Sofie Kvelland:

Advarer mot fillers: - Det er helt jævlig

Sofie Kvelland opplevde å bli hekta på leppefillers. Nå oppfordrer hun alle til å tenke seg ekstra godt om før de gjennomfører et slikt inngrep.

HEKTET: Influenser Sofie Kvelland forteller at hun fylte på leppene minst én gang i halvåret. Foto: Privat
HEKTET: Influenser Sofie Kvelland forteller at hun fylte på leppene minst én gang i halvåret. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var i 2010 at influenser Sofie Kvelland (25) startet å blogge for fullt, bare 13 år gammel. I likhet med mange andre unge mennesker ville også hun dele bilder og videoer fra hverdagen sin.

På den tiden var det heller ikke uvanlig at toppbloggere la ut før- og etterbilder av en rekke kosmetiske inngrep de hadde gjort. Siden den gang har Forbrukertilsynet og flere andre ytret bekymring mot slik reklamering, noe som har resultert i at influensere i dag kan bli straffet for å reklamere for slike inngrep.

Allerede som 18-åring bestemte hun seg for å fylle leppene for første gang. Det gjorde hun uten å tenke på hvilke konsekvenser et slikt inngrep kunne medføre.

Det var TV 2 som omtalte saken først.

Overfor Se og Hør forteller Kvelland at hun aldri hadde komplekser rundt leppene sine - som var naturlig tynne. Likevel valgte hun å gjøre de større.

FILLERS: Sofie Kvelland var innom flere klinikker for å fylle på så ofte som mulig. Foto: Privat
FILLERS: Sofie Kvelland var innom flere klinikker for å fylle på så ofte som mulig. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tror egentlig at det var fordi jeg blogget mye på den tiden og fulgte med på alle de største bloggerne. Det var mye før- og etterbilder som ble delt, hvor jeg fikk med meg det de gjorde. Jeg tenkte at også jeg kunne prøve det ut, forteller hun.

Videre sier Kvelland at det ene førte til det andre, og at hun ikke nødvendigvis tenkte at det å ta fillers i leppene var noen stor beslutning.

- Det var liksom litt som å farge håret på en måte, forteller hun.

- Forferdelig vondt

Kvelland mimrer tilbake og forteller at hun var veldig spent da hun skulle ta fillers for første gang. Med seg på klinikken hadde hun tre venninner.

- Det var helt forferdelig vondt. Da jeg gikk ut derfra sa jeg til alle at jeg aldri kom til å gjøre det igjen. Men så gjorde jeg jo det igjen, innrømmer hun.

25-åringen forteller at det ikke tok lang tid før hun ble «blind» på leppestørrelsen. Hun tror at mye av grunnen til at det skjer med mange, er fordi man opplever hevelse etter et slikt inngrep.

- Når hevelsen går over ser man plutselig ikke noe forskjell lenger, og når man først har gjort det og brukt penger på det, er terskelen lav for å gjøre det igjen. Jeg følte at filleren gikk ut med en gang, men fikk høre at man må fylle på flere ganger for å opprettholde det.

FIKSE: Vi får bli med Johanne Nordeng og Victoria Øren Hammer når de skal ta fillers og pierce diverse steder i serien «Ex and the city». Video: Dplay/ Rød Løper Vis mer

- Følte du at det var verdt pengene?

- Når hevelsen gikk litt ned sa jo alle venninnene mine: «herregud det er så fint». Der og da tenkte jeg at det var verdt det og at det var fint. Så det er sikkert derfor jeg ble så hekta.

- Leppene kunne «sprekke»

Kvelland forteller at hun i løpet av åra også testet flere ulike klinikker både i og utenfor Oslo. En dag ble hun derimot nektet å ta mer fillers.

- Klinikkene har jo ofte forskjellige typer fillers, og da de spurte om hva jeg hadde i leppene ble jeg etter hvert nektet. Jeg hadde litt av hvert, forteller hun.

25-åringen fikk klar beskjed fra klinikken om at hun heller måtte komme tilbake etter seks måneder. Hun ville derimot ikke vente så lenge, og dro i stedet til en annen klinikk som var villig til å fylle på mer.

«BLIND»: Sofie Kvelland ble «blind» på sine egne lepper. Foto: Privat
«BLIND»: Sofie Kvelland ble «blind» på sine egne lepper. Foto: Privat Vis mer

- Siste gangen jeg fylte, fikk jeg beskjed om at jeg måtte ta en pause. Hun nærmest hintet om at de kunne sprekke, og filleren spredte seg til slutt over leppa. Hvis jeg lagde trutmunn kunne man se noe som lignet en pølse.

Etter hvert opplevde hun at leppene fikk større oppmerksomhet fra folk enn noe annet. Familien hadde også forsikret henne ved flere anledninger at hun var fin uten og ba henne om å slutte. Da skjønte hun sakte, men sikkert, at de hadde rett.

- Når jeg ser på bilder nå synes jeg det er helt jævlig. Jeg kan ikke skjønne at jeg gikk rundt sånn, sier hun.

OPERERES PÅ TV: I «Ex and the City» følger vi realityprofiler i deres daglige liv, og vi får bli med Caroline Nitter når hun skal ta et kosmetisk inngrep. Hun er forberedt på å få hat. Video: Rød Løper Vis mer

Fjernet filleren

Etter halvannet år uten påfyll, var leppene fremdeles like store. Derfor bestemte hun seg for å fjerne filleren. Men resultatet ble ikke som forventet. Leppene var både tørre og skrukkete.

- Jeg kjente ikke igjen mine egne lepper. Da jeg så på gamle bilder før jeg tok fillers, var de helt annerledes. Formen var lik, men jeg mistet alt av fukt og volum. Det var nesten bare «hengete» hud igjen.

Det tok imidlertid ikke lang tid før hun fylte på igjen - men denne gangen bare for å oppnå et naturlig resultat.

- Med litt filler lignet de mer på mine naturlige lepper og strekene ble borte. Jeg vet at jeg ikke kommer til å gå på en smell igjen, nå har jeg lært av det. Det kan være at jeg må fortsette å fylle om noen år.

FJERNET: Slik så leppene ut etter at hun hadde fjernet fillersen. Foto: Privat
FJERNET: Slik så leppene ut etter at hun hadde fjernet fillersen. Foto: Privat Vis mer

Kvelland understreker at hun ikke er mot fillers. Hun mener at det i mange tilfeller blir gjort med måte, men oppfordrer likevel alle til å tenke seg ekstra godt om, gjerne over flere år, før man prøver det.

- Min erfaring er jo at det ikke er midlertidig og ikke så lett å bli kvitt som man kanskje tror. Hvis man har gjort det én gang, har man allerede utsatt seg selv for å bli «blind» på det, sier hun og legger til:

- Jeg synes man skal ta det minst like seriøst som en operasjon. Folk tar nok litt for lett på det, så akkurat det vil jeg advare mot.

Alvorlige konsekvenser

Lege Tormod Westvik, leder for Forening for Estetisk Plastikkirurgi (NFEP), forklarer at i forkant av en slik behandling, er det viktig å oppsøke hjelp hos en fagutdannet sykepleier eller lege.

- Man må også være klar over at når noe i kroppen først er forandret, kan man ikke regne med at det kan fjernes som om ingenting har hendt. Fillere kan få alvorlige konsekvenser, og ved ukyndig bruk kan det oppleves at blodårer blir blokkert og at hud eller leppe kan dø.

- Det er også beskrevet tilfeller hvor pasienter har blitt «blinde» dersom filler har blitt satt på feil måte, fortsetter Westvik.

HEKTA: 25 år gamle Patrick Mast elsker å gjøre kirurgiske inngrep på fjeset sitt, og har brukt over en halv millioner kroner over årene. Reporter: Christian Wehus. Video: @patrichaflatwood Vis mer

På spørsmål om det kan forventes et vellykket resultat etter fjerning av filler, svarer han at det i mange tilfeller kan fjernes, så lenge det er laget av et materiale som kan brytes ned med godkjente preparater.

- Det er likevel viktig å huske på at man også lager en reaksjon i et område som behandles med filler. Ofte vil deler av filleren kapsles inn og kan da ikke fjernes så lett.

Dersom filleren er satt overflatisk, kan dette gi store ujevnheter. Ifølge Westvik er ikke disse forandringene noe man kan regne med å få fjernet helt, og man kan derfor ikke forvente seg en total reversibel behandling.

- Hvis du først har overfylt leppene, for så å fjerne det, er det slik at man må fortsette med filler for å bevare volumet?

- Nei, det er ikke behov for å fortsette med påfylling. Dersom filleren er av et materiale som brytes ned, vil kroppen sakte kvitte seg med det.

LES OGSÅ: - Vi passet ikke sammen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer