KLARE FOR FEST: Tore Petterson, Else Kåss Furuseth og Stian Blipp har planene klare for årets 17. mai-feiring. Foto: Erlend Haukeland, Se og Hør / Instagram
KLARE FOR FEST: Tore Petterson, Else Kåss Furuseth og Stian Blipp har planene klare for årets 17. mai-feiring. Foto: Erlend Haukeland, Se og Hør / Instagram Vis mer

Kjendisenes 17. mai-feiring 2018:

- 17. mai er den eneste dagen i året jeg angrer på at jeg har fått barn

Barnetog, bunad, rømmegrøt og pølsespising. Slik skal kjendisene feire 17. mai.

Publisert

Barnetog, bunad, flagg, pølse i brød og iskrem - de fleste av oss har faste vaner og tradisjoner hva kommer til feiringen av 17. mai. Barn som voksne kler seg opp i finstasen, og den store dagen markeres i hver eneste krok over det ganske land.

Selv om det er mange gjengangere i de årlige 17. mai-tradisjonene, er det likevel en stor variasjon i tradisjonene til de norske kjendisene.

Gråter hvert år

Radiostjernen Siri Kristiansen (39) forteller til Se og Hør at 17. mai-tradisjonene har endret seg drastisk de siste årene.

- 17. mai er den eneste dagen i året jeg angrer litt på at jeg har fått barn. Jeg elsker 17. mai og Oslo. Jeg har mange tradisjoner med vennene mine der, men nå bor jeg i Son og skal gå i barnetog på 17. mai, forteller hun.

Den 39 år gamle tobarnsmoren forteller at hun pynter seg og er glad og fornøyd frem til klokken to, men så snur det.

- Så gråter jeg fra klokken to og resten av kvelden. Hvert eneste år, sier hun, og sikter til sine gamle 17. mai-tradisjoner.

GRATULERER med dagen! #17mai

Et innlegg delt av Siri Kristiansen (@sirikristiansen)

Synes bunad er stygt

I likhet med Siri Kristiansen blir det en litt annen 17. mai-feiring for programleder Einar Tørnquist (35) i år. For snart et år siden ble nemlig Einar pappa for første gang til datteren Solveig, sammen med samboeren Linn Bjørnsen.

- Så det blir mitt barns første 17. mai, forteller han og legger til at årets feiring er basert på samboerens tradisjoner.

- Jeg har egentlig tatt over alle tradisjoner fra samboeren min når det gjelder 17. mai. Jeg har egentlig pleid å jobbe den dagen fordi det er en bedre betalt dag. Så jeg har egentlig vært den som ikke feirer så mye, men nå er jeg mer «inne i det», med frokost, is og pølser og det der, forteller han.

SMÅBARNSFORELDRE: Einar Tørnquist sammen med samboer Linn Bjørnsen. Sammen har de datteren Solveig på snart ett år. Foto: NTB Scanpix
SMÅBARNSFORELDRE: Einar Tørnquist sammen med samboer Linn Bjørnsen. Sammen har de datteren Solveig på snart ett år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvor den store dagen skal feires er imidlertid ikke helt bestemt ennå.

- Vi har ikke bestemt oss for om vi skal gjøre det hjemme hos foreldrene til samboeren min, som er fra Horten, eller om vi skal gjøre det i Oslo. Men vi skal i hvert fall kle Solveig opp i bunad og vise henne hva landet er godt for, forteller Einar.

Bunad skal han imidlertid holde seg langt unna selv.

- Jeg har ikke bunad. Jeg synes det er stygt på menn. Jeg går i dress. Jeg synes bunad er litt for spraglete for min smak, sier han.

Ny bunad

Selv om ikke alle er like store tilhengere av den kjære folkedrakten, er det andre som kler seg opp og er stolte over nasjonaldrakten.

Blant andre komiker Henrik Thodesen (37) og tidligere ishockeyspiller og «Skal vi danse»-deltaker Erik Follestad (28). De har begge gjort klar bunaden for den store dagen.

- Det blir en standard feiring. Jeg skal spise frokost og gå litt rundt i byen. Jeg har fått meg ny bunad så jeg skal ha på den. Den er fra Østfold. Den er dritfin med hvit, lang frakk og greier, forteller Henrik.

For Erik blir det også den tradisjonelle frokosten å se frem til på den store dagen.

- På 17. mai er det på med bunaden, også er det frokost og greier da, forteller han.

Vinner i år også

Et innlegg delt av Erik Follestad (@erikfollestad)

Ifølge Erik er bunaden fra Rogaland.

- Gullvest og alt, sier han.

Bursdagsfeiring

For komiker John Brungot (41) blir det dobbeltfeiring på 17. mai.

- Det er eldstesønnen min sin bursdag, så vi skal først og fremst feire bursdagen til min sønn, og så skal vi også feire hele landets bursdag.

Sammen med kona Marte Hovig har de to barn.

Unnskyldning til å spise pølse

Komiker Else Kåss Furuseth (37) har ett mål for feiringen av nasjonaldagen - nemlig å spise pølser. For henne handler 17. mai om å være med venner, og å spise pølse og is.

- 17. mai er en unnskyldning til å spise is og pølse i brød rett og slett, sier hun.

Også Else skal kle seg opp i bunad i dag, men har noen utfordringer hva gjelder den kjære nasjonaldrakten.

- Jeg har bunad, men nå er den såpass åpen at det vanskelig å få den igjen. De siste årene har det vært en buksedress i stedet for, sier hun.

EIDSVOLL: Per Fugelli og Else Kåss Furuseth blir intervjuet av Haddy N'jie på 17.mai i 2014 i forbindelse med feiring av 200-års Grunnlovsjubileet på Eidsvoll.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
EIDSVOLL: Per Fugelli og Else Kåss Furuseth blir intervjuet av Haddy N'jie på 17.mai i 2014 i forbindelse med feiring av 200-års Grunnlovsjubileet på Eidsvoll. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Ifølge Else er bunaden fra Østerdalen.

- Det er som en junior-versjon av dronning Sonja sin, spøker hun.

Savner hjembyen

I 25 år har programleder og komiker Stian Blipp (28) forholdt seg til den samme 17. mai-tradisjonen.

- Da var det Bergen, og jeg gikk i tog hver gang. Så var det skolen etterpå for å kaste noen baller og gjøre noe sekkeløp og sånt, og så var det rømmegrøt. Alltid rømmegrøt på 17. mai, forteller 28-åringen.

Men siden Stian flyttet til Oslo har han måttet inngå noen kompromisser i den lange tradisjonen, noe han synes er synd. I år derimot går 17. mai-feiringen til Lillehammer der hans forlovede Jamina Iversen (30) er vokst opp.

- Så da blir det en ny twist. Så da må jeg ta en vurdering på om det er på tide å komme seg tilbake til Bergen, og kjøre Bergen-kjøret, sier han.

Howdy!

Et innlegg delt av Stian Blipp (@stianblipp)

Feirer i joggebukse

For «God kveld Norge»-programleder Dorthe Skappel (55) skal årets 17. mai-feiring tilbringes der den alltid feires, nemlig på hytta.

- Det er med familie, eller nå er det vel egentlig bare meg og mannen min. Nå gjør jentene mine alt mulig annet rart, og jeg har barnebarn som går barnetog, men for meg er det mer sånn «vin i pergolaen og håpe på fint vær», forteller Dorthe.

For Dorthe og ektemannen Jon Skappel, som hun har døtrene Maria og Marthe Skappel med, blir også finstasen lagt igjen hjemme.

- Jeg har ikke bunad. På 17. mai har jeg på meg joggebukser, hagehansker og solhatt, sier hun.

Våren er her🌻

Et innlegg delt av @ dortheskappel

Pavlova til hun spyr

For «Idol»-vinner og tidligere «Skal vi danse»-deltaker Jorun Stiansen (34) derimot, blir 17. mai feiret på tradisjonelt vis.

Hjemme i Grimstad er planen nemlig å spise kake mens hun vifter med Norges flagg.

- Jeg skal sitte i sola og drikke rosévin på «Smak og behag» i Grimstad. Der skal jeg skrike og hoie og heie, og spise pavlova til jeg spyr, forteller 31-åringen.

Frokost med venner

«Skal vi danse»-dommer, komiker og tidligere «Farmen Kjendis»-deltaker Tore Petterson (38) har store planer for hvordan årets feiring skal være.

- 17. mai blir frokost, middag og fest med venner. Sikkert en del alkohol, også skal jeg prøve å pynte meg litt også, forteller Tore.

Tore er ikke så glad i store folkemengder som blant annet utfolder seg i Karl Johans gate i Oslo på denne dagen. Dermed skal årets 17. mai feiring tilbringes i et litt mer roligere strøk i Oslo, nærmere bestemt Grünerløkka.

- Der skal jeg være sammen med de jeg er aller mest glad i på den dagen Norge feirer seg sjæl, sier han.

Tidligere denne måneden uttalte Tore seg for øvrig seg om sin nye flamme som han møtte for et år siden. Om nasjonaldagen skal feires med ham, er foreløpig ikke kjent.

- Det veit jeg ikke ennå, svarer Tore.

- IKKE ET PAR: Tore Petterson letter på sløret om sin nye flamme på den røde løperen før den siste «Senkveld»- innspillingen med Thomas Numme og Harald Rønneberg. Video: Julie Solberg / Dagbladet Vis mer

LES OGSÅ: - Hater tanken på å gå glipp av et av historiens største øyeblikk

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer