Ingrid Gjessing Linhave:

- Alltid dårlig samvittighet

Programlederen er selv pårørende av en med demens.

LEDER OG DIRIGENT: Ingrid Gjessing Linhave leder det rørende NRK-programmet. Kim Wigaard er dirigenten. Foto: Else Thorbjørnsen / NRK
LEDER OG DIRIGENT: Ingrid Gjessing Linhave leder det rørende NRK-programmet. Kim Wigaard er dirigenten. Foto: Else Thorbjørnsen / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På nyåret hadde NRK-programmet «Demenskoret» premiere. Siden har serien blitt mye omtalt, og har rørt seere til tårer over hele landet på et nivå som gjør at serien trygt kan omtales som en suksess.

I programmet får seerne følge 15 personer med demens på veien fra første korøvelse til de etter to måneder synger foran en full sal på Chat Noir i Oslo.

Det er Ingrid Gjessing Linhave (45) som leder det rørende programmet. Hun har selv opplevd å være pårørende av en med demens, nemlig hennes far.

Det er programlederen selv åpen om i introen av programmet. Nå åpner hun seg også ytterligere om hvordan det er å være pårørende i et intervju med VG.

TØFF TID: Influenser Sara Emilie Tandbergs liv ble snudd på hodet, da sønnen hennes fikk diagnosen diabetes type 1. Nå forteller hun om den tøffe livsendringen. Reporter: Thea Hope. Video: Kine Falch / TV 2 Play Vis mer

- Det er jo ikke til å stikke under stol at sykdommen er helt jævlig. Han fikk diagnosen for et år siden. Det aller verste med å være pårørende er følelsen av alltid å ha dårlig samvittighet, aldri strekke til, forteller hun.

Gitt beskjed til barna

Det kommer frem at hun, sammen med søsteren, er farens verger. Det er imidlertid ikke bare faren hennes som har fått den grusomme diagnosen i hennes familie.

Både mormoren og morfaren ble også rammet av sykdommen, og Linhave ble tidlig kjent med hva demens er. Likevel kan hun fortelle at de gode minnene hun fikk med besteforeldrene «er som spikret i hukommelsen».

- Det som er trist, er at det henger igjen en idé om at enten er du frisk eller så «er du dement». Demens er ikke noe du er. Demens er en sykdom, noe du har. Og den kommer langsomt.

Linhave uttrykker at hun håper «Demenskoret» kan vise seerne at menneskene i koret først og fremst er mennesker.

Selv om flere i familien har fått påvist demens, frister det ikke for Linhave å ta en gentest, og hun forteller at målet heller er å leve et godt liv og håpe at man ikke har uflaks.

Om hun mot formodning skulle bli syk når hun blir eldre, har hun allerede gitt barna sine sin optimale oppskrift på lykke - broderi, strikketøy og karaokemaskin.

- Faktisk har jeg allerede sagt til mine barn at hvis jeg skulle bli syk på ett eller annet vis når jeg blir eldre, så husk at jeg har det veldig, veldig bra i eget selskap. Og selvfølgelig kan det godt være jeg trenger både hjelp og andre ting, og kanskje jeg må ha masse medisiner og gudene vet, forteller hun nettavisen.

Se og Hør har vært i kontakt med pressekontakt for «Demenskoret» Nan Kristin Myhre, som informerer at Ingrid Gjessing Linhave ikke vil kommentere saken ytterligere.

ÅPNER OPP: Stig André Berge forteller om den tunge tiden. Les hele saken her: https://www.seher.no/kjendis/ma-begynne-a-ta-vare-pa-henne/78237858 Video/reporter: Andreas Fadum. Vis mer

- Dypt i hjerterota

Også dirigent i koret, Kim Wigaard (34), har kjent sykdommen nært på kroppen, og snakket åpent om hvordan det er å være pårørende.

I et tidligere intervju med Nettavisen fortalte han at han kjenner seg igjen i meldingene han har fått fra mennesker som opplever det samme etter at «Demenskoret» ble sluppet på TV.

- Jeg var han som sendte meldinger til andre i samme situasjon for å søke hjelp da min familie og jeg sto i kaoset med pappa. Derfor kjenner jeg det dypt i hjerterota, fordi jeg vet hvor vondt det er som pårørende, sa han til nettavisen.

LES OGSÅ: Slår tilbake: - Litt stor akkurat nå

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer