Lene Elise Bergum:

25 år etter: Avslører «Hotel Cæsar»-hemmeligheter

- Jeg ble et ansikt utad for vold i nære relasjoner.

HOTEL CÆSAR: Det har gått 25 år siden seriesuksessen Hotel Cæsar rullet over skjermen for første gang. Skuespiller Lene Elise Bergum, som spilte karakteren Alexandra Kvamme, minnes innspillingen. Foto: Helge Hansen / NTB
HOTEL CÆSAR: Det har gått 25 år siden seriesuksessen Hotel Cæsar rullet over skjermen for første gang. Skuespiller Lene Elise Bergum, som spilte karakteren Alexandra Kvamme, minnes innspillingen. Foto: Helge Hansen / NTB Vis mer
Publisert

«Hotel Cæsar» har en spesiell plass i hjertet til mange. TV-serien rullet over skjermen i imponerende mange år - fra 1998 til 2017. Det endte på 34 sesonger og over 3000 episoder.

I anledning seriens 25-årsjubileum, ser Lene Elise Bergum (51) tilbake på sine fem år i rollen som Alexandra «Alex» Kvamme, og letter på sløret for et par hemmeligheter.

- Veldig vanskelig å lese brevene, jeg satt og gråt

Til TV 2 mimrer Bergum tilbake til tiden hun spilte i serien, fra 1998 til 2001, og igjen fra 2004 til 2005. Hun innrømmer at om hun hadde blitt oppringt om å komme tilbake i dag, hadde hun sagt ja med én gang.

Bergum har en masse gode minner fra innspillingen, og flere emosjonelle minner har fått særlig godt feste. Karakteren Alexandra var tross alt noe kontroversiell - og Bergum måtte gjennom mye både på sett og utenom kamera.

DRAMA: Karakteren Alexandra gikk gjennom mye i Hotel Cæsar. Spilt av Lene Elise Bergum, her sammen med Anders Hatlotv. Foto: TV 2 / NTB
DRAMA: Karakteren Alexandra gikk gjennom mye i Hotel Cæsar. Spilt av Lene Elise Bergum, her sammen med Anders Hatlotv. Foto: TV 2 / NTB Vis mer

- Rollekarakteren min, Alex, ble slått, banket og terrorisert, så da kom det brev som var så heftig – med barn, unge og voksne som kom med sine forferdelige historier. Det gikk så langt at jeg til slutt måtte snakke med ledelsen av «Hotel Cæsar», og fortelle at jeg ikke klarte å svare alle disse fortvilte menneskene. Jeg ble et ansikt utad for vold i nære relasjoner, men det var veldig vanskelig å lese alle brevene, og jeg satt og gråt da jeg leste dem, deler hun med TV 2.

IKKE LIKT: Alexandra Joner og Ole Thomas Hansen forklarer hvorfor de danset annerledes enn de andre under en fellesdans i «Skal vi danse». Reporter: Kine Falch. Video: Thea Hope/ Rød Løper/ TV 2 Vis mer

Ifølge Bergum, «ramlet det inn bunkevis» med fanbrev. Hun skal likevel ha gjort sitt for å følge opp, og kan fortelle om særlig én rørende fan-interaksjon:

- For ikke så lenge siden fikk jeg en beskjed fra en jente som takket fordi jeg hadde tatt meg av henne og svart henne da hun var 14 år. Hun hadde jeg tatt med meg på «Cæsar»-settet, og det betydde mye for henne.

- «Kan jeg få ha på litt mer klær?»

Ifølge Bergum var det høyt arbeidstempo på «Hotel Cæsar»-gjengen. Det ble filmet en episode om dagen, og Bergum beskriver at det innebar å gå på jobb i mørket og dra hjem under stjernehimmelen.

Bergum var engasjert i og ble raskt knyttet til karakteren sin. Det innebar ganske raskt å forsvare henne overfor produksjonen når hun var uenig i noe som gjaldt Alexandra. Ifølge Bergum, så hun seg mange ganger nødt til å si nei til manusforfatterne.

- Vi hadde mange diskusjoner: «Er det nødvendig at jeg løper rundt i trusa nå?» eller «kan jeg få litt mer klær?». Jeg kjempet hele tiden om å få ha på meg mer klær. Og jeg fikk det til slutt, for det skal være en grunn til å vise hud, forteller hun.

«OLSENBANDEN JR:» «Olsenbanden jr.» herjet på 2000 tallet, så vi har tatt en prat med Lars Andersen, kanskje bedre kjent som «Benny», for å høre hva han gjør på i dag. Vis mer

- Jeg fikk dødsangst

Bergum har tidligere lettet på sløret til KK om den store livsomveltingen som gjorde inntog i livet hennes i 38-årsalderen. Da begynte hun nemlig å få kraftige migreneanfall.

- Jeg kommer aldri til å glemme den dagen da jeg fikk mitt første migreneanfall. Det skjedde på en ferje - plutselig begynte hjertet å hamre, det svartnet for øynene og jeg ble svett og varm i hodet. All forståelse for ord ble borte, og da jeg omsider kom meg til sykehuset skrek jeg av smerte. Jeg hadde full krampe i hele kroppen, taleevnen forsvant og når de stilte meg masse spørsmål så hadde jeg ikke mulighet til å svare. Jeg fikk dødsangst, delte Lene Elise Bergum med KK.

STERK MIGRENE: Lene Elise Bergum begynte å slite med intens migrene i 38-årsalderen og ble satt ut av spill i lang tid før de fant fungerende medisiner. Foto: Astrid Waller
STERK MIGRENE: Lene Elise Bergum begynte å slite med intens migrene i 38-årsalderen og ble satt ut av spill i lang tid før de fant fungerende medisiner. Foto: Astrid Waller Vis mer

Da hun fikk dette første anfallet, ble hun innlagt på slagavdelingen på A-hus for full utredning. Nesten et helt år gikk det før de kunne utelukke slag, for det var snakk om migrene med aura, en egen form for migrene som gjør at du kan få synsforstyrrelser, nummenhet eller miste taleevnen før hodepinen setter inn.

ROBINSONEKSPEDISJONEN VIP: Lene Elise Bergum og Ole Klemetsen var to av deltagerne i 2005.
ROBINSONEKSPEDISJONEN VIP: Lene Elise Bergum og Ole Klemetsen var to av deltagerne i 2005. Vis mer

- Når jeg har migrene, ser jeg gjerne masse stjerner og masse lys. Til og med når jeg lukker øynene i et mørkt rom, kan jeg se en en knallrød farge. Da orker jeg ikke en eneste lyd, fordi de blir voldsomt forsterket i hodet mitt, sa Bergum.

Vi har tatt en prat med en tidligere barne-tv-profil. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

- I forrige uke, lå jeg for eksempel på soverommet mens katten min satt på kjøkkenet og spiste tørrfôr... Jeg var sikker på at det var en bulldoser der ute, beskrev hun.

Etter hvert lærte hun seg å kjenne de vage forvarslene som kunne komme før et antfall. Som prikking i hendene og humørsvingninger.

Før jeg fant riktig behandling, måtte jeg ringe enten foreldrene mine eller venninner så fort jeg la merke til disse symptomene. Da visste jeg ikke hvordan anfallet kom til å utvikle seg, og jeg trengte alenetid og ro. «Kom og hent gutten min!» sa jeg i telefonen, sa Bergum.

Etter åtte år med testing av ulike behandlinger, ble botox-sprøyter i hodebunn, ansikt og nakke en del av den reddende behandlingen.

Bergum fortalte at hun ikke lenger har disse store, ukontrollerbare anfallene i dag. Hun har i tillegg piller, sprøyter, «nødmedisin» og nesespray spesielt tilegnet migrene – og skreddersyr kombinasjonen av disse etter anfall og dagsbehov.

- Nå er jeg trygg på at jeg har medisiner som fungerer. Jeg har ikke lenger de store anfallene, og trekker meg bare stille og rolig tilbake.

Komiker og skuespiller Henrik Schatvet, ble kjent gjennom rollen «Morten-mygg» i julekalenderen «Jul i svingen». Dette gjør han nå. Video: NRK / Henrik Schatvet / Rød Løper Vis mer

Dette gjør de nå

Flere av skuespillerne ble superstjerner og har hatt lange karrierer, mens andre har sjekket ut av rampelyset for godt.

KK har tidligere skrevet om hvordan det har gått med skuespillerne siden den gang. I likhet med på skjermen - har det skjedd mye i flere av skuespillernes virkelige liv.

Alt fra dødsfall til gründerbedrifter og karriereskift.

Siden den gang har Bergum flyttet tilbake til Sørlandet og bor nå i nærheten av Mandal sammen med sønn på 15 år. Hun driver med solskjerming, har en nettside og jobber i butikk. Siden «Hotel Cæsar» startet, har hun også vært å se i både «Robinsonekspedisjonen» og «Farmen kjendis».

BARNESTJERNER: Tidlig på 2000-tallet fikk flere barnestjerner sitt gjennombrudd. Nå har alle blitt voksne - kjenner du dem igjen? Musikk: Epidemic Sound. Bilder: NTB / Instagram Vis mer

Anette Hoff (62) var med i «Hotel Cæsar» helt fra begynnelsen, i rollen som Juni Anker-Hansen. I 1999 mottok hun Gullrute-prisen for beste TV-skuespiller. Siden den gang har hun jobbet som frilansskuespiller på Nordland teater, spilt inn lydbøker og også gjort flere TV-produksjoner, blant annet «Fjolls til fjells», Netflix-suksessen «Hjem til jul» og «Pørni» på Viaplay.

KOLLEGAER: Rudy Claes, Sofie Stange Cappelen og Anette Hoff fra Hotel Cæsar på den røde løperen i Bergen i 2015. Foto: Marit Hommedal / NTB
KOLLEGAER: Rudy Claes, Sofie Stange Cappelen og Anette Hoff fra Hotel Cæsar på den røde løperen i Bergen i 2015. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Kim Kolstad (53) var også med helt fra starten, som Jens August Anker-Hansen, men sa offisielt takk for seg i 2014.

Likevel var han litt inn og ut av serien for enkelte episoder. Etter dette ble det stille fra ham i noen år, før han det siste året har gjort comeback med podkasten «Generasjonspodden» sammen med datteren Chloè Fleur Kolstad.

Rudy Claes (57) kom inn i serien i 2004 som rikmannsdatter Eva Rosenkrantz. Mens innspillingen pågikk, opprettet hun Det Norske Mikroteatret sammen med «Cæsar»-kollega Vanessa Borgli, Thomas Kaiser, Elisabeth Tvedt og Peder Hamdahl Næss.

TILBAKE I RAMPELYSET: Lene Elise glitret på Se og Hørs kjendisgalla i 2018. Foto: Andreas Fadum
TILBAKE I RAMPELYSET: Lene Elise glitret på Se og Hørs kjendisgalla i 2018. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Dette teateret skulle handle om å skape et alternativ til de ordinære teatrene, og presentere stykkene i en form som var enda tettere på handlingen og karakterene. Claes kan fortelle til Newsner at dette har vært en suksess - men hun har også fortsatt som frilansskuespiller samt lest inn lydbøker.

GÅTT BORT: To av de mest sentrale skuespillerne har gått bort - Sossen Krogh og Toralv Maurstad, til høyre. Her sammen med Sofie Cappelen, Anette Hoff og Erik A. Schjerven i forbindelse med Hotel Cæsar. Foto: Marit Hommedal / NTB
GÅTT BORT: To av de mest sentrale skuespillerne har gått bort - Sossen Krogh og Toralv Maurstad, til høyre. Her sammen med Sofie Cappelen, Anette Hoff og Erik A. Schjerven i forbindelse med Hotel Cæsar. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Kim-Daniel Sannes (37) kom inn i serien i 2006 etter han vant TV2s realityserie «Jakten på en Cæsar»-stjerne sammen med skuespillerkollega Nathalie Tonga. Han spilte Storm Liland Anker-Hansen i serien frem til slutten. Siden, har han jobbet med sjømatproduksjon i Steigen i Nordland og fullført fagbrevet som elektriker-lærling.

Seriens overhoder har gått bort. Folkekjære Sossen Krogh og Toralv Maurstad spilte mor og sønn, kongen og dronningen over «Hotel Cæsar», Astrid Anker-Hansen og Georg Anker-Hansen.

«JAGET»: Åtte kjendiser er på flukt i den splitter nye TV-Norge serien. Vis mer

Hun ble 92 år og han ble 95.

På Gullruten i 2010 mottok Krogh, sammen med Anette Hoff som spilte datteren Juni Anker Hansen, hedersprisen for sitt bidrag på norske TV-skjermer.

Portieren Åge Nygård, spilt av Karl Sundby, var en av seriens mest populære karakterer. Han ønsket gjestene velkommen med åpne armer, et stort smil om munnen og pikkolouniform med gullknapper fra 1998 til 2004. Etter «Cæsar» startet han Karlsvogna Teater, og satte opp mange teaterforestillinger for barn og voksne.

Han ble funnet død i sitt hjem i 2020, 66 år gammel.

Denne saken ble først publisert på KK.no

LES OGSÅ: - Skroting er rett rundt hjørnet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer