker.

Gjelsvik poengterer videre at det er lett å forveksle frivillig og ufrivillig barnløshet når man er utenforstående. Og da kan det være fort gjort å tråkke i salaten, hvis man bringer spørsmålet om barn på banen:

- Og så har man jo dem, som så inderlig sterkt ønsker seg barn, men som kanskje ikke kan få det. Det kan være et veldig sårt tema for veldig mange. Altfor få tenker over det, for det er liksom så lett å spørre om det. Det er egentlig ikke et spørsmål man har lov til å stille noen. Det er en privatsak, understreker hun.

Saken fortsetter nedenfor.

STERKT ENGASJERT: Blogger Kristin Gjelsvik har lenge vært engasjert i kampen mot kroppspress blant unge. Daglig får hun meldinger fra fortvilte barn og unge, og nå vil hun ta et oppgjør mot utseendefikseringen. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer

- Ikke egoistisk

30-åringen, som er forlovet med samboeren Dennis Poppe Thorsen, tror ikke hun kommer til å endre mening i framtida.

- Jeg tror ikke det nå, nei. Jeg er såpass voksen og livet mitt er slik jeg vil at det skal være. Det er andre ting jeg vil skal forbedre seg i livet mitt, men det har ikke noe med familieforøkelse å gjøre. Kanskje med unntak av en hund, sier hun og ler.

- Alt styret og stresset som følger med barn, det byr meg rett og slett imot - jeg vil overhodet ikke ha det. For jeg elsker den spontaniteten jeg har, det setter både Dennis og jeg ekstremt høyt. Men vi er forskjellige, og godt er det! Det er positivt med mangfold.

Gjelsvik forklarer at hun heller ønsker å prioritere tiden på andre ting.

- Jeg elsker livet som det er, og jeg velger å bruke all min tid på jobb, karriere, forholdet mitt, og reising ... Det synes jeg ikke er egoistisk. Og livet er allerede så hektisk og kaotisk, med bare to mennesker, så jeg tør ikke tenke på hvordan det hadde vært med én til, sier hun lattermildt.

- Du skriver i innlegget at «vi» ikke vil ha barn. Når ble du og Dennis enige om dette?

- Barn har ikke vært noe interessefelt for noen av oss. Og den siste tiden har vi virkelig snakket om det og kommet fram til dette. Vi stortrives med livet, og vi mangler ingenting. Vi er så glad i den friheten vi har, begge to.

- Og herregud, om ting plutselig endrer seg, så gjør det jo det. Men det intense presset og maset må folk slutte med. Man skal ikke bli uglesett fordi man ikke vil ha barn, understreker bloggeren.

Siden 1. april har Gjelsvik vært i stallen hos AdLink Media, Allers Medias salgsselskap for blogg. Seoghør.no eies også av Aller Media.

LES OGSÅ: «Paradise»-deltakere i jordskjelv drama

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer