20 år siden Britney Spears slapp «… Baby One More Time»:

20 år med suksess og skandaler

Britney Spears gikk fra superstjerne til bunnen av næringskjeden.

TURBULENT KARRIERE: Det er 20 år siden Britney Spears slapp låta som førte til hennes store gjennombrudd. I august spiller hun i Norge. Foto: NTB scanpix
TURBULENT KARRIERE: Det er 20 år siden Britney Spears slapp låta som førte til hennes store gjennombrudd. I august spiller hun i Norge. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): I 1998 ble det sluppet en låt som forandret popbransjen for alltid. 16 år gamle Britney Jean Spears (36) fra Mississippi hadde akkurat fått platekontrakt, og var klar med sitt første album.

Tittelsporet « … Baby One More Time» ble sluppet som singel et halvt år før albumet kom ut, og en halv million kopier ble solgt allerede den første dagen. Låten nådde førsteplass på hitlistene i svimlende 25 land, og det var her popeventyret til tenåringen startet.

Hiten var egentlig skrevet for supertrioen TLC og boybandet Backstreet Boys, men havnet til slutt i hendene på den ferske artisten.

Det har lagt grunnlaget for store opp- og nedturer, som verden har fulgt nøye med på siden slutten av 1990-tallet. Nedturene har spesielt blitt tydelig lagt merke til av fans og presse.

For 20 år siden fikk vi se henne i skolepikeuniform i musikkvideoen til nevnte singel. I dag selger hun ut arenaer verden over, og skal blant annet til Norge i høst. Slik erobret «white trash»-jenta fra sørstatene USA - og hele verden.

Den famøse barneklubben

At Britney Jean Spears skulle bli en av verdens bestselgende og mest kommersielle popstjerner lå i utgangspunktet ikke i kortene for henne. Sammen med foreldrene Lyenne Irene og James Parnell, samt søsknene Bryan James og Jamie Lynn, hadde Britney en relativt normal oppvekst.

Etter å ha flyttet fra Mississippi til Louisiana som barn, begynte hun tidlig å vise interesse for musikk og underholdning.

Hun gikk derimot ikke rett til utsolgte konserter og verdensherredømme. Konsertene begynte i stua, når moren hennes hadde venner på besøk. Hun idoliserte blant andre Mariah Carey og Aerosmith, som hun covret i stua så vel som på skolen.

Hun var også en aktiv danser, en hobby hun begynte å dyrke allerede som treåring.

- Jeg var alltid det merkelige barnet. Jeg gikk ut, men i stedet for å leke, valgte jeg å arrangere talentspeiderkonkurranser, har hun tidligere sagt til The Hollywood Reporter.

Saken fortsetter under bildet.

ELSKET SANG OG DANS: Britney Spears opptrer på Billboard Music Awards i 1999. Foto: Reuters/ NTB scanpix
ELSKET SANG OG DANS: Britney Spears opptrer på Billboard Music Awards i 1999. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Det var ikke stort å finne på i Louisiana, og det konservative, protestantiske miljøet hun vokste opp i, la en demper på stjernedrømmene. En klubb skulle derimot forandre alt for den lille sørstatsjenta.

Som åtteåring dro hun på audition for å være med i tv-serien «The All-New Micky Mouse Club», et kjent konsept som ble produsert av Disney for deres egen tv-kanal. På grunn av sin unge alder fikk hun ikke rollen den gang, men det satte ikke stopper for drømmene hennes. Hun fikk blant annet være med i konkurransen «Star Search» i 1992, som sørget for lokal berømmelse.

Som elleveåring prøvde hun seg med Disney igjen. Denne gangen skulle det faktisk gå veien for Spears, og hun fikk en rolle i serien.

Hun var derimot ikke alene. Serien, eller klubben, er kjent for å ha fostret kjendiser som Justin Timberlake og Christina Aguilera, som Spears var sammen med i klubben.

BLE VERDENSSTJERNER: Britney Spears og Christina Aguilera var begge med i «The Micky Mouse Club» på midten av 90-tallet. Bare noen år senere ble de begge store stjerner. Her avbildet i år 2000. Foto: NTB scanpix
BLE VERDENSSTJERNER: Britney Spears og Christina Aguilera var begge med i «The Micky Mouse Club» på midten av 90-tallet. Bare noen år senere ble de begge store stjerner. Her avbildet i år 2000. Foto: NTB scanpix Vis mer

Regjerte som tenåring

Britney Spears var med i tv-serien fram til de la opp i 1996.

Etter dette valgte hun å fokusere på sin egen solokarriere, noe som skulle vise seg å bli svært lønnsomt for artisten - som i dag er verdt nærmere 1,6 milliarder kroner. Ifølge Forbes hadde hun i 2017 en inntekt på 265 millioner alene.

Etter å ha fått en forsmak på stjernelivet, tørstet hun etter mer.

- Det var som åpningsscenen i «Clueless» med alle klikkene (...) Jeg kjedet meg skikkelig. Jeg var pointguard på basketlaget. Jeg hadde en kjæreste, og jeg dro på skoleballene. Men jeg ville ha mer, sa hun til Rolling Stone i 2000.

Saken fortsetter under bildet.

UNG STJERNE: På Billboard Music Awards i 1999 fikk Britney prisen for beste kvinnelige artist. Foto: Reuters/ NTB scanpix
UNG STJERNE: På Billboard Music Awards i 1999 fikk Britney prisen for beste kvinnelige artist. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

«Be careful what you wish for», heter det. Artisten fikk i pose og sekk etter å ha skrevet under en kontrakt med Jive Records i 1997. Hun ble fløyet til Stockholm for å jobbe med hitmaskinen Max Martin, og mange andre store profiler. Her tok halve debutalbumet form, før hun returnerte til USA og spilte inn resten.

Resultatet ble en umiddelbar suksess. Med singelen på markedet et halvt år før utgivelsen og en populær musikkvideo, solgte debutalbumet « … Baby One More Time» til fjorten ganger platina i USA, med hele 12 millioner solgte utgaver.

Saken fortsetter under bildet.

PRISDRYSS: Debutalbumet til Britney Spears ble sluppet i januar 1999, og sikret henne en lang rekke priser - deriblant disse fire på MTV Awards i Dublin i november det året. Foto: AP/ NTB scanpix
PRISDRYSS: Debutalbumet til Britney Spears ble sluppet i januar 1999, og sikret henne en lang rekke priser - deriblant disse fire på MTV Awards i Dublin i november det året. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Fra uskyldig til sexy

For Britney Spears gikk det bare oppover derfra. Hun ble nominert til Grammy, vant flere MTV-priser og fikk oppmerksomhet - på godt og vondt. Av American Family Association ble hun stemplet som vulgær, noe hun svarte på ved å fortelle at hun hadde god moral.

Imaget ble stadig mer sexy for den unge jenta, som håvet inn millioner av dollar til seg selv og plateselskapet.

Saken fortsetter under bildet.

NY STIL: På starten av 2000-tallet begynte Britney Spears å eksperimentere med en mer vågal stil. Her avbildet under MTV Video Music Awards i 2000. REUTERS / NTB scanpix
NY STIL: På starten av 2000-tallet begynte Britney Spears å eksperimentere med en mer vågal stil. Her avbildet under MTV Video Music Awards i 2000. REUTERS / NTB scanpix Vis mer

I 2000 kom oppfølgerplata «Oops! … I Did It Again», som også ble solgt millioner av ganger. Albumet resulterte også i en verdensomspennende turné, som blant annet tok henne til Norge den 8. november samme år.

Saken fortsetter under bildet.

IKONISK ØYEBLIKK: I 2001 opptrådte sangstjernen under MTV Video Music Awards med låta «I'm a Slave 4 U», dansende med en gul slange. Foto: NTB scanpix
IKONISK ØYEBLIKK: I 2001 opptrådte sangstjernen under MTV Video Music Awards med låta «I'm a Slave 4 U», dansende med en gul slange. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den ungdommelige skoleårbok-popen hun hadde gitt ut i sine første år som aktiv artist, møtte stor kontrast i albumet «Britney» fra 2001. Her hadde hun blant annet med singelen «I'm A Slave 4 U», som hadde en seksuell undertone og bar preg av Prince-inspirasjon.

- Jeg ble lei av å synge det samme gamle hele tiden, selv om jeg elsker mine gamle låter. Men man må utvikle seg og vokse, har hun uttalt overfor Entertainment Weekly.

Stemplet som «white trash»

Som for verdensstjerner flest, var ikke folket bare interessert i musikken hennes. Hennes privatliv, og spesielt romantiske interesser, lot mange seg begeistre av.

Britney ble som nevnt kjent med Justin Timberlake som barn, og de to utviklet et romantisk forhold i 1999.

De var sammen fram til 2002, og var et av verdens heteste kjendispar i sin tid. Mange husker kanskje spesielt godt American Music Awards i 2001, da paret dukket opp i matchende denim-antrekk.

Saken fortsetter under bildet.

IKKE GLEMT: Det er over 15 år siden det tidligere superparet Britney Spears og Justin Timberlake stilte på den røde løperen med matchende denim-antrekk. Foto: NTB scanpix
IKKE GLEMT: Det er over 15 år siden det tidligere superparet Britney Spears og Justin Timberlake stilte på den røde løperen med matchende denim-antrekk. Foto: NTB scanpix Vis mer

I 2004 forlovet hun seg med den tidligere danseren Kevin Federline. De to ble fort et av verdens mest omtalte par, og fikk to barn sammen.

Ifølge Rolling Stone ble de omtalt som «white trash» av flere, etter å ha gått barbeint inn på offentlige toaletter, tømt askebegre ut av hotellvinduer og brukt en t-skjorte med påskriften: «Jeg er jomfru, men dette er en gammel t-skjorte».

Ett år før hun barberte vekk håret sitt i 2007, ble hun fotografert i en bil sammen med sønnen Sean. Det fikk flere til å reagere, fordi han satt i fanget hennes og ikke i et bilsete for barn.

Hun var rett og slett verdens mest omtalte kvinne. Flere bildebyråer anslo at hun sto for 20 prosent av dekningen deres på midten av 2000-tallet.

Saken fortsetter under bildet.

EKSEN: Britney Spears og Kevin Federline var gift fra 2004 til 2007. De fikk to sønner sammen. Her på Billboard Music Awards i 2004. Foto: AP / NTB scanpix
EKSEN: Britney Spears og Kevin Federline var gift fra 2004 til 2007. De fikk to sønner sammen. Her på Billboard Music Awards i 2004. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Havnet på kjøret

Dette var samtidig som hun slet med rusproblemer og var midt i et bristende forhold.

Sent i 2006 søkte hun om å skille seg fra Federline, noe som preget internasjonale medier i månedsvis. Det stoppet heller ikke pågangen fra paparazzier mot Spears og hennes familie.

I januar 2007 døde Spears' tante av livmorhalskreft. Sjokket var stort for familien, og en knapp måned etterpå var popstjernen innlagt på rehabilitering.

Oppholdet varte ikke lenge, og etter å ha skrevet seg ut, fjernet hun håret. Få dager etter det, angrep hun en fotograf med en paraply, ifølge Huffington Post.

Presset var stort, og privatliv var det lite av. Hun bestemte seg igjen for å sjekke inn på en ny klinikk, i håp om å komme tilbake på rett kjøl til livet.

Hun mistet senere omsorgsretten for sine to sønner, men den offisielle grunnen ble aldri offentliggjort. Da beskjeden kom, låste hun seg inne på et rom med barna. Dette sørget i etterkant for at hun ble lagt inn på en psykiatrisk avdeling.

I 2007 skrev Dagbladet at det var vanskelig å stadfeste når problemene startet. Enkelte eksperter mente det begynte allerede i 2003, da hun og Madonna delte et saftig kyss på scenen. Andre hevdet at det hadde noe med valget av partnere å gjøre.

Tilbake på topp

Elleve år etter skandaleåret 2007 og fem album senere, er det ingen tvil om at Britney Spears har klart å klore seg tilbake til poptronen hun en gang satt på. Med singler som «Piece Of Me» og «Hold It Against Me» har hun klart å toppe lister verden over.

«Om Britney Spears klarte seg gjennom 2007, klarer du deg gjennom dagen» har blitt et populært meme på nettet de siste årene.

Budskapet printes på kaffekrus og er beskrivelsen til folks vekkerklokker på smarttelefoner - slik at budskapet kommer opp når alarmen går av.​

Spears har de siste fire årene hatt kontrakt i Las Vegas, der showet «Britney: Piece of Me» ​har blitt framført jevnlig. Hun har siden 2013 solgt nesten én million billetter i kasinobyen. Det siste «Piece of Me»-showet i Vegas fant sted nyttårsaften, og det er dette showet hun skal reise verden rundt med i høst.

LES OGSÅ: - Romansen skaper full splid i bandet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer