Slik gikk det med «Harry Potter»-stjernene:

Alkoholisme, nakenbilder og økonomisk ruin

Enkelte «Harry Potter»-stjerner har nærmest forduftet helt.

«HARRY POTTER»-STJERNENE: Daniel Radcliffe, Emma Watson og Rupert Grint spilte de populære rollene som Harry Potter, Hermine Grang, og Ronny Wiltersen. I dag har de nesten ikke kontakt. Foto: NTB Scanpix
«HARRY POTTER»-STJERNENE: Daniel Radcliffe, Emma Watson og Rupert Grint spilte de populære rollene som Harry Potter, Hermine Grang, og Ronny Wiltersen. I dag har de nesten ikke kontakt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kjenner alle historien. Den unge, adopterte briten med det mørke håret og det mystiske arret i panna, som på elleveårsdagen sin får vite at han har magisk blod i årene. Gjennom sju bøker, åtte hovedfilmer, flere spill og et digitalt univers får nye generasjoner stadig et møte med Harry Potter og hans utrolige verden.

Det er sju år siden den siste filmen om trollmannen og hans kamp mot det onde kom på kino. I tomrommet har spin-off-filmene om «Fabeldyr og hvor de er å finne» dukket opp, hvor den andre filmen i rekka har premiere førstkommende november og har Eddie Redmayne (36) i hovedrollen.

Her foregår handlingen lenge før Harry Potter og hans venner ble født, og vi får derfor ikke noe nytt møte med dem i denne omgang. Anledningen er derfor perfekt til å ta en titt på hva skuespillerne som foreviget rollene nå driver med, mange år etter suksessen.

YNDIGE: Emma Watson, Daniel Radcliffe og Rupert Grint spilte hovedrollene i «Harry Potter»-filmene. Her er de fotografert i 2000 sammen. Foto: NTB scanpix
YNDIGE: Emma Watson, Daniel Radcliffe og Rupert Grint spilte hovedrollene i «Harry Potter»-filmene. Her er de fotografert i 2000 sammen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tørrlagt

I en slik sak er det vanskelig å komme utenom hovedpersonen selv, Daniel Radcliffe (29). Han var bare elleve år gammel da han fikk rollen som den verdensberømte trollmannen i den første filmen, som utkom i 2001.

Han har praktisk talt vokst opp i rampelyset, og hadde filmens store hovedrolle i totalt ti år. Filmene utkom i brorparten av verdens land, og han kunne derfor sjelden bevege seg på gata uten å bli jaget ned av ville fans.

Da det hele tok slutt i 2011, var han endelig fri til å drive med andre prosjekter eller å trekke seg tilbake. Som hovedrolleinnehaver i noen av verdens mest inntjenende filmer, hadde han akkumulert seg en svær formue, men han hadde ikke lyst til å slappe av. Jo da, han har kjøpt seg en stor leilighet i New York og levd ungkarslivet, men jobb sto ofte i fokus.

Veien videre ble derfor teateret for den unge skuespilleren, som nå er inne i sitt 30 år under sola. Han har spilt i en rekke teaterproduksjoner, og skapte blant annet overskrifter da han i 2008 stilte kliss naken på scenen i stykket «Equus». Av nyere jobboppdrag kan rollen i «The Lifespan of a Fact» på Broadway fra 2018 nevnes, samt roller i filmer som «Trainwreck» og «Jungle».

KJÆRLIGHETSDRAMA: Daniel Radcliffe er i Købenavn for å promotere sin nye film «What If», en canadisk-irsk romantisk komedie. Video: CBS Films Vis mer

På grunn av sin konstante tilstedeværelse i tabloider da han var på karrierens topp, er det mange som har et godt innblikk i Radcliffes tidvis vanskelige liv. Han utviklet med åra et alkoholproblem, og har uttalt at det er flere scener fra «Harry Potter»-tidene han ikke husker å ha spilt inn.

- Jeg ble så avhengig av alkohol for å nyte ting. Det er noen år hvor jeg var så glad i ideen av å leve livsstilen til en eller annen berømt person, og det passet meg egentlig ikke, har han uttalt til GQ, ifølge Telegraph.

I 2010, ett år før den siste filmen rullet over skjermene, la han fra seg alkoholen. Han fortalte da at han gjerne holder seg unna fester og sosiale samlinger der alkohol serveres, fordi han ikke klarer å holde seg i skinnet. Det er derimot ikke hans eneste problem.

Han lider også av sykdommen dyspraksi, som gjør normale ting i hverdagen vanskelig. Det å knyte skolisser og å skrive for hånd har blant annet vært problematisk.

- Jeg hadde det vanskelig på skolen, fordi jeg sugde til alt, uten noen særlige talenter, har han uttalt, ifølge ABC.

Han har derimot hatt hell i andre ting. I sommer kunne han avsløre at han har funnet lykken med skuespiller Erin Darke, som han møtte for første gang i 2013. Selv om det har versert rykter om en eventuell forlovelse mellom de to, er det aldri blitt bekreftet.

KJÆRESTER: Daniel Radcliffe sammen med kjæresten Erin Darke under Tony-utdelingen i 2014. Foto: NTB Scanpix
KJÆRESTER: Daniel Radcliffe sammen med kjæresten Erin Darke under Tony-utdelingen i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ble hacket

Tidlig i første bok, og derfor også første film, får vi møte karakteren Hermine Grang. Hun introduserer seg for Harry på toget, og skal raskt vise seg å være en gløgg og opportunistisk ung jente. I de åtte filmene spilles hun av britiske Emma Watson (28), som siden filmene tok slutt har gått videre til prosjekter av imponerende størrelse og viktighet.

Hun ble faktisk født i Paris, men flyttet til Oxfordshire som femåring etter at foreldrene skilte seg. Hennes første store oppdrag var i den første filmen om trollmannen i 2001. De tre hovedrolleinnehaverne ble alle roset for sin innsats, men spesielt mange bet seg merke i Watson. Innsatsen hennes ble omtalt som bemerkelsesverdig.

Siden den gang har hun vært trofast til franchisen, og hadde bare én annen rolle før filmene om Harry Potter var ferdig spilt inn. Da hele crewet sa farvel til Galtvort og skolens tilhørende verden i 2011, hoppet hun imidlertid raskt over på nye prosjekter.

MTV MOVIE & TV AWARDS 2017: Emma vant prisen for sin rolle i «Skjønnheten og udyret» over Hugh Jackman (48) i «Logan», Daniel Kaluuya (28) i «Get Out», James McAvoy (38) i «Split», samt Hailee Steinfeld (20) i «The Edge of Seventeen» og Taraji P. Henson (46) i «Hidden Figures». Video: CNN / AP Vis mer

Hun har blant annet spilt i «My Week with Marilyn», «Perks of Being a Wallflower» og «Skjønnheten og udyret» de siste åra, og har vunnet en rekke priser for sine tolkninger av kjente og kjære karakterer. Hun har også hoppet på en rekke andre prosjekter.

I 2014 ble Watson goodwillambassadør for FN. Det er FNs enhet for likestilling og styrking av kvinners rettigheter, UN Women, som står bak utnevnelsen.

Stjernas rolle er å jobbe for styrking av unge kvinners rettigheter og hun fikk den etter å ha deltatt i humanitært arbeid i Bangladesh og Zambia.

Watson har også tidligere uttalt at hun takket nei til å spille rollen som Askepott, fordi hun ikke følte rollen var passende. Hun sa likevel ja til å spille Belle i «Skjønnheten og udyret», fordi karakteren er «feminist helt inn til ryggmargen», ifølge Huffington Post.

Det kan imidlertid se ut til at stjernas feministiske engasjement skaper reaksjoner hos enkelte. Ifølge BBC mottok hun i 2014 trusler om at nakenbilder av henne kom til å bli lekket, i kjølvannet av en tale hun holdt om likestilling. I fjor ble bilder av privat karakter lekket, uten at det kom frem hva slags bilder det var snakk om.

GRUET SEG: 24-årige Emma Watson har sin sangdebut på lerretet i rollen som Belle i storfilmen «Skjønnheten og Udyret», som har premiere 17. mars. - Jeg var redd ingen skulle ha mot til å fortelle meg at jeg var en skikkelig dårlig sanger, sier Watson. Video: CNN. Vis mer

Hva Emma Watson gjør, hvem hun dater og hvordan livet går generelt, er noe hun ikke forteller om ofte. I et intervju med Vanity Fair nylig, forklarte hun at det også har sin grunn.

- Jeg vil være konsekvent her. Jeg kan ikke snakke om kjæresten min i et intervju og forvente at folk ikke skal ta paparazzibilder av meg mens jeg går utenfor hjemmet mitt. Man kan ikke gjøre begge deler, sa hun til magasinet.

Finanstrøbbel

Rupert Grint (30) fra Essex var bare 13 år da den første «Harry Potter»-filmen kom ut. Som liten drømte han om å jobbe for isbilen, men endte - etter å ha vært med i flere stykker på skolen - opp med rollen som den litt stusslige Ronny Wiltersen i filmene.

Siden den gang har han vært den av hovedrolleinnehaverne som har hatt minst suksess med karrieren. Jo da, han har hatt flere roller opp gjennom åra, men ingenting har trumfet den store suksessen han opplevde fra 2001 til 2011.

TJENER GODT: Skuespiller Rupert Grint lever fortsatt godt på «Harry Potter»-suksessen. Foto: NTB Scanpix
TJENER GODT: Skuespiller Rupert Grint lever fortsatt godt på «Harry Potter»-suksessen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han har derimot levd godt på inntektene fra suksessfranchisen. I et større intervju med Independent nylig, avslørte «Harry Potter»-stjerna imidlertid at han i flere år slet med å ha kontroll økonomisk.

Ifølge avisa brukte 30-åringen store summer på bisarre ting som en isbil, et såkalt luftputefartøy, bedre kjent som en hovercraft, og et strutseskjelett i sin fulle form. Verken han eller foreldrene hans, var på den tiden forberedt på fanskaren og inntektene som ventet da han først ble castet som Ronny, noe som medførte et stort forbruk.

Selv husker ikke 30-åringen hvor mye han tjente på alle «Harry Potter»-filmene, men ifølge Independent er lønnen estimert til 28 millioner pund, noe som tilsvarer nærmere 303 millioner norske kroner i dagens kurs.

- Det tok meg en stund å få et forhold til personlig økonomi. Det er på mange måter veldig flaut. Jeg kjøpte mye rart, men jeg har stoppet med det nå, sa Grint.

Han hevder selv at det var skuespillerkollega Daniel Radcliffe som fikk ham til å åpne øynene.

- Jeg tror det var Dan som en gang sa til meg at jeg langsomt konstruerte et slags eventyrland rundt meg, sa Grint.

I samme intervju forteller Rupert at han lenge slet med å forholde seg til kjendisstatusen som kom med suksessfilmene. Han klarte blant annet aldri å stole på hvem som ville henge med ham på grunn av statusen, eller hvem som var hans ekte venner.

Vis mer Vis mer

- Det er som å ha to personligheter. Noen ganger kan det være svært umenneskelig å ha folk etter deg som tar bilder av deg mens du går på gata. For dem er du bare et objekt. Det er en merkelig følelse, men det er livet mitt. Jeg kan ikke huske livet før «Harry Potter», fortalte han.

I et tidligere intervju med The Telegraph har Grint fortalt at han tross hjelpen, ikke har noe særlig kontakt med de andre skuespillerne.

- Jeg møter Tom Felton (Draco Malfang, journ.anm.) innimellom, og tvillingene (Oliver og James Phelps, som spilte brødrene hans i filmene), sa han den gang.

Da den aller siste «Harry Potter»-filmen hadde premiere i New York i juli 2011, stilte Dan, Emma og Rupert på den røde løperen sammen. I etterkant er det imidlertid lite den berømte trioen har sett hverandre:

- Vi tilbrakte så mye tid sammen, det var en så intim prosess, i hvert fall for meg, Dan og Emma. Det var hver dag i omtrent ti år. Alle antar at vi møtes hele tiden sosialt, men det er egentlig ikke tilfelle, har Grint fortalt.

- Likevel kommer vi alltid til å ha et ganske tett bånd, fordi dette var en enorm del av livene våre.

LES OGSÅ: Ble far på nytt i all hemmelighet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer