Christine Koht:

- Aldri følt meg så sårbar og naken

Har vært stille siden før jul. Nå forteller hun hvordan det går, og kommer med et sterkt løfte.

NY OPPDATERING: Christine Koht har kommet med sin første oppdatering siden slutten av desember. I den forteller hun om julen og om håpet for fremtiden. Foto: NTB scanpix
NY OPPDATERING: Christine Koht har kommet med sin første oppdatering siden slutten av desember. I den forteller hun om julen og om håpet for fremtiden. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært stille fra komiker Christine Koht (52) siden før jul. Den folkekjære komikeren har det siste året kommet med jevne oppdateringer om hvordan det går med henne og helsen, etter at hun fikk påvist en alvorlig kreftdiagnose i januar i fjor.

Hun har valgt å være svært åpen om sykdommen og om hvordan den har påvirket henne, noe tusenvis i det ganske land har satt stor pris på. Hun ble kåret til årets forbilde på Se og Hørs kjendisgalla, og ble kåret til årets navn i både Dagbladet og VG. Åpenheten har, med andre ord, berørt mange.

ÅRETS FORBILDE: Christine Koht ble kåret til årets forbilde under Se og Hørs kjendisgalla 2019. Video: Privat Vis mer

Den siste tiden har det derimot vært stille fra 52-åringen. Hennes kone Pernille Rygg (56) ble syk like før jul, noe som har vært tøft for komikeren. Nå, i sitt første innlegg på Facebook siden 20. desember, forteller Koht om hvordan den siste tiden har vært.

Oppdatering

Koht har delt et bilde av seg selv på tur i skogen. Hun åpner innlegget med at hun har fått en sekk som hun kan brette ut til en liten stol. Den gleder hun seg til å sette seg på når hun må ta pauser - særlig på tur i Bogstadveien når hun kommer tilbake til Oslo. Lykken er å kunne gå tur alene, uten sykepleier, skriver hun.

Hun forklarer også at hun ble akutt innlagt på julaften, på grunn av problemer med lungene. Målet er at hun på sikt skal få en operasjon som påvirker luftveiene, slik at hun kan puste gjennom nesa. Da kan hun unngå infeksjoner i lungene og perioder i koma, skriver hun. Hun skal også på kontroll på Radiumhospitalet hver tredje måned fremover, for å sjekke om det er nye svulster i omløp.

«Jeg har aldri følt meg så sårbar og naken. Jeg får fortsatt sjokk når jeg ser meg i speilet. Er dette meg? Men som alle sier: Det fargerike som jeg pyntet meg med før kommer likevel ut av personligheten min», skriver komikeren i det positive innlegget.

Deretter begynner hun å fortelle om den siste tiden, og om hvorfor hun har vært stille. For selv om den siste tiden har vært preget av mye vondt, har den også vært fin.

«Jeg har vært i både sjokk og alarmberedskap siden Pernille ble så dødssyk og så vidt reddet livet. Samtidig er jeg så glad for å bli årets navn i både VG og Dagbladet», skriver hun, og fortsetter:

«Men jeg har aldri noen gang levd i en sånn kontrast mellom å vinne aller priser og at alle kommer bort til meg og heier, samtidig som jeg jobber med å søke sykehusseng fra Nav, er veldig sliten, er bekymret for Pernille og har så mye smerter i kroppen», heter det videre i innlegget.

RØRENDE TALE: Kirsten Koht tok imot prisen «årets forbilde» på vegne av datteren Christine Koht, under Se og Hørs kjendisgalla. Hun holdt en rørende takketale om datterens sykdom. Video: Bjørn Lindgren Vis mer

Sterkt løfte

52-åringen savner å være hjemme. Når kvelden kommer, triller ofte tårene på grunn av det store savnet. Hun får heller ikke besøk av kona, noe som skyldes hennes egen sykdom akkurat nå. Koht kommer med et sterkt løfte i den nye oppdateringen.

«Hvis jeg overlever og kan få leve et enkelt, rolig liv med Pernille en god stund, så kan jeg love at jeg kommer til å lage det morsomste og mest meningsfulle showet jeg noensinne har laget», skriver Koht.

Innlegget ble lagt ut like før klokken 21:00 søndag kveld, og har allerede mottatt tusenvis av likerklikk og støttende kommentarer. Koht setter pris på disse kommentarene, og forklarer at hun sparer på alle brev og gaver hun har fått.

Tøft år

Det var altså for rundt et år siden at Koht kunngjorde at hun var alvorlig syk. Siden den gang har hun delt åpent med følgerne sine om prosessen og prognosene. Hun har plass ved Sunnaas. Selv om Koht ble flyttet fra Rikshospitalet til Sunnaas, har hun fortalt at det ikke betyr at hun er frisk, men at det er et steg i riktig retning.

I slutten av november valgte hun å være åpen om hvordan det siste året hadde påvirket henne.

«Jeg er så takknemlig for alle kjærlige og rørende meldinger fra dere. Jeg har aldri opplevd så mye omsorg i hele mitt liv», skrev hun innledningsvis.

Videre fortalte 52-åringen at hun aldri har kjent på hvor dyrebart livet er, og at hun ofte får høre at hun er sterk.

«Men jeg er også svak. Kroppen min er enormt sliten etter ett år som dødssyk. Og kanondose med immunterapi, 1000 milligram kortison over lang tid og tre ganger i koma har gitt meg mange skader og nervesmerter», fortsatte hun.

52-åringen har hele tiden vært åpen om at hun setter stor pris på støtten Rygg har vist i denne vanskelige perioden. Christine Koht og Pernille Rygg hadde vært kjærester og samboere i over 23 år da de giftet seg i 2013. Komikeren giftet seg selvsagt i rosa kjole, mens kona hadde på seg hvit dress.

LES OGSÅ: - Legen min hadde aldri sett noe lignende

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer