Ronny Brede Aase:

- Alltid vært «han store gutten»

Ronny Brede Aase mener det er på tide at en «tjukkas» snakker om fedme.

DRÅLIG NYHET: Ronny Brede Aase er i gang med programmet «Eit feitt liv». Der sjekker han sin BMI og får en dårlig nyhet. Video: NRK Vis mer
Publisert

- Jeg er snart 35 år, da begynner man å bli litt voksen. Kan jeg da fortsette å leve helt ukritisk? Jeg er veldig glad i mat og drikke, avslapning og livsnytelse. Kan jeg da fortsette sånn, er det bærekraftig, og i hvor stor grad må jeg endre livet mitt? Ut fra det sprang det en tanke om å ta en liten status på det, samtidig som å se hvor jeg er, sier Ronny Brede Aase til Dagbladet.

Da han fant ut at han skulle bli pappa i fjor, begynte for alvor disse tankene å svirre i hodet hans.

LEVER ET FETT LIV: – Noe av grunnen til at jeg er trygg og glad i meg selv, ligger nok kanskje i at jeg har hatt en trygg og god oppvekst der folk er glad i meg for den jeg er. Alle som har en overdimensjonert kropp opplever at fremmede folk kommenterer kroppen deres. Jeg har egentlig aldri tenkt over det. Foto: Lars Eivind Bones
LEVER ET FETT LIV: – Noe av grunnen til at jeg er trygg og glad i meg selv, ligger nok kanskje i at jeg har hatt en trygg og god oppvekst der folk er glad i meg for den jeg er. Alle som har en overdimensjonert kropp opplever at fremmede folk kommenterer kroppen deres. Jeg har egentlig aldri tenkt over det. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Tidligere programleder for «P3 Morgen», Ronny Brede Aase, er for tiden aktuell med den nye serien «Eit feitt liv», hvor han skal forsøke å gå ned i vekt.

«Førdes store sønn» legger alle kortene på bordet, og i bare trusa følger tv-seerne ham fra legekontoret til den kjente legen, Kaveh Rashidi. Uten filter får Aase oppgitt at han har en kroppsmasseindeks (BMI) på 38,6. Det tilsvarer alvorlig fedme. En gjennomsnittsnordmann ligger på 26 i BMI.

- Alltid vært «han store gutten»

- Jeg har alltid vært «han store gutten» og det har jeg alltid trivdes svært godt med, sier Aase.

Med sin karakteristiske vestlandsrøst, forteller Ronny Brede Aase at han vil finne ut om det går an å kombinere det feite og lykkelige liv med drømmen om å leve godt.

ALLTID VÆRT STOR: – Jeg har vært stor hele livet. Det er umulig å gå inn i hva som kan være utløsende faktor og årsak til min fedme. Hvorfor jeg er tjukk? Jeg vet ikke. Kanskje jeg bare spiser mer. Foto: Privat
ALLTID VÆRT STOR: – Jeg har vært stor hele livet. Det er umulig å gå inn i hva som kan være utløsende faktor og årsak til min fedme. Hvorfor jeg er tjukk? Jeg vet ikke. Kanskje jeg bare spiser mer. Foto: Privat Vis mer

Han har en kropp som fungerer, og han er fornøyd med den, og påpeker at han i løpet av sine 13 år i NRK, ikke har hatt en eneste sykedag.

- Etter jeg ble voksen så har jeg blitt trygg og glad i min egen kropp. Jeg vet at det handler om at hvis jeg hadde prøvd å slanke meg så ville kroppen min jobbet seg opp i vekt igjen. Det er så mange mekanismer som jobber mot. Hvorfor jeg er tjukk? Jeg vet ikke. Kanskje jeg bare spiser mer?, sier han.

NRK-PAR: Tuva Fellmann og Ronny Brede Aase har begge lang fartstid i NRK. I fjor ble de foreldre. Foto: NTB
NRK-PAR: Tuva Fellmann og Ronny Brede Aase har begge lang fartstid i NRK. I fjor ble de foreldre. Foto: NTB Vis mer

- Vil ikke at du skal dø

Aase forteller til Dagbladet at ideen til serien ble unnfanget da han og regissør Chris Veløy hadde et møte for to år siden, der de snakket om at befolkningen vokser, samtidig som at menneskene blir større rent fysisk.

I serien uttrykker forloveden Tuva Fellman, og vennene Niklas Baarli, Markus Neby, P3-morgen-kollega Silje Nordnes og Live Nelvik, bekymring over livsstilen hans.

- Du spiser og drikker som en idiot, sier Niklas Baarli.

- Tuva vil ikke at du skal dø, presiserer Live Nelvik.

TREKLØVER: Silje Nordnes, Markus Neby og Ronny Brede Aase er forbundet med å være det velsmurte maskineriet P3morgen har blitt for mange i morgenstunden. Bildet er tatt etter deres siste sending. Foto: Foto: Xueqi Pang/NRK
TREKLØVER: Silje Nordnes, Markus Neby og Ronny Brede Aase er forbundet med å være det velsmurte maskineriet P3morgen har blitt for mange i morgenstunden. Bildet er tatt etter deres siste sending. Foto: Foto: Xueqi Pang/NRK Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet om hva Aase tenkte om at Nelvik sa dette, sier han at det gikk inn på ham.

- Hun tydeliggjorde bare det Tuva prøvde å si. Når hele gjengen er så tydelige på at de synes jeg bør ta grep, og er oppriktig lei seg for at jeg ikke forvalter helsen min godt nok. Det går innpå meg, og det var en veldig tydelig beskjed. Da var det enda lettere å gå til legen og ta det på alvor, enn det som kanskje var utgangspunktet, sier Aase.

BLITT FORELDRE: Ronny Brede Aase og Tuva Fellman er stolte foreldre, men den første tida med baby er ikke like rosenrødt som alle skal ha det til, ifølge dem. Video: «Lindmo», NRK Vis mer

Fysisk alder på 89

En fysisk alderstest viser at han har en fysisk alder på 89 år. Men likevel er det vennenes reaksjon som har satt dypest spor i ham.

- Jeg var kanskje litt overrasket over at alle var så innmari enige om at jeg måtte gjøre noe med livet mitt. Jeg trodde kanskje at en eller to skulle si sånn «Nei, men det går bra». Det var ingen tvil fra den gjengen der. Når nære venner sier det, så lytter man til det, sier Aase.

Gikk på diett: - Bare tull

Ronny Brede Aase har den siste tiden prøvd ulike metoder for å redusere vekten sin. Han startet med treningsøkter, og begynte på diett.

- Det var bare tull, det var ikke for meg. Du skal ikke leve sånn. Det er ingen sluttdato på livet før du dør. For mitt tilfelle må jeg jobbe med egen fedme til den dag. Det betyr at hvis jeg begynner på en slankekur, så må det være mitt nye liv. Ikke fram til sommerkroppen 2021, men for alltid, sier han, og påpeker at diett er ikke er noe han har tenkt til å fortsette med.

- Det å gå på en 1300-kalori kur resten av livet er helt fuckings uaktuelt. Det er ikke sjans. Kroppen vil alltid gå tilbake til maksvekten. Hvis jeg hadde gått på en hard slankekur, så hadde jeg bare dundra opp igjen. Kroppen jager så hardt for å få deg opp igjen.

- DRØMMEJOBBEN: Sexolog og radioprofil Tuva Fellmann skal lede datingprogrammet «Naked Attraction» når det kommer til Norge til våren. Video: Discovery+ / Rød Løper Vis mer

- Hva skal du gjøre?

- Jeg tenkte jeg skulle ned i vanlig fedme. Det som heter fedme, som jeg kaller vanlig fedme. Jeg vil bli ordinær feit. Jeg vil være en helt vanlig «tjukkas», for det er litt mer bærekraftig. Da kan jeg leve godt og fint, så tror jeg justeringene for meg blir ganske små.

Ønsker å flytte fedme-debatten

På spørsmål om hva målet med serien er, svarer Aase at han ønsker å fjerne en del av skammen knyttet til fedme.

- Jeg håper serien fører til at vi kan flytte fedme-debatten litt. At kanskje flere kan ta fedme litt mer på alvor, for den sykdommen det er. Også håper jeg kanskje at folk blir litt tryggere med egen fedme også. At vi kan fjerne en del skam for dem som har overvekt og fedme, så hadde det vært en fin ting.

INNSATS: Ronny Brede Aase har, tradisjonen tro, fått gjennomgå i «P3-aksjonen». Her fra 2019, da han ble kledd ut som den fryktinngytende klovnen i Stephen Kings «It». Foto: Kim Erlandsen / NRK
INNSATS: Ronny Brede Aase har, tradisjonen tro, fått gjennomgå i «P3-aksjonen». Her fra 2019, da han ble kledd ut som den fryktinngytende klovnen i Stephen Kings «It». Foto: Kim Erlandsen / NRK Vis mer

Videre fortsetter han.

- Det er ikke en eksplosiv slanke-serie, jeg ønsker bare å belyse hvordan livet kan være. Jeg har blitt klokere på reisen jeg har vært på, og lært masse om meg selv og egen kropp. Jeg håper vi kan bli litt klokere sammen. Det hadde vært supert.

- Hvorfor mener du det er viktig å høre ditt perspektiv?

- Som med andre sykdommer, synes jeg det er fint å høre fra dem som har sykdommen. Jeg har vokst opp med at alle som pratet til meg om min fedme, er jo tynne folk. Det er alltid tynne veltrente folk som forteller meg hvordan jeg skal leve mitt liv. Jeg mener det trengs en ny inngang til praten om fedme.

Klipp fra TVNorge-serien "Brille" der Cecilie Steinmann Neess forteller om hvordan henne prøvde å gå ned i vekt Vis mer

Han mener kropp og kroppsidealet fører til stort engasjement og en evig diskusjon med dårlige følelser og dårlig selvbilde.

- Hvis ikke jeg mente det var viktig, hadde jeg aldri gått med på å veie med i boksern på riksdekkende TV, sier Aase.

- Fått meg til å rydde opp

I etterkant av serien sitter Aase igjen med at han har lært mye om egen kropp og vekt.

- For meg har denne serien fått meg til å rydde litt opp, jeg har ikke kuttet noen ting eller slutte å unne meg digge ting. Jeg har bare fjernet det som er unødvendig dritt. Med det mener jeg at den vektklubb-dietten, det var 1300 kalorier dagen og helt uaktuelt. Men det jeg lærte av den er at jeg har hatt lite forhold til når jeg spiser.

ETTERTRAKTET: Ronny Brede Aase har hatt en lang og innholdsrik karriere i NRK. Han har ledet mang en radiosending, og stadig flere store show, som Melodi Grand Prix tidligere i år. Foto: NTB
ETTERTRAKTET: Ronny Brede Aase har hatt en lang og innholdsrik karriere i NRK. Han har ledet mang en radiosending, og stadig flere store show, som Melodi Grand Prix tidligere i år. Foto: NTB Vis mer

Han forteller at han aldri har spist frokost, og at noe han tar med seg fra dietten er at han kan bli bedre til å planlegge når han skal spise.

- Å sørge for at jeg tar et måltid når jeg er sulten, sånn at jeg ikke brått blir ekstremt sulten og bare må ha noe i kjeften. Det er da man går på en smell og spiser det som ikke er sunt, sier Aase.

«FARMEN»: Etter en kunnskapskonkurranse, var det Kjetil Kirk som måtte forlate «Farmen» like før semifinalen. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: TV 2 / Ingebjørg Iversen, Se og Hør Vis mer

Han sier serien ikke har skapt et behov for ham å bli tynn.

- Jeg vil fortsette å skeie ut på en tirsdag hvis jeg vil det. Noen av de fineste lærdommene fra serien er at jeg kan velge når jeg skal skeie ut, jeg trenger ikke å gjøre det hele tiden. Jeg skal fortsatt drikke øl jeg, men det beste er jo vin. Da kan jeg fortsette å kose meg, men drikke litt mindre mengder og det er bra.

- Hvilket ansvar kjenner du på?

- Jeg synes det er fint at jeg kan komme inn med fysisk pondus, og ta tak i ting som angår meg på min måte, og på den måten føler jeg at jeg har lært veldig mye. Det er ingen som har pratet til meg om min fedme på mine premiss før. Da tenker jeg det er helt supert, og på tide at jeg gjør det, avslutter Aase.

LES OGSÅ: - Hun ser sikkert på det som en tabbe

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer