Ari Behns foreldre på «Skavlan»:

- Å leve i det er utrolig utfordrende

I et intervju med Fredrik Skavlan minnes Ari Behns foreldre sønnen, samt forteller om hvorfor de valgte å være åpne om at han tok sitt eget liv.

SNAKKER UT: Olav Bjørshol og Marianne Behn minnes sønnen på «Skavlan». Foto: TV 2
SNAKKER UT: Olav Bjørshol og Marianne Behn minnes sønnen på «Skavlan». Foto: TV 2 Vis mer
Publisert

Én måned er gått siden kunstner og forfatter Ari Behn brått og uventet gikk bort. I tiden som har fulgt har mental helse blitt satt på agendaen, noe åpenheten til foreldrene Olav Bjørshol og Marianne Behn var utslagsgivende for.

De valgte nemlig å fortelle at sønnen hadde tatt sitt eget liv.

Dette var et av temaene da de gjestet «Skavlan» i lørdag. Episoden ble spilt inn torsdag, og i et klipp som ble forhåndspublisert på TV 2, kunne man se Behn fortelle at hun kjenner på både angst og sinne etter julens tragiske hendelser.

La ned guarden

Under lørdagens program fortalte foreldrene at de ikke var engstelige for at sønnen skulle ta sitt eget liv, til tross for at han hadde vært åpen om sine psykiske plager.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

- Jeg tenkte, «nei, selvfølgelig, det kommer ikke til å skje». Så la man ned guarden også kommer det som lyn fra klar himmel, også spjærer alt, fortalte Bjørshol.

Behn sa at hun i en periode var engstelig for at sønnen skulle forlate dem, men at det var noe hun hadde lagt fra seg.

- Vi snakket om det, så klart. Han var også innenfor et hjelpeapparat. Den siste tiden hadde jeg lagt alarmen ned.

Aris far var sammen med ham på julaften, og har tidligere fortalt at det var en ro rundt kunsteren i julen. Første juledag var imidlertid roen borte, forteller Bjørshol, som ikke ønsker å snakke om den siste dagen.

Tilbake til hverdagen

Foreldrene til Ari Behn pratet også om støtten de har mottatt i ettertid, som de beskriver som overveldende. De har satt stor pris på å høre og lese om andres minner om sønnen, samt bekreftelsen på at Ari Behn var en som berørte mange.

Nå begynner de sakte, men sikkert, å komme tilbake til en hverdag igjen.

For å klare seg gjennom sorgen trekker de frem gode minner og bilder fra tiden som har vært.

- Dette sjokket som skjedde for kort tid siden skapte en enorm revne for meg. Å leve i det er utrolig utfordrende. Det er mye innenfra, og vi kommer til å ha forskjellig rytme i sorgen, sier Behn.

RØRENDE TALE: Ebba Rysst Heilmann (34), Ari Behns kjæreste fra 2016, hedret Behn da venner og familie samlet seg på Theatercaféen etter bisettelsen 3. januar. Vis mer

Ville ikke skape spekulasjoner

Ari Behn ble som kjent bisatt fra en stappfull Oslo domkirke 3. januar, hvor familien heller ikke la skjul på at det hadde vært både emosjonelt og tungt.

Den kjente kunstnerens foreldre snakket for første gang til Se og Hør, og da fortalte Marianne Behn blant annet bakgrunnen for hvorfor familien valgte å gå så tidlig ut med at sønnen hadde tatt sitt eget liv.

- Ari var en kjent person. Vi valgte å si det som det var, for ikke å skape spekulasjoner - og med håp om å kunne være til hjelp for andre, sa hun.

På «Skavlan» fortalte Behn også at hun tidligere har opplevd å miste noen til selvdrap, noe som på den tiden ikke ble pratet om. Hun beskrev at hun i julen instinktivt ønsket å dele det som var grusomt og smertefullt for å ikke skape frykt og angst hun selv hadde kjent på tidligere.

LES OGSÅ: Slik bekrefter de forholdet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer