VANSKELIG: Noman Mubashir er kjent fra flere programmer på NRK. Etter talen kongen holdt torsdag 1. september stod han frem som homofil.
VANSKELIG: Noman Mubashir er kjent fra flere programmer på NRK. Etter talen kongen holdt torsdag 1. september stod han frem som homofil. Vis mer

- Å fortelle det til mine foreldre var ikke lett

Programlederen gruet seg hele livet til å fortelle at han var homofil til sin mor og far.

SEOGHØR.NO: I helgen stod NRK-profilen Noman Mubashir (42) frem som homofil.

Media har i over 15 år spurt Mubashir om å snakke om dette, men i lang tid turte han rett og slett ikke.

- Jeg fryktet reaksjonene som kunne komme fra det norskpakistanske miljøet. Den gangen var det lite aksept for homofili. Det er takk og pris litt bedre i dag, men vi har en lang vei å gå, fortalte han til Dagbladet.

Mandag kveld åpnet 42-åringen seg ytterligere:

- Jeg har muslimsk bakgrunn, jeg har pakistansk bakgrunn og jeg er homofil. Det siste har jeg aldri snakket om, men det vil jeg si nå, delte han på NRK Dagsrevyen.

Saken fortsetter under bildet.

TV-FJES: I 2011 deltok Noman i det populære TV 2-programmet "Skal vi danse". Her på parketten med dansepartner Nadya Khamitskaya. Foto: NTB scanpix
TV-FJES: I 2011 deltok Noman i det populære TV 2-programmet "Skal vi danse". Her på parketten med dansepartner Nadya Khamitskaya. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Stolt av den jeg er

Venner og kollegaer har lenge visst om Nomans legning, men han brukte tid på å bli trygg på seg selv og å akseptere seg selv før han ønsket å dele privatlivet sitt med hele Norge.

Det har vært noen vanskelige år for Noman, men etter kong Haralds mye omtalte tale under kongeparets hagefest torsdag synes programlederen det var en gyllen anledning å åpne seg.

- Det er ikke enkelt for en del miljøer i Norge å stå frem som homofil. Da snakker vi om enkelte innvandrermiljører og om en del kristne miljøer. Selv har jeg gjemt under det skapet lenge. Jeg har slitt med å akseptere meg selv og slitt med å være homofil. Nå er jeg stolt av den jeg er, fortalte han.

Tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg etter avsløringen.

- Jeg har fått mye hyggelig respons både fra etnisk norske og fra folk med pakistansk og muslimsk bakgrunn. Men så er det også noen hatere. Men jeg prøver å stå rakrygget og fokusere på de hyggelige tilbakemeldingene jeg har fått.

-  Å fortelle det til mine foreldre var ikke lett. Det var det jeg gruet meg til hele livet. Mitt råd til andre i skapet er: Prøv å komme dere ut, bruk tid. Gjør det varsomt, vær litt strategisk men ikke gjem deg der hele livet.

LES OGSÅ: - Jeg tenkte: «Hva om jeg blir blind?»