BEVEGET: Wenche Foss' eldste barnebarn, Fabian Emil Stang, holdt en rørende minnetale under Wenche Foss sin bisettelse i Oslo Domkirke mandag. Foto: Scanpix
BEVEGET: Wenche Foss' eldste barnebarn, Fabian Emil Stang, holdt en rørende minnetale under Wenche Foss sin bisettelse i Oslo Domkirke mandag. Foto: Scanpix Vis mer

- Å hevde at hun var en A4-farmor vil være en løgn

Wenche Foss' barnebarn Fabian Emil Stang slet med å holde tårene tilbake. Vi følger seremonien.

Publisert
Se flere bilder nederst i saken!

STORTORGET/DOMKIRKEN, OSLO (Seher.no):
Mandag 28. mars døde Wenche Foss etter en tids sykeleie. Hun ble 93 år.

Klokken 14 mandag begraves den høyt elskede skuespillerinnen og samfunnsstemmen, på statens regning,  fra Oslo domkirke.

Antallet plasser i kirken var utvidet noe fra de ordinære 800, foran det som var ventet å bli den folketilstrømmede ikke-kongelige begravelsen siden Bjørnstjerne Bjørnsons i 1910.

Store samfunnsnavn som Stein Erik Hagen og hans Mille Marie, Oslo-biskop Kvarme, Rune Gerhardsen og Jan Otto Johansen er på plass i kirken  Sikkerhetsoppbudet er stort, og folk ransakes på vei inn i kirken. Klokken 13.50 ankom også Wenche Foss' sønn, Oslo-ordfører Fabian Stang, kirken.

En rekke av Wenches kolleger er til stede for å vise hedersmennesket og divaen en siste ære, deriblant Liv Ullmann, Toralv Maurstad, Ellen Horn og Per Christian Ellefsen.

Rett før klokken 14 ankom også kongeparet sammen med prinsesse Astrid, fru Ferner.

Aldersspennet på benkeradene i Oslo Domkirke er oppsiktsvekkende stort, mange er bare rundt 20 år, og flere er over nitti.

Klokken 14.10 talte statsminister Jens Stoltenberg. Han trakk spesielt frem Wenche Foss' siste ønske, at man i stedet for å sende blomster til begravelsen, må sende blomster til noen som sjelden får blomster.

- Slik var Wenche Foss, sa Stolteberg.

- Wenche Foss var en diva og rebell. Norge ble litt større med Wenche Foss, litt rikere, varmere, sa han.

Barnebarnet Fabian Emil Stang talte også.

- Hele Norges Wenche Foss var en diva. Men hun hadde også en annen rolle. Rollen som farmor. Å hevde at hun var en A4-farmor vil nok likevel raskt bli avslørt som løgn. De gangene hun hadde sagt seg villig til å være barnevakt, var det ofte en tekniker fra teateret som fikk jobben, sa Stang.

- Vi er utrolig stolte over vår farmor, og vi kommer til å svane henne dypt, avsluttet Wenche Foss' barnebarn.

En av de mange allmennkjendisene som sto i kø for å komme inn i Oslo Domkirke nesten en time før seremonien startet var stylisten Jan Thomas. Han har flere ganger jobbet med Wenche Foss.

 - Det er helt uvirkelig å være her. Jeg ble sittende på lørdag å se svart/hvitt-filmer, og da gikk det opp for meg hvor stor hun var. Jeg kjente henne godt, og jobbet med henne flere ganger. Som stylist var Wenche Foss et av mine høydepunkter å jobbe med, sier Jan Thomas til Seher.no.

Arve Tellefsen spilte Moders bønn av Ole Bull.

Aller mest rørende for de femmøtte syntes likevel å¨være Wenche Foss egen sopran. Mange måtte tørke tårene da hun sang Bjørnstjerne Bjørnsons tekst Ingerid Sletten av Sillejord i et arkivopptak fra NRK, akkompagnert av Robert Levin.


Klokken 15.07 ble Wenche Foss kiste båret ut av Oslo Domkirke, og den store skuespillerinnen, det varme medmennesket tok fatt på sin aller siste reise. Det gjorde hun til tonene av Edvard Griegs Åses død.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Nyheten om Wenche Foss' død gikk verden rundt


Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer