SKAPER REAKSJONER: I søndagens "Tore på sporet" hjalp Tore Strømøy den koreanske Hyang Sook-Kang med å finne sønnen i Norge. Det har fått adoptivforeldre til å reagere. Foto: NRK
SKAPER REAKSJONER: I søndagens "Tore på sporet" hjalp Tore Strømøy den koreanske Hyang Sook-Kang med å finne sønnen i Norge. Det har fått adoptivforeldre til å reagere. Foto: NRKVis mer

21 foreldre i opprør mot Strømøy

"Tore på sporet" har nok en gang utløst raseri mot programlederen.

Se Tore Strømøy snakke om tidligere kritikk i video nederst i saken!

SEHER.NO: - Vi reagerer på at Strømøy tar direkte kontakt med adoptivfamilien. Det må være barnets valg om det vil møte sine biologiske foreldre eller ikke, sier Anne Berntsen til Dagbladet.

En gruppe på 21 foreldre, som alle har adoptert barn, har skrevet brev til Strømøy i forbindelse med søndagens "Tore på sporet".

Sør-Koreanske Hyang Sook-Kang fikk en sønn i 1987, men da hun og ektemannen ble skilt skulle han beholde foreldreretten til barnet inntil Hyang selv kunne forsørge sitt barn. Men like etter at hun dro ble 6-åringen uten at hun visste om det sendt på barnehjem. Barnehjemmet fikk beskjed om å adoptere han bort.

- Kang brøt sammen. Siden denne dagen hadde hun lett etter sønnen sin. Hun fikk vite at han var blitt sendt til Norge og blitt adoptert av en familie der. Jeg fikk en bønn om å hjelpe Kang for flere år siden. Hun hadde bare ett ønske i livet. Å finne sønnen, for å se om han hadde det bra, og for å forklare hvorfor ting ble som de ble. Det var alt hun levde for, skriver Tore Strømøy på sin blogg.

- Etter å ha tenkt meg godt om, bestemte jeg meg for å prøve å hjelpe henne med å finne han. Jeg hadde ikke samvittighet til å la være. Jeg vet enkelte, særlig adoptivforeldre, er kritiske til at jeg gjorde det. At det er de adopterte selv, og bare de som skal kunne finne sine biologiske foreldre. Jeg er i prinsippet helt enige i dette. Og enda i dag er det ingen adoptivbarn som har fått noen telefon fra meg om at biologiske foreldre leter etter dem. Men jeg mener dette var en så spesiell sak, at jeg i alle fall burde prøve å hjelpe. At det må gå an å vurdere en sak etter innholdet, ikke bare avfeie den uten videre, skriver han videre.

Han tok kontakt med adoptivforeldrene, som tok opp saken med sønnen som nå er 21 år. 21-åringen skal ifølge Strømøy bare hatt positive opplevelser med gjenforeningen.

Strømøy fikk kraftig kritikk for en lignende sak i 2006.

- Ja, det er samme type kritikk som dukker opp nå, men jeg føler meg trygg på etikken for jeg vurderer hver sak veldig nøye, sier Strømøy til Dagbladet.


De 21 adoptivforeldrene på sin side mener man bør holde seg til gjeldende regler som sier at adoptivbarnet selv skal få tilgang på all informasjon når de blir 18 år, og at barnet da kan velge om de vil søke etter sine biologiske foreldre eller ikke.

- Hvis vi som adopterende foreldre får besøk på døra av noen som sier de har de biologiske foreldrene der, så kunne vi aldri sagt nei. Det blir et umulig valg, sier Anne Berntsen til Dagbladet, hun reagerer spesielt sterkt på at det blir laget TV-underholdning av det.

Har du et tips om norske talenter? Tips oss her, eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: Fikk psykisk knekk etter Tore på Sporet

Se Tore Strømøy snakke om kritikk av "Tore på Sporet" her:


[obj:media:7977]