Gunhild Stordalen:

Advarer mot sommervarmen: - Ikke normalt

Mens flere koser seg på vann og strand denne sommeren forteller EAT-gründeren at det gjør henne mer bekymret enn noensinne.

BEKYMRET: Gunhild Stordalen jubler ikke over sommervarmen - tvert i mot. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEKYMRET: Gunhild Stordalen jubler ikke over sommervarmen - tvert i mot. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka har i stor grad bytt på blå himmel, sol, badetemperatur og ordentlig sommervarme. De fleste feirer dette utendørs både på vann og strand, og sosiale medier florerer av sommeridyll.

Det er imidlertid ikke alle som lar seg begeistre over finværet og de høye temperaturene. EAT-gründer Gunhild Stordalen (41) la søndag ut et innlegg på Instagram hvor hun uttrykker stor bekymring rundt den steikende varmen.

- Ikke normalt

«Noen liker det varmt, men dette er IKKE normalt. 2020 er på vei til å bli tidenes varmeste år. Jeg er engstelig og mer bekymret enn noensinne. Hvis regjeringer er for opptatt med å bekjempe corona og feiler i å handle på de større krisene foran oss, vil vi stå overfor mange og mye dødeligere sjokk i de kommende årene», skriver hun.

Videre skriver hun at større kriser vil ramme de fattigste og mest sårbare hardest, slik at det blir global ulikhet.

«Med mindre de skaper nye, grønne jobber, egenkapital og miljøbeskyttelse, er det ikke sikkert vi klarer det», avslutter hun innlegget.

ÅPENHJERTIG: I et av sine siste intervjuer før nyheten om bruddet ble kjent, forteller Gunhild Stordalen åpenhjertig om støtten hun har fått av Petter Stordalen gjennom sykdommen. Video: TV Norge. Vis mer

Stordalen startet opp EAT Foundation for å samle politikere, næringsliv og akademia til å samarbeide om en sunnere og mer bærekraftig matindustri.

I januar 2019 skapte en EAT-rapport sjokk, hvor det ble anbefalt en heftig redusering av kjøttinntaket. For nordmenn var anbefalingen kjøtt én til to ganger i måneden.

Ukas knallvær ble av Meteorologisk institutt beskrevet som «sydenstemning» overfor Dagbladet, og også neste uke kan man vente seg temperatur rett under 30-tallet i Midt-Norge. I vannet er det kaldere, i Oslofjorden som ble landets varmeste, var det målt 19 varmegrader torsdag.

Rekordåret 2018

I 2018 var det rekordsommer i Oslo, med hele 1067 soltimer, mer enn hundre timer er en forrige rekord fra 1959. Det medførte en rekke skog- og gressbranner, noe som kostet to milliarder kroner i erstatning etter avlingstap som følge av tørken.

I fjor fortalte klimaforsker Erik Kolstad til Dagbladet et sannsynligheten for liknende somre har økt i takt med temperaturene.

- Vi bør så absolutt være bekymret for global oppvarming. Faren for tørke, og konsekvensene av det, er mye, mye større andre steder enn i Norge. Særlig i områder i Spania, Italia og Portugal, fortalte han.

CICERO-forsker Tronstad Lund delte bekymringen som fortalte at ekstremværet 2018 har blitt undersøkt av forskere i etterkant, som konkluderte med at slike tørre somre er mye mer sannsynlig på grunn av de menneskeskapte klimaendringene.

- Så det ble tydelig satt et menneskeskapt fotavtrykk, sa han.

LES OGSÅ: - Til slutt var det veldig lite tid til oss

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer