Kevin Spacey:

30 anklager og en siktelse. Nå starter den første rettssaken

Det er forventet at han sier seg ikke skyldig.

EN FALLEN STJERNE: Mandag morgen, lokal tid, må Kevin Spacey møte i retten i Nantucket, Massachusetts. Her er Hollywood-stjernen avbildet i USA i romjula. Foto: Splas News/ NTB scanpix
EN FALLEN STJERNE: Mandag morgen, lokal tid, må Kevin Spacey møte i retten i Nantucket, Massachusetts. Her er Hollywood-stjernen avbildet i USA i romjula. Foto: Splas News/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før oktober i fjor var Kevin Spacey (59) blant en av verdens mest ettertraktede skuespillere. Med rollen som Frank Underwood i Netlflix-suksessen «House of Cards» i sin hule hånd var han eksponert for en hel verden, samtidig som han hyppig dukket opp på røde løpere og på store arrangementer.

Den 29. oktober markerer imidlertid begynnelsen på slutten for stjernen. Den første anklagen om seksuell trakassering kom fra skuespiller Anthony Rapp (47), og ballen rullet bare videre. Så langt er Spacey anklaget for seksuelle overgrep mot mer enn 30 menn.

Nå i jula ble det kjent at 59-åringen var blitt siktet for et overgrep og legemsbeskadigelse mot en 18 år gammel gutt i 2016, ifølge Boston Globe. I dag må skuespilleren møte i retten.

Rettssaken mot Spacey startet mandag i Nantucket, og ble den aller første gangen skuespilleren måtte møte i retten som følge av anklagene som har kommet mot ham. Dersom han blir dømt, risikerer han fem år bak murene.

Spacey var taus da han passerte pressen på vei inn til retten.

Etter en ti minutters lang høring ble det ifølge BBC klart at neste rettsmøte mot stjerna først blir om knappe to måneder, 4. mars.

I RETTEN: Kevin Spacey på vei inn mandag kveld. Foto: NTB Scanpix
I RETTEN: Kevin Spacey på vei inn mandag kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hevder sin uskyld

Den fornærmede, som nå er 20 år, har hevdet at skuespilleren tok ham i skrittet i tre minutter sammenhengende etter at de to hadde drukket sammen i flere timer.

Gutten jobbet på Massachusetts-restauranten der overgrepet skal ha funnet sted. Den nå 20 år gamle mannen har innrømmet at han løy om alderen sin overfor Spacey. Han skal nemlig ha hevdet at han var 23 år da de to møttes i baren.

ÅSTEDET: På denne restauranten skal Kevin Spacey angivelig ha forgrepet seg på en 18 år gammel gutt i 2016. Det risikerer han å bli dømt for nå. Foto: NTB scanpix
ÅSTEDET: På denne restauranten skal Kevin Spacey angivelig ha forgrepet seg på en 18 år gammel gutt i 2016. Det risikerer han å bli dømt for nå. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det skal angivelig eksistere en video som viser overgrepet, som flere mener kan bli et fellende bevis mot den amerikanske kjendisen. Den skal bare være et sekund lang, men viser ei hånd som er i kontakt med en annen persons skjorte.

Det var offerets mor, tidligere tv-anker Heather Unruh, som først fortalte verden om det angivelige overgrepet. Hun holdt en pressekonferanse i november 2017, men det skulle altså ta over et år før Spacey ble siktet, skriver CNN.

Fornærmede skal ha fortalt familien sin om overgrepet like etter at det skjedde, men det gikk et år før han gikk til politiet med det. Argumentet skal ha vært at han ikke ønsket at det samme som skjedde med han skulle skje med noen andre.

STO FREM: Tidligere tv-anker Heather Unruh offentliggjorde anklagene mot Spacey under en pressekonferanse i fjor høst. Foto: NTB scanpix
STO FREM: Tidligere tv-anker Heather Unruh offentliggjorde anklagene mot Spacey under en pressekonferanse i fjor høst. Foto: NTB scanpix Vis mer

Spacey mener selv at han er uskyldig, og skal ifølge Time hevde sin uskyld foran dommeren i Nantuckets eneste rettssal mandag. 59-åringen søkte egentlig om å kunne unngå å møte opp i retten, men en dommer slo ned på dette, selv om skuespilleren hevdet at hans tilstedeværelse bare ville «øke den negative oppmerksomheten saken allerede har generert».

Skuespillerens advokat Alan Jackson har uttalt lite til pressen om hvordan de tror saken vil gå, men har under en tidligere høring nektet for anklagene. Helt siden siktelsen ble kjent skal han ha forsøkt å gå opp alle sømmene i saken.

Jackson har blant annet stilt spørsmål ved hvorfor den fornærmede ventet såpass lenge med å gå til politiet med anklagene sine.

Absurd videosvar

Det er ikke kjent når dommen i denne saken eventuelt vil falle eller hvor lenge saken vil pågå. Den vil imidlertid trolig få gigantiske mengder med oppmerksomhet fra mediene. Det første Spacey gjorde da siktelsen ble offentliggjort, var å legge ut det mange omtaler som en bisarr video med tittelen «Let Me Be Frank».

KORTHUSET SOM FALT: Den Oscar-belønnede skuespilleren Kevin Spacey var en av mange som ble felt i forbindelse med #metoo-kampanjen. Nå viser han seg igjen, i det mange beskriver som en bisarr video.Video: CNN Vis mer

Ikledd et nisseforkle snakker han i flere minutter sammenhengende.

- Noen trodde på alt og har holdt pusten mens de har ventet på å høre meg innrømme alt. De dør etter å høre meg erklære at alt er sant og at jeg fikk det jeg fortjente. Ville det ikke ha vært lettvint om alt var så enkelt? spurte han i den drøyt tre minutter lange videoen.

I den merkelige videoen, som i skrivende stund er sett over ni millioner ganger på YouTube, imiterer Spacey sin velkjente «House of Cards»-karakter - Frank Underwood. Han ble som kjent skrevet ut av serien etter at anklagene begynte å rulle, og erstattet av en annen karakter.

Som Underwood forklarer han at han har det bra, tross medieoppslagene om sin egen «død». Videoen var det første livstegnet fra Spacey på godt over et år.

ERSTATTET: I november ble det kjent at Kevin Spacey klippes ut fra den nye filmen «All the Money in the World» etter flere anklager om seksuell trakassering. Regissøren valgte Christopher Plummer til å overta rollen som J. Paul Getty. Nå er den nye traileren klar. Vis mer

Klinikk for sexavhengige

Det siste han la ut i sosiale medier, før denne videoen, var uttalelsen i forbindelse med Rapps anklager. Spacey har heller ikke gitt intervjuer eller uttalt seg offentlig siden.

Dét har likevel ikke stoppet snøballen i å vokse seg stadig større. I november i fjor fikk skuespilleren sparken fra Netflix' suksesserie «House of Cards», som følge av anklagene.

FORSVANT FRA OFFENTLIGHETEN: Skuespiller Kevin Spacey har ikke blitt observert i offentligheten på et år - får nå. Her avbildet ved en tidligere anledning. Foto: NTB scanpix
FORSVANT FRA OFFENTLIGHETEN: Skuespiller Kevin Spacey har ikke blitt observert i offentligheten på et år - får nå. Her avbildet ved en tidligere anledning. Foto: NTB scanpix Vis mer

Samtidig varslet Spaceys talsperson, Staci Wolfe, at 59-åringen «tar seg et nødvendig avbrekk for å kunne søke evaluering og behandling».

I den kulørte delen av pressen ble det i slutten av november i fjor publisert paparazzibilder av skuespilleren. Iført caps, svart hettegenser og mørke solbriller, ble han dermed observert for første gang etter at skandalen brøt løs. Bildene er angivelig tatt utenfor en rehabiliteringsklinikk for sexavhengige i Arizona, ifølge CBS News.

Det er for øvrig den samme klinikken den tidligere filmmogulen Harvey Weinstein (66) har søkt behandling hos.

I desember i fjor opplyste også Netflix på en pressekonferanse at Robin Wright (52) ville ta over hovedrollen i den siste sesongen av «House of Cards».

SPARKET: Kevin Spacey ble som følge av anklagene om seksuell trakassering sparket fra «House of Cards». I den sjette sesongen, som ble lansert i løpet av 2018, er det Robin Wright (t.h.) som har tatt over hovedrollen. Foto: NTB scanpix
SPARKET: Kevin Spacey ble som følge av anklagene om seksuell trakassering sparket fra «House of Cards». I den sjette sesongen, som ble lansert i løpet av 2018, er det Robin Wright (t.h.) som har tatt over hovedrollen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Wright har spilt kona til Spaceys figur, den korrupte politikeren Frank Underwood, i de foregående fem sesongene.

Spacey vant Oscar-pris både for sin innsats i «American Beauty» i 2000 og «Usual Suspects» i 1996. I perioden fra 2004 til 2015 var han kunstnerisk leder ved London-teateret The Old Vic. Hvorvidt 59-åringen vil returnere til film og tv-bransjen i fremtiden, er ikke kjent.

LES OGSÅ: - Sjokkerte hver eneste person på jorda

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer