#stilleforopptak:

487 kvinnelige norske skuespillere bak opprop mot ukulturen i norsk tv, film og teaterbransje

- Vårt mål med dette oppropet er ikke å henge ut eller navngi enkeltindivider, skriver kvinnene i oppropet.

TAR ET OPPGJØR: Jenny Skavlan, Ulrikke Falch og Henriette Steenstrup er blant de 487 norske kvinnelige skuespillerne som tar et oppgjør med seksuell trakassering i bransjen. Foto: NTB Scanpix
TAR ET OPPGJØR: Jenny Skavlan, Ulrikke Falch og Henriette Steenstrup er blant de 487 norske kvinnelige skuespillerne som tar et oppgjør med seksuell trakassering i bransjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Enmeknaggen #metoo hvor kvinner, men også menn, tar et oppgjør med seksuell trakassering, har spredd seg raskt gjennom verden den siste måneden.

Forrige uke publiserte Svenska Dagbladet et opprop fra 456 kvinnelige skuespillere som forteller om overgrep i film- og teatermiljøet. Nå har den nådd den norske skuespillerbransjen, som i kveld kommer med et kraftig oppgjør mot en gjennomgripende kultur for seksuell trakassering.

I et opprop i Aftenposten, skriver hele 487 kvinnelige skuespillere under på et opprop for å få slutt på ukulturen i bransjen og for å kreve at deres felles arbeidsplass skal være trygg.

Deler sine historier

De sterke beretningene er gjort anonymt, og mens enkelte har opplevd den seksuelle trakasseringen på egen kropp, har andre tatt bladet fra munnen på vegne av bransjen.

- Vårt mål med dette oppropet er ikke å henge ut eller navngi enkeltindivider. Hvem som har gjort hva er ikke poenget. Det viktige er å komme ukulturen til livs. For å komme dit, må vi begynne å snakke om det som skjer, heter det i oppropet.

I oppropet skriver kvinnene at de i en lukket Facebook-gruppe har de kvinnelige skuespillerne delt sine historier med hverandre.

- Et forum som ekskluderer menn var nødvendig for at vi skulle føle oss trygge nok til å dele historiene våre: historier som ikke bare peker på enkelttilfeller, men som avdekker en overgripende maktstruktur, heter det i oppropet.

Se og Hør har prøvd å komme i kontakt med flere av de norske skuespillerne uten å lykkes.

Saken fortsetter nedenfor.

Rammet mediebransjen

Tidligere i uka var det media-bransjen som kom under lupen for samme tematikk. Lørdag publiserte nemlig journalist og radioprofil i NRK, Aleksander Schau, en twitterstorm som varslet om seksuell trakassering, overgrep og vold i norsk media-, kunst- og kulturbransje.

Etter de 24 twittermeldingene fra Schau har flere redaktører fra landet største mediebedrifter de siste dagene kommet på banen.

TV 2s nyhetsredaktør, Karianne Solbrække, er krystallklar i en kommentar tidligere publisert av TV 2:

- Jeg er lei av små, ynkelige menn – og kvinner for den saks skyld – som er store i egne øyne og misbruker makten sin. Vi skal ikke ha sånne folk i TV 2, og trakassering skal ikke skje under min ledelse. Det er nulltoleranse, og jeg skal høre alle historier og opplevelser som handler om seksuell trakassering, eller andre hendelser som oppleves som ubehagelig for den ansatte, skrev redaktøren.

Tirsdag gikk også kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ut å bekreftet at det er avdekket tilfeller av trakassering hos NRK.

- Vi har de siste dagene fått kjennskap til et par saker som ligger en del år tilbake i tid, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tirsdag til NRK.

LES OGSÅ: Ble arrestert etter voldtektsanklagene mot Weinstein

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer