Adelig julestemning

De svenske, vakre slottene er lyspunkter i mørketiden der de ligger badet i skimret fra julelyktene.

FØRJULSIDYLL: Første helgen i desember er det julemarked på Kalmar Slott. Dette er et av de største og mest berømte markedene i Sverige, og folk kommer langveisfra for å oppleve julestemningen her. Foto: VisitSweden
FØRJULSIDYLL: Første helgen i desember er det julemarked på Kalmar Slott. Dette er et av de største og mest berømte markedene i Sverige, og folk kommer langveisfra for å oppleve julestemningen her. Foto: VisitSweden Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEHER.NO: De mange slottene i den gamle adelsnasjonen Sverige er i dag levende samlingspunkter for alle lag av befolkningen. Slottene kler seg i sin fineste julestas i månedene før jul, og det dekkes opp med håndverksprodukter og godsaker til julens matbord.


KALMAR
Kalmar Slott, 30.11–3.12
Levende lys fra lykter og fakler stråler om kapp med lyset fra byen i Kalmarsundets mørke vann. Julemarkedet på Kalmar Slott er en opplevelse utenom det vanlige. Den er i tillegg en av de største i sitt slag i Sverige. Mange besøkende kommer langveis fra for å oppleve den varme stemingen og de vakre produktene. Her midt i en del av landet med sterke håndverkstradisjoner, finner du over 120 av landets beste finsnekkere. Her blir det utstilling av tre-, halm-, og tekstilhåndverk i alle salene i slottet. Her finner du garantert en julepresang som vil glede selv den mest kresne mottaker. Julebordets fristelser er selvsagt også en del av oppdekningen. Småskala julematsprodusenter dekker smakfult opp på bordene med sine lekre varer og frister med ost, pølse, fisk og alt annet som hører julebordet til.
For mer Informasjon www.svenska-slottsmassor.se

LERUM
Nääs Slott, 30.11–3.12
Nääs nye store julemarked har et rikt utvalg både av håndverk og juledelikatesser. Et nittitalls håndverkere og matutstillere møtes på messen, og her blir det sløydvarer, tiner, tekstiler, smiearbeider, lysstøping, sølvsmie, tresløyd og neversløyd. I salgshallen finner du et stort utvalg av førsteklasses marsipan i fra Bräutigams, geitost fra Harskult, honning fra Björns Bigård i tillegg til kjøttprodukter fra Småland, julegodteri, brød stekt i steinovn, sild, ål, ulike marmelader og syltetøy. Du kan få omvisning med guide, smake på gløggen i slottskjøkkenet, spise et julemåltid i Wärdshuset og nyte den vakre 1800-talls miljøet. Hele område pyntes til jul og mengder av lykter tennes hver dag.
For mer Informasjon www.naas.se

HALLAND
Tjolöholms slott, 23.–26.11
I det vakre slottet fra forrige århundreskifte er paraderommene julepyntet og julestemningen ligger over hele godset. I slottet, i Manegen og Magasinet har et stort antall kunsthåndverkere salgsutstilling med sine produkter. I Manegen blir det bakt og her selges den populære Fjäråskakan. Matutstillerne er samlet i vognmuseet og i Röda Stallet. Her finnes alle delikatesser som hører julen til sennep og sylte, marsipan og gammeldags julegodt og pepperrot fra Fjärås. Ved den åpne peisen sitter julenissen og tar imot ønskelister, og i Magasinet leker smånissene med barna. Tjolöholms slott ligger ca 15 km sør for Kungsbacka.
For mer Informasjon www.tjoloholm.se


Informasjon om flere slottsmarkeder finner du på www.visitsweden.com/jul

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer