Ingrid Gjessing Linhave:

- Alltid dårlig samvittighet

Programlederen er selv pårørende av en med demens.

LEDER OG DIRIGENT: Ingrid Gjessing Linhave leder det rørende NRK-programmet. Kim Wigaard er dirigenten. Foto: Else Thorbjørnsen / NRK
LEDER OG DIRIGENT: Ingrid Gjessing Linhave leder det rørende NRK-programmet. Kim Wigaard er dirigenten. Foto: Else Thorbjørnsen / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På nyåret hadde NRK-programmet «Demenskoret» premiere. Siden har serien blitt mye omtalt, og har rørt seere til tårer over hele landet på et nivå som gjør at serien trygt kan omtales som en suksess.

I programmet får seerne følge 15 personer med demens på veien fra første korøvelse til de etter to måneder synger foran en full sal på Chat Noir i Oslo.

Det er Ingrid Gjessing Linhave (45) som leder det rørende programmet. Hun har selv opplevd å være pårørende av en med demens, nemlig hennes far.

Det er programlederen selv åpen om i introen av programmet. Nå åpner hun seg også ytterligere om hvordan det er å være pårørende i et intervju med VG.

- Det er jo ikke til å stikke under stol at sykdommen er helt jævlig. Han fikk diagnosen for et år siden. Det aller verste med å være pårørende er følelsen av alltid å ha dårlig samvittighet, aldri strekke til, forteller hun.

Gitt beskjed til barna

Det kommer frem at hun, sammen med søsteren, er farens verger. Det er imidlertid ikke bare faren hennes som har fått den grusomme diagnosen i hennes familie.

Både mormoren og morfaren ble også rammet av sykdommen, og Linhave ble tidlig kjent med hva demens er. Likevel kan hun fortelle at de gode minnene hun fikk med besteforeldrene «er som spikret i hukommelsen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer