Christine Koht:

Akuttinnlagt med potensielt livstruende leverbetennelse

Immunterapien fungerer, og kreftsvulstene er blitt mindre - men komikeren sliter med alvorlige bivirkninger.

ÅPENHJERTIG: Christine Koht (51) forteller om kreftsykdommen i Aftenpostens podkast «Koht vil leve». Mandag denne uka ble hun hasteinnlagt på Radiumhospitalet i Oslo. Foto: NTB Scanpix
ÅPENHJERTIG: Christine Koht (51) forteller om kreftsykdommen i Aftenpostens podkast «Koht vil leve». Mandag denne uka ble hun hasteinnlagt på Radiumhospitalet i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år ble det kjent at den fargerike og folkekjære komikeren Christine Koht (51) hadde fått kreft. I podkasten «Koht vil leve» forteller komikeren ukentlig om hvordan kreftbehandlingen går.

I dagens episode av podkasten kommer det fram at Koht mandag denne uka ble hasteinnlagt på Radiumhospitalet i Oslo, grunnet en svært alvorlig og potensielt dødelig leverbetennelse.

Koht har slitt med leverbetennelsen lenge, som kommer som en bivirkning av immunterapi-behandlingen hun går gjennom for å få bukt med svulstene. På sykehuset skal eksperter på immunterapi undersøke komikeren nærmere, kommer det fram i episoden.

I podkasten forteller Kohts mor at dattera for tida er veldig syk, svak og sliten, og at hun nå er svært dårlig grunnet den potensielt sett dødelige leverbetennelsen.

Svulstene er blitt mindre

Til tross for at Koht nå går gjennom en alvorlig periode grunnet bivirkningene, har hun imidlertid respondert godt på immunterapien, og kreftsvulstene i halsen og ryggen er blitt mindre.

Det var tidligere denne måneden at fikk Koht resultatene fra prøvene. Resultatene fra PET-bildene viste tydelig bedring.

- Jeg har en veldig god nyhet. Alle svulstene er gått ned. Det virker, sier en tydelig lettet Koht i ukas podkast.

KREFTSYK: Christine Koht har fått påvist kreftsvulster i ryggen og halsen. Foto: NTB Scanpix
KREFTSYK: Christine Koht har fått påvist kreftsvulster i ryggen og halsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Leverbetennelsen har derimot ikke blitt bedre. Til tross for gladnyheten, opplever Koht en rekke kompikasjoner knyttet til betennelsen i leveren, og medisinene hun tar, har etterhvert vist seg å ha dårligere effekt, noe som betyr at formen til komikeren er langt fra god.

I podkasten får vi være med Koht i et møte med legen Karin Sem på Tønsberg sykehus, som fant sted i midten av mars.

- Om leverbetennelsen til Koht blir verre, er det en potensielt dødelig tilstand, kommer det fram av podkasten.

- Potensielt dødelig

Nå er det altså leverbetennelsen som er den største faren for Koht.

- Hvis leverbetennelsen ikke snur, vet vi at det kan være en dødelig bivirkning, sier overlegen til Koht i podkasten.

Hun kommer også med et svært ærlig spørsmål til Koht og kona Pernille Rygg (55): Om de har snakket om døden.

- Jeg har vel egentlig aldri trodd at hun skulle dø av dette med det første. Skal hun dø av kreften, ligger dette langt frem i tid, sier Rygg, og fortsetter:

- Vi har ikke satt oss ned og tatt den «hva skjer da»-samtalen, sier hun tydelig berørt.

FARGERIK: I podkasten forteller Koht at hun sliter med en kraftig og potensielt dødelig leverbetennelse. Foto: NTB Scanpix
FARGERIK: I podkasten forteller Koht at hun sliter med en kraftig og potensielt dødelig leverbetennelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kohts kone forteller også at hun har vært svært optimistisk, og sier at hun ikke har tenkt på hvordan et eventuelt liv uten Christine vil være.

Koht er fremdeles innlagt, bekrefter manager Knut Müller-Nilssen overfor Se og Hør.

Blusset opp igjen

I podkasten forteller en gråtkvalt Koht at hun tidligere også ble hasteinnlagt på sykehus i Tønsberg grunnet leverbetennelsen.

Det viste seg nemlig tidligere i måneden at leverbetennelsen som de trodde var under kontroll, hadde blusset opp igjen. Dermed ble hun hasteinnlagt på sykehuset i Tønsberg.

Legene har vært usikre på om hun ville tåle mer immunterapi, og i forrige ukes podkast kom det fram at Koht kan risikere full stans i kreftbehandlingen.

På grunn av leverbetennelsen, kan kreftbehandlingen potensielt bli stoppet. I podkasten fra forrige fredag fortalte journalist Joachim Førsund at Kohts leverbetennelse ble behandlet med steroider. På sykesenga fikk hun følgende spørsmål fra Førsund:

- Har du blitt enda reddere for å dø?

- Det som har skjedd på dette oppholdet her, er at jeg har blitt mer realist. Jeg har på en måte fått en sånn aha-opplevelse på at jeg kan dø. Jeg kan være død om et år, svarte Koht åpenhjertig da.

Koht har krefttypen Slimhinne melanom. Det er en sjelden føflekkreft som ikke sitter på føflekkene utenpå kroppen, men på slimhinnene inne i kroppen.

LES OGSÅ: Festet med fiffen - så ble hun avslørt

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer