Krise i tv-bransjen:

- Alle steiner snus

Produksjonsselskapet bak seerfavoritter som «Skal vi danse» og «Mesternes mester» sliter med å få tak i folk.

DANSE-TV: Nordisk Banijay produserer blant annet «Skal vi danse». Her er Aleksander Hetland og Jørgine Vasstrand i finalen i 2019. Foto: Espen Solli / TV 2
DANSE-TV: Nordisk Banijay produserer blant annet «Skal vi danse». Her er Aleksander Hetland og Jørgine Vasstrand i finalen i 2019. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere store produksjonsselskap i Norge sliter med bemanningen. Administrerende direktør Erlend Hernø Røeggen i Nordisk Banijay sier at de gjør alt for å få folk til bransjen. Selskapet produserer flere store realityfavoritter som «Mesternes mester», «71 grader nord», «Ex on The Beach» og ikke minst «Skal vi danse» på TV 2 - som ble sparket i gang i «all stars»-drakt denne helgen.

Særlig i etterarbeidet trengs det folk nå, ifølge Røeggen - noe som går ut over realityproduksjonene. Dette er serier som ofte trenger mye redigering i etterkant.

SKAL VI DANSE: Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand imponerte stort i sesongpremieren av «Skal vi danse - All Stars» - men var forbanna over én detalj. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

- Alle steiner snus. Vi forsøker å jobbe med våre egne produksjonsplaner, vi «skolerer» internt og ringer gamle ringrever. Vi har startet et rekrutteringsløp sammen med Produsentforeningen i Virke og tv-kanalene. Vi forsøker også å påvirke kanalenes beslutninger, slik at vi får spredt produksjonene bedre utover året, sier han til Dagbladet.

- En jobb å gjøre

Han opplever også at dyktige fagfolk forsvinner ut av bransjen til innholdsproduksjon for firmaer som tilbyr fristende lønninger. I tillegg peker han på dårlig trøkk på rekruttering inn til medieskolene som en årsak til bemanningsproblemene.

- Der har hele bransjen en jobb å gjøre.

POPULÆR TV: Selskapet produserer også publikumsfavoritten «Mesternes mester». De sliter med å få folk til produksjonene. Her fra finalen i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆR TV: Selskapet produserer også publikumsfavoritten «Mesternes mester». De sliter med å få folk til produksjonene. Her fra finalen i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nordisk Banijay produserer også andre kjente programmer som «Alle mot 1» på NRK og «Kongen befaler» med Atle Antonsen.

- Hvordan påvirker bemanningsproblemene produksjonene deres?

- Vi er ekstremt opptatt av å levere prima vare, så vi strekker oss langt for å unngå at dette vises på skjermen. Det betyr at vi ofte må investere mer i folk og tid i de produksjonene vi har på gang. Vi må også jobbe mye tettere sammen, slik at vi syr sammen lappeteppet av folk på en mer effektiv måte. Det som er mest synd, er at vi begrenser oss i pitcher og innsalg fordi vi ikke kan garantere at vi får gode nok folk på jobb, sier Røeggen.

SKAL VI DANSE: Helene Spilling og Alexander Hetland svarte på romanseryktene under premieren på «Skal vi Danse - Allstars». Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

- Baluba

Nordisk Banijay merket utviklingen i vinter, da folk kunne vende tilbake til kontorene etter pandemien. Røeggen sier at tv-bransjen alltid har hatt en «bolksyklus» der det i periodevis kan være overflod eller underskudd av folk, men at det først er i år de har merket mangelen over en lengre periode.

TØFFE TIDER: Erlend Hernø Røeggen i Nordisk Banijay jobber på spreng for å få folk tilbake på jobb. Foto: Thomas Qvale / Tinagent
TØFFE TIDER: Erlend Hernø Røeggen i Nordisk Banijay jobber på spreng for å få folk tilbake på jobb. Foto: Thomas Qvale / Tinagent Vis mer

- Hva er årsaken, tror du?

- Noe skyldes nok pandemien, men det er ikke hele forklaringen. Tv-produksjon er en utpreget lagsport, som ble mer komplisert og krevende under pandemien. Som i veldig mange andre bransjer, var det mange som valgte å finne på noe annet da verden ble normal igjen.

Den økende etterspørselen etter norsk innhold, særlig realitykonsepter, som krever store crew, kan også være en del av forklaringen. Men først og fremst skyldes det få innspillinger i vinterhalvåret, tror Erlend Hernø Røeggen.

TAUS: Lasse Matberg nektet å prate etter «Skal vi danse»-kritikken. Video: Jenny Aas. Reporter: Thea Hope. Vis mer

- Det er en uting av vi produserer fryktelig mye tv fra april til november, men nesten ingenting fra desember til mars. Det skulle vært lett å legge flere studioproduksjoner, flere utenlandsopptak, samt mer etterarbeid til vintermånedene slik at vi fikk spredt produksjonene ut over året. Alt skal skytes og klippes samtidig og da blir det baluba.

Elisabeth O. Sjaastad, forbundsleder i Norsk filmforbund, sier at det er et stort problem at de fleste produksjoner legges til sommerhalvåret. Hun vil spre oppdragene bedre utover hele året.

- Det betyr ikke at vi skal slutte å lage film om sommeren. Men produsentene burde koordinere seg mye bedre.

GRÅT: Triana Iglesias forteller hvorfor følelsene tok overhånd på «Skal vi danse»-premieren. Video: Jenny Aas. Reporter: Thea Hope. Vis mer

Stor konkurranse

Også Rubicon TV har sett en stor økning av produksjoner de siste åra, noe som gjør behovet for fagfolk større. Selskapet står bak store produksjoner som «Lilyhammer» og HBO-serien «Beforeigners».

Administrerende direktør Ivar Køhn sier at det er stor konkurranse om god arbeidskraft, og at film- og tv-bransjen må vise seg bedre frem for de som er på vei inn i yrket.

- Film- og tv-bransjen er også i stor grad en bransje med mange frilansere og prosjektansatte, og dagens høye produksjonstakt gjør at erfarne folk slites ut for raskt og slutter for tidlig, sier han.

TV-AKTUELL: Tidligere i år gledet 42 år gamle Norma Bris Bois med nakendans på TV, og nå deltar hun i den nyeste sesongen av «Robinsonekspedisjonen». Video: Klaus Fjellro. Reporter: Kine Falch Vis mer

Bemanningsutfordringene gjelder både reality, film og drama, og fører blant annet til at Rubicon TV må ta inn mindre erfaren arbeidskraft og i noen tilfeller også utsette opptaksstart.

- Når begynte denne utviklingen?

- Bransjen har vært i jevn vekst siden årtusenskiftet, men den store økningen i produksjoner kom med strømmetjenestene. Da økte behovet både for ny, norsk drama, og samtidig måtte produksjonene konkurrere i større grad med internasjonal kvalitet. Vi fikk altså en økning både i antall drama og i kvalitetskravet til den enkelte dramaserien. Begge deler krever mer folk og mer kompetanse.

PRESSET BRANSJE: Forbundslederen i Norsk filmforbund varsler tiltak. Foto: Gisle Bjørneby
PRESSET BRANSJE: Forbundslederen i Norsk filmforbund varsler tiltak. Foto: Gisle Bjørneby Vis mer

Tiltak på vei

Elisabeth O. Sjaastad i Norsk filmforbund sier at utfordringene er et felles problem i bransjen nå, og at tiltak kommer.

- Filmforbundet har sammen med Virke Produsentforeningen og den nasjonale filmkommisjonen gått sammen og laget en styringsgruppe for å løse disse utfordringene, sier hun til Dagbladet.

Gruppa skal kartlegge hvilke fagområder som er hardest rammet.

KLEINT: Det blir trykka stemning når Jørgine møter kjærestene til Emil og Silas i «Funkyfam». Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer

- Vi skal finne ut hvordan vi kan få tilbake folk som har forsvunnet ut, og få nye folk inn. Dette er sammensatt, men det blir tatt tak i. Problemet har blitt så stort fordi dette er en prosjektbasert bransje der det ikke finnes noen felles enhet som har tatt ansvar for å skalere opp etter hvert som etterspørselen etter produksjoner har økt, sier Sjaastad.

Hun har ikke konkrete tall på frafallet, men sier at behovet for arbeidskraft finnes på alle nivåer, fra produksjonsledere og innspillingsledere til fagassistenter på gulvet.

Det viktigste og mest effektive tiltaket nå, er å øke bemanningen på produksjonene, mener forbundslederen - for å utnytte det høye produksjonsnivået til å lære opp nye folk.

- Ingen har tatt ansvar for utviklingen. Så nå må alle ta ansvar. Hvis hver produksjon bemanner opp med et par hoder så får man lært seg det praktiske. Alle skriker etter folk med erfaring, men det kan man ikke trylle fram. Filminstituttet og strømmetjenestene bør i sine budsjetter ta høyde for at slik opplæring kan skje på sett, sier Sjaastad.

NOMINERT: Oliver Solberg, Silya Nymoen, Rikke Isaksen og flere har gitt seerne nervepirrende TV-øyeblikk - derfor er de nominert til «Årets å faen» på Reality Awards. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

LES OGSÅ: Nytt prosjekt: - En ære!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer