ÅPNER SEG: Thomas Gullestad skriver på Instagram om oktoberettermiddagen i 1991 da han fikk den tunge beskjeden om at mora hadde tatt sitt eget liv. Foto: NTB scanpix
ÅPNER SEG: Thomas Gullestad skriver på Instagram om oktoberettermiddagen i 1991 da han fikk den tunge beskjeden om at mora hadde tatt sitt eget liv. Foto: NTB scanpix Vis mer

Thomas Gullestad

«29. oktober 1991 tok mamma livet sitt»

Thomas «Fingern» Gullestad mener åpenhet er viktigst.

Publisert

I dag, den 10. september, er verdensdagen for forebygging av selvmord blitt markert verden over. Flere har valgt å åpne seg om sine egne historier om selvmord i dag, blant andre Else Kåss Furuseth (38).

Hun inviterte til «festival» hjemme hos seg selv for å vie oppmerksomhet til saken, i tillegg til at serien «Else om: Selvmord» hadde premiere i dag. Den norske komikeren mistet som kjent sin mor og bror til selvmord, og har valgt å være åpen om det flere ganger.

En annen som bruker verdensdagen til å rette oppmerksomhet mot forebygging av selvmord, er artist og skuespiller Thomas «Fingern» Gullestad (37). På Instagram har han lagt ut et barnebilde av seg selv og mora, som han mistet til selvmord i ung alder.

- Ikke alene

Se og Hør har vært i kontakt med Gullestad, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere. Han har derimot gitt tillatelse til å videreformidle historien. På Instagram skriver han følgende om den vanskelige perioden for familien på 1990-tallet.

«29. oktober 1991 tok mamma livet sitt. Jeg var 10 år gammel. Det har vært fint å se på en dag som denne at jeg ikke er alene. Det er ikke du heller. Mer åpenhet og oppmerksomhet rundt dette er noe jeg savnet sterkt på den tiden», skriver han, og fortsetter:

«Heldigvis forandrer tidene seg. Hvis du har det vanskelig eller kjenner noen som har det vanskelig, si fra! Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon på 116 123», avslutter han det sterke innlegget.

Det er ikke første gang «Den 12. mann»-stjernen har valgt å være åpen om den personlige historien. På armen har han tatovert et barnebilde av mora, for å hedre kvinnen han mistet i ung alder. Til Dagbladet Magasinet i 2014 fortalte han at han kom hjem en dag etter skolen og fikk den tunge beskjeden av faren sin.

- Det var som om tiden stoppet helt opp. Først nektet jeg for at det hadde skjedd, så ble jeg bare uendelig lei meg. Det var en helt jævlig følelse, fortalte han da.

Det siste minnet han har av moren er at hun kjørte ham til faren. Far og mor hadde på tidspunktet gått fra hverandre.

- Så var vi hjemme i det huset hvor hun bodde, der jeg er vokst opp. Så spurte jeg om jeg kunne få ti kyss på munnen. Så kysset vi ti ganger i døråpningen. Og så kjørte hun meg dit, sa han i «En kveld hos Kloppen» i 2016, ifølge TV 2.

For den unge gutten og hans søster ble det slutten på den idylliske kjernefamilien de hadde vært en del av frem til da. I voksen alder har han reflektert over at familien burde gjort ting annerledes i tiden etter selvmordet:

Artikkelen fortsetter nedenfor.

TRENGER DU HJELP?

Akutt selvmordsfare – 113

Legevakt - 116117

Kirkens SOS

Telefon: 22 40 00 40

Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/

Mental helse

Telefon: 116 123

Nettsted: https://www.sidetmedord.no/

Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på: Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebyggings informasjonssider.

- Nå som jeg er voksen skjønner jeg at vi burde vært sendt i terapi alle sammen. Jeg tror det hadde vært sunt for å kunne gå videre. Vi hadde så mange spørsmål, så mange tanker. Jeg følte at livet mitt ble rykket opp med rota, har han sagt til Dagbladet tidligere.

Han har tidligere uttalt overfor P4 han brukte opplevelsen under innspillingen av «Den 12. mann».

- Vi lager denne filmen én gang, og da må du gjøre alt som står i din makt for å gjøre den så bra som mulig. Du må prøve å finne historier og opplevelser fra ditt eget liv som er fra ditt mørkeste mørke. Bare grave i dritten, i dine egne minner, for å bruke dette i rollen, sa Gullestad.

Flere innlegg

Gullestad er ikke den eneste som har lagt ut et sterkt innlegg i sosiale medier i dag. Verdensdagen for forebygging av selvmord har fått flere til å åpne seg om sine egne erfaringer, og samtlige anbefaler andre å søke hjelp.

Maria Mena var til stede hos Else Kåss Furuseth i dag, og skriver åpent om tematikken.

«I dag er verdensdagen for forebygging av selvmord. Jeg tilbrakte min sammen med et knippe kjempefine mennesker hjemme hos Else Kåss. Det var godt å være sammen. Minne seg selv på at man ikke er alene. Så husk det da! Du er ikke alene», skriver hun til følgerne sine.

Artisten Kygo vier også sin støtte til saken. På Instagram skriver han at han har donert nærmere 300 000 kroner til en non-profit organisasjon som jobber med å forebygge selvmord.

Andre profilerte nordmenn som Atle Antonsen, Trude Drevland, Anne Rimmen og statsminister Erna Solberg har også markert dagen ved å legge ut innlegg i sosiale medier. Sistnevnte skriver følgende:

«Else arrangerte selvmordsforebyggings-festival i leiligheten sin. Utrolig viktig å snakke om selvmord, senke terskelen for å be om hjelp når håpløsheten blir overveldende. Takk Else, og takk for vakker sang av Daniel Kvammen og vafler fra Vaffelgutta».

LES OGSÅ: Derfor er hun åpen om moren og brorens selvmord

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer