Nina Persson:

Ærlig om kreften

Den svenske vokalisten åpner opp om kreftbeskjeden hun mottok i 2009.

FIKK KREFT: Den svenske vokalisten Nina Persson åpner seg om da hun fikk livmorhalskreft i 2009. Foto: Christian Palma / AP / NTB
FIKK KREFT: Den svenske vokalisten Nina Persson åpner seg om da hun fikk livmorhalskreft i 2009. Foto: Christian Palma / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2005 kom det svenske rockebandet The Cardigans, med vokalist Nina Persson (46) i spissen, med sitt aller siste album «Super extra gravity». Bandet kom i snakk om en ny plate, men Persson sa nei. Hun ønsket seg en pause.

Hvorfor åpner hun seg om i podkasten «Hundåren» med Tomas Andersson Wij. Der kommer det frem at vokalisten ønsket seg barn, og at hun derfor ikke følte hun kunne reise på lange turneer med bandet.

THE CARDIGANS: Her er Nina Persson avbildet sammen med resten av bandet bestående av (fra venstre) Lasse Johansson, Peter Svensson, Bengt Lagerberg og Magnus Sveningsson i 1998. Foto: Jim Cooper / AP / NTB
THE CARDIGANS: Her er Nina Persson avbildet sammen med resten av bandet bestående av (fra venstre) Lasse Johansson, Peter Svensson, Bengt Lagerberg og Magnus Sveningsson i 1998. Foto: Jim Cooper / AP / NTB Vis mer

Fikk sjokkbeskjed

Men det å få barn skulle vise seg å være vanskeligere enn hun trodde, og sammen med den amerikanske ektemannen Nathan Larson (50) flyttet hun til New York. Der fikk hun en fertilitetsutredning.

Persson ante fred og ingen fare etter en fertilitetskontroll, da hun plutselig fikk sjokkbeskjeden - hun hadde fått livmorhalskreft.

- De fortalte meg at jeg hadde kreft som hadde spredt seg over livmorkantene, uttalte hun i 2011, ifølge Expressen.

TUNG BESKJED: I 2009 fikk Persson livmorhalskreft og hele livet hennes ble snudd på hodet. Her er hun avbildet i 2004. Foto: Heiko Junge / NTB
TUNG BESKJED: I 2009 fikk Persson livmorhalskreft og hele livet hennes ble snudd på hodet. Her er hun avbildet i 2004. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

I podkasten innrømmer Persson at hun i flere år hadde glemt å ta celleprøver. Livet ble raskt snudd på hodet for vokalisten, og fokuset på barn ble flyttet over til akutt kreft.

Etter hun fikk kreftbeskjeden forklarer Persson at hun reagerte med å bli lukket, objektiv og ufølsom.

- De som står deg nær raser. Du er i en situasjon der du må takle det største du har vært gjennom, å bli frisk fra en alvorlig sykdom og ta vare på alle rundt deg som blir triste, sier hun i podkasten.

UHELBREDELIG: Influenser Elin Kjos hadde vært plaget med hoste i ett år, og trodde at det var astma og allergi. Det viste seg å være uhelbredelig lungekreft. Video: Expressen TV Vis mer

Fikk beholde livmoren

Tre uker etter kreftbeskjeden ble den svenske vokalisten operert, og i podkasten forteller hun at legene gjorde det mulig for henne å beholde livmoren. Til tross for dette uttaler vokalisten at det var en liten sjanse for å få barn.

Prosessen med å prøve å få barn etter operasjonen har hun tidligere åpnet seg om i et intervju med Dagbladet Magasinet i 2014.

- Etter at jeg ble operert så mye som jeg ble, ble alt det reneste kliniske eksperimentet når vi skulle forsøke om det likevel var mulig å få barn, sa hun den gang.

Ved hjelp av en rekke spesialister, kontroller og hormonbehandlinger tre ganger i uken, lyktes til slutt Persson og ektemannen i å bli foreldre.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Overfor Dagbladet Magasinet beskrev hun det som et mirakel at hun og ektemannen ventet barn.

I 2010 kom sønnen Nils (10) til verden, og i podkasten beskriver hun hvordan alt hun hadde holdt inni seg under kreftsykdommen kom ut noen år etter fødselen.

- Så begynte jeg å forstå hva jeg hadde vært gjennom. Både sykdommen og hva karrieren min har gjort med meg. Jeg ble myk, sårbar på en måte og mer følsom. Jeg begynte å føle empati for meg selv, innrømmer hun i podkasten.

LES OGSÅ: Mistet faren til kreft - så fikk moren brystkreft

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer