MÅ FRIFINNES, MENER FORSVARER: Kristian Valens forsvarer, John Christian Elden, mener at fengelstraff er en overreksjon og mener at forholdene skulle vært avgjort med bøter utenfor rettssalen. Foto: NTB scanpix
MÅ FRIFINNES, MENER FORSVARER: Kristian Valens forsvarer, John Christian Elden, mener at fengelstraff er en overreksjon og mener at forholdene skulle vært avgjort med bøter utenfor rettssalen. Foto: NTB scanpixVis mer

Aktor legger ned påstand om 24 dager fengsel for Kristian Valen

Står tiltalt for trusler mot politimenn og for å ha båret et plombert våpen på offentlig sted.

Aktor, politiadvokat Hacer Aydar, sa i sin prosedyre at Kristain Valens Facebook-innlegg, der han utlovet dusør på 10.000 kroner til den eller de som kunne fortelle ham hvem de to politimennene er og hvor de bor, er et grovt angrep på offentlige tjenestemenn som utfører sin jobb.

- Hendelsen er egnet til å påkalle alvorlig frykt, sa politiadvokat Hacer Aydar.

24 dagers fengsel

Den kjente 41 år gamle komikeren møtte i dag i Oslo tingerett, tiltalt for å ha lovet 10 000 kroner til folk som kunne gi ham informasjon om politibetjenter som hadde vært hjemme hos ham - og for å ha vært i besittelse av et et plombert våpen på offentlig sted.

Valen nekter straffskyld for begge forholdene.

Aktor la ned påstand om 24 dagers ubetinget fengsel, inndragning av hans våpenetterligninger og at han må dekke saksomkostninger etter rettens skjønn.

Fra de 24 dagene skal det trekkes fra seks dager etter utholdt varetekt.

- Politibetjentene fortalte selv i retten at de oppfattet det skremmende, og tok kontakt med familien for å fortelle dem om trusselen, sa aktor.

Skremmende for politet

Den ene fjernet navnet fra postkasser og ringeklokker, den andre la inn sikkerhetsalarm i boligen.

Aktor mener Valens ytringer er like alvorlig som drapstrusler, og skjerpende fordi de er rettet mot offentlige tjenestemenn. Straffen må være ubetinget, mener hun, ikke minst av almennpreventiv hensikt.

Offentlig sted

Den andres saken som retten behandlet i dag, som fant sted for halvannen uke siden ved hjemmet på Aker Brygge, er også alvorlig og egnet til å påkalle frykt, mente aktor.

- Våpnet, en replika, kan lett forveksles med ekte våpen.

At hendelsen fant sted på offentlig sted, er hevet over enhver tvil, sa aktor og viste til hendelsen for halvannen ute siden i garasjeanlegget utenfor leiligheten på Aker brygge og byggets garasjeanlegg, sa aktor Hacer Aydar,

Ber om frifinnelse

Valens forsvar, John Christian Elden, ber i sin prosedyre om at hans klient blir frifunnet.

- Det er ikke behov for å dømme Valen for trusler, her er ingen fullbyrdede trusler, bare forulempinger - og det han har gjort kan i så fall bare resultere i bøter, sa Elden og mener at aktor er på villspor i bruken av loven.

Forsvareren mener også at politiet har redigert fritt selektivt fra Facebook-ytringene.

Da han viftet barbeint og i bar overkropp iført kamobukse med en våpenkopi i hånda, mener Elden at dette uansett ville vært et bøteforhold.

Lovanvendelsen i Facebook-saken, er feil, mener Elden:

- Politiet har kryssklippet to ytringer som er koblet sammen, men framstår som en. Det er to utsagn som ikke hører sammen. Dessuten er ikke alvorlighetsgraden stor nok til å kalles trusler. De er mer å anses som en forulemping, sier Elden til Dagbladet.

Han mener at det er svikt i aktoratets resonnement.

- Politiet visste at Valen ikke hadde skarpe våpen, de undersøkte huset bare timer før Facebook-meldingene ble lagt ut. Det er feil å si at han kom med trusler, sier Elden

Når det gjelder saken fra 17. september, der Valen ble sett med pistol, sier Elden:

- Garasjeanlegget er ikke et offentlig sted. Det er heller ikke ulovlig å bære en våpenkopi fra garasjen, rundt bygget og inn til seg selv. Begge forholdene kvalifierer i såfall til bøter.

Valen vil få forkynt dommen neste mandag.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Vant kampen mot mobberne