Advarer mot Facebook-program

- Hva som hadde skjedd hvis de hadde sett på Facebook at jeg var hjemme, tør jeg ikke tenke på, sier den norske modellen og realitydeltakeren Camilla Karlsen Bøvollen.

<strong>ADVARER MOT «PLACES»:</strong> Modellen og realitydeltager Camilla Karlsen Bøvollen vil ikke lenger la andre kunne markere hvor i verden hun er via Facebook. Foto: Privat
ADVARER MOT «PLACES»: Modellen og realitydeltager Camilla Karlsen Bøvollen vil ikke lenger la andre kunne markere hvor i verden hun er via Facebook. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Mange norske kjendiser har opplevd å få ubehagelige henvendelser fra innpåslitne fans, og skaffet seg hemmelig telefonnummer for å slippe unna den uønskete oppmerksomheten.

Men flere kjendiser opplever nå at en ny funksjon på nettstedet Facebook truer med å undergrave sikkerheten et hemmelig telefonnummer gir.

Ved hjelp av programmet «Places» kan andre personer markere hvor i verden de kjente personene befinner seg, uten at de behøver å godkjenne det.

Ukjente menn ringte på døra
Modellen og deltaker i TV 2-serien «Svenskehandel», Camilla Karlsen Bøvollen, har selv opplevd å få uønsket oppmerksomhet fra innpåslitne menn.

Selv om hun har testet det nye programmet, sier hun til Seher.no sier hun at hun ikke har vært klar over konsekvensene det kan få for hennes privatliv.

- De som har mange venner på Facebook kan jo bli tagget hvor som helst, og alle kan få vite når jeg er hjemme for eksempel.

- En gang opplevde jeg at flere menn stod utenfor huset mitt sent på kvelden og ringte meg for å sjekke om jeg tok telefonen. Hva som hadde skjedd hvis de hadde sett på Facebook at jeg var hjemme, tør jeg ikke tenke på, sier hun til Seher.no.

- Gå nøye igjennom innstillingene
Prosjektleder Ole Morten Knudsen i Datatilsynets nettsted slettmeg.no, ber både kjendiser og privatpersoner gå nøye gjennom innstillingene i Facebook dersom de ikke ønsker at alle deres bevegelser skal bli offentlig informasjon.

- Hvis man ikke kjenner personverninnstillingene, er Facebook en veldig åpen kanal. Men gjør man det riktig, kan man for eksempel forhindre at andre kan markere deg. Men det er det nok mange som ikke er klar over.


- Siden «Places» er en ganske ny funksjon, så har vi ikke mottatt så mange henvendelser om dette ennå, men tidligere vet vi at kjente personer har fått problemer med bilder og falske profiler som legges ut på Facebook. Vi regner med at vi kan få flere klager på «Places» når den blir bedre kjent, sier han til Seher.no.

Holder seg unna Facebook og Twitter

Tdligere «Paradise Hotel»-vinner Petter Pilgaard holder seg helt borte fra alle sosiale medier.

Han hevder kjendiser har seg selv å takke, hvis de ikke er forsiktige med bruken av sosiale medier.

- Jeg har en Facebook-profil, men den er vel oppdatert tre ganger totalt, og satt slik at folk ikke kan markere meg. Gjør man det, og dropper å svare på telefonnummer man ikke kjenner, så får man stort sett være i fred. Er det noe viktig, så legger de igjen beskjed på svareren, sier han.

- Driter i om andre er på butikken
Hanne Linnesholm, som var med i årets utgave av «Farmen» har tidligere fortalt Seher.no at hun fikk et problem med en gammel plageånd, da hun dukket opp i TV 2-serien.

Hun hevder hun bevisst holder seg borte fra «Places».

- Jeg driter i om andre er på butikken, og har sørget for at ingen kan markere meg heller. Så jeg er ikke redd for at noen skal finne meg. Etter at serien tok slutt, har det blitt færre telefoner også, så det er ikke noe jeg tenker mye på, sier hun til Seher.no.

Camilla Karlsen Bøvollen hevder hun nå er blitt mer forsiktig med hvilken informasjon hun legger ut på seg.

- Jeg deler det jeg vil med leserne på bloggen min, men folk trenger ikke vite hvor jeg er til enhver tid, sier hun til Seher.no.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer