Eurovision:

Alt du trenger å vite om Eurovision 2022

Er du klar for lørdagens finale?

EUROVISION: Subwoolfer, norsk-greske Amanda Tenfjord og ukrainske Oleh Psiuk i Kalush Orchestra i Torino. Foto: Heiko Junge / NTB
EUROVISION: Subwoolfer, norsk-greske Amanda Tenfjord og ukrainske Oleh Psiuk i Kalush Orchestra i Torino. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Lørdag braker det løs på en stor scene i Torino, Italia. Da er det nemlig finale i Eurovision Song Contest 2022.

Den maskerte gruppen Subwoolfer er klare for å presentere Norge, og det er også lov å heie litt ekstra på norsk-greske Amanda Tenfjord, som representerer Hellas.

Selve finalen sendes live på NRK1 lørdag 14. mai klokken 21.00.

Her får du svar på alt du trenger å vite om Eurovision Song Contest 2022.

POPULÆRE: Norges Eurovision-håp Subwoolfers er meget aktive på sosiale medier, og de er like hemmelighetsfulle der som i virkeligheten. Reporter: Ørjan Ryland. Video: Agusta Magnusdottir / Dagbladet Vis mer

Hvem er Subwoolfer?

Subwoolfer består av ulvene Keith og Jim. Med seg på scenen har de DJ Astronaut.

Identitetene deres er hemmelige. Gruppen som representerer Norge har ført til mye spekulasjoner rundt hvem som er bak maskene.

SENSURERES: Bandet Citi Zeni fra Latvia måtte droppe et ord under semifinalen i Eurovision. Reportere: Ørjan Ryland / Agusta Magnussdottir. Video: Dagbladet TV / NRK TV. Vis mer

Erik og Kriss, Ylvis-brødrene og Gaute Ormåsen og Ben Adams er bare noen av navnene det har blitt heftig spekulert på, men foreløpig er ingenting bekreftet.

Tirsdag meldte derimot NRK at det var Andreas Haukeland, bedre kjent som Tix, som gjemte seg under kostymet til astronauten. Samtidig er det et bilde som viser Haukeland stående side om side med DJ Astronaut under den norske finalen, så det er ikke godt å vite.

Hvordan stemmer man under Eurovision?

Det er mulig å stemme via appen «Eurovision Song Contest», eller sende en melding til nummeret som står oppført på skjermen under sendingen.

Det er ikke mulig å stemme på sitt eget land. Stemmene fra TV-seerne teller 50 prosent og stemmene fra juryen teller de resterende 50 prosent.

EUROVISION-FLØRT: Aserbajdsjanske Efendi har bitt seg merke i Andreas «Tix» Haukeland før Eurovision 2021 går av stabelen i Rotterdam, Nederland. VIDEO: Elias Kristian Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Hvem er årets programledere?

Årets programledere er Laura Pausini, Alessandro Cattelan og Mika. Marte Stokstad er Norges kommentator.

Hvor mange land er med i Eurovision?

40 land deltar i Eurovision 2022.

Hvem vant Eurovision 2021?

Under fjorårets Eurovision var det gruppen Måneskin fra Italia som stakk av med seieren. De fremførte sangen «Zitti E Buoni». Samme år var det Tix som representerte Norge i Eurovision med sangen «Fallen Angel».

FOLKERAVE?: Ukraina setter sine spor i årets Eurovision med gruppa Go_A med låta «Shum». Eurovision-ekspert tror den kan splitte folk og jury. Video: NRK, Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Hvor mange ganger har Norge vunnet Eurovision?

Norge deltok i Eurovision for første gang i 1960, og har vunnet musikkonkurransen tre ganger. Første seier gikk til Bobbysocks med« La det swinge» i 1985, etterfulgt av Secret garden med «Nocturne» i 1995. Siste seier gikk til Alexander Rybak med «Fairytale» i 2009.

Hvor mange ganger har Norge fått null poeng?

Norge har fått null poeng i Eurovision fire ganger, og har kommet på sisteplass i finalen elleve ganger. Norge er faktisk landet med flest sisteplasser.

LES OGSÅ: Røper hendelse:- Ble slikket i ansiktet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer