«Slender Man»-angrepet:

12-åringen knivstakk venninnen 19 ganger

Syv år er gått siden det grusomme drapsforsøket. Slik har det gått med de tidligere venninnene.

DØMT TIL 40 ÅR: Morgan Geyser stakk kjøkkenkniven i bestevenninnen 19 ganger. Foto: Michael Sear/Milwaukee Journal-Sentinel/NTB
DØMT TIL 40 ÅR: Morgan Geyser stakk kjøkkenkniven i bestevenninnen 19 ganger. Foto: Michael Sear/Milwaukee Journal-Sentinel/NTB Vis mer
Publisert

I 2009 dukket først den unormalt høye, tynne mannen uten ansikt opp på internett. Ifølge myten skulle den dresskledde skapningen stalke, kidnappe og traumatisere mennesker – og spesielt barn.

Han fikk navnet «Slenderman».

Men det som opprinnelig var en skremselshistorie på nett, skapt av kunstneren Eric «Victor Surge» Knudsen, fikk plutselig uante konsekvenser utenfor dataskjermen.

En sommerdag i 2014 skulle to tolv år gamle jenter forsøke å ta livet av sin venninne - i «Slendermans» navn. Den rystende hendelsen førte til massiv mediedekning, blant annet gjennom HBO-dokumentaren «Beware the Slenderman».

Planla i månedsvis

30. mai 2014 samles de tre 12 år gamle jentene Payton «Bella» Leutner, Anissa Weier og Morgan Geyser seg i sistnevntes hjem i Waukesha, Wisconsin for å feire bursdagen hennes. De tre overnattet, og bestemte seg dagen etter for å gå en tur i skogen – hvor de skulle leke gjemsel.

– Anissa ba meg om å legge meg ned på bakken, og dekket meg med kvister og blader. Men det var bare et triks, fortalte Leutner til ABC News i 2019, da hun for første gang snakket offentlig om marerittet.

SLENDERMAN: Trailer for «Beware the Slenderman. Video: HBO Vis mer

Weier og Geyser hadde opprinnelig tenkt til å drepe venninnen den natten, men gjennomførte ikke planen. Drapet var planlagt i flere måneder.

- Jeg ville gi henne minst en til morgen, har Geyser sagt i avhør.

Nå var de imidlertid klare for å begå drap.

- Morgan sa: «Ikke vær redd, jeg er bare en liten pusekatt». Så hoppet hun på «Bella» og knivstakk henne gjentatte ganger, har Weier forklart i avhør.

Geyser knivstakk bestevenninnen 19 ganger – i overkroppen, armene og bena.

- Anissa sa at jeg måtte. Ellers ville han drepe familiene våre, forklarte hun i avhør.

Skulle bo med «Slenderman»

De to venninnene flyktet fra åstedet, og etterlot Leutner for å dø.

- Jeg følte ingenting, fordi kroppen min var i sjokk. De fortalte meg at jeg skulle legge meg ned for at blodet skulle renne saktere. «Vi skal hente hjelp», sa de. Jeg reiste meg opp og gikk til jeg fant en gressplett jeg kunne legge meg ned på, sa Leutner.

KLARTE SEG: Payton Leutner var en milimeter fra døden. Her fra sitt eneste intervju i 2019. Foto: Skjermdump/ABC News
KLARTE SEG: Payton Leutner var en milimeter fra døden. Her fra sitt eneste intervju i 2019. Foto: Skjermdump/ABC News Vis mer

Hun blir oppdaget av en forbipasserende syklist som ringer politiet. Hun blir hastet til sykehus, hvor hun ligger på operasjonsbordet i seks timer. Leutner var ifølge rettsdokumentene «en millimeter» fra døden.

I mellomtiden har Geyser tørket av blodet fra kniven på jakken sin, og lagt den tilbake i sekken, sammen med godteri og notatbøker. Planen var å rømme til «Slendermans» villa som venninnene mente lå i nasjonalparken Nicolet i delstaten.

Der skulle de bo sammen med ham. I bagen hadde Geyser også bilder av familien sin - så hun ikke skulle glemme hvordan de så ut.

KJØKKENKNIV: Morgan Geyser tok med seg denne kniven fra kjøkkenet hjemme hos foreldrene. Den ble brukt til å angripe Peyton Leutner. Foto: Politiet i Waukesha
KJØKKENKNIV: Morgan Geyser tok med seg denne kniven fra kjøkkenet hjemme hos foreldrene. Den ble brukt til å angripe Peyton Leutner. Foto: Politiet i Waukesha Vis mer

Når politiet finner de to tolvåringene har de gått i fem timer, og sitter i veikanten nord i byen. Politibetjentene som avhørte de to jentene har fortalt at de var overraskende rolige. Spesielt Geysers oppførsel vakte oppsikt.

- Har du dårlig samvittighet for at du knivstakk din beste venn, spurte politiet.

- Jeg tenkte på det, men så bestemte jeg meg for at anger ikke ville få meg noen steder. Det er lettere å leve uten anger, svarte hun.

- Hvorfor ville du drepe din beste venn?

- Det var nødvendig.

- Tror hun var sjalu

To år tidligere, i fjerdeklasse, hadde Leutner sett Geyser alene i kantina. Geyser hadde ikke noen venner, og var ganske så ensom frem til Leutner satte seg ved siden av henne, og de to ble bestevenner. I sjetteklasse fikk imidlertid Geyser en ny venn – Anissa Weier.

SONER: Morgan Geyser knivstakk bestevenninnen 19 ganger. Hun ble dømt til 40 års tvungen psykiatrisk helsevern. Foto: REX/NTB
SONER: Morgan Geyser knivstakk bestevenninnen 19 ganger. Hun ble dømt til 40 års tvungen psykiatrisk helsevern. Foto: REX/NTB Vis mer

Hun introduserte Geyser til «Slenderman», og de to ble besatt av internettmyten. Det skremte Leutner, som ikke ville ha noe med grøsserskikkelsen å gjøre.

- Jeg likte ikke Weier i det hele tatt. Jeg hang bare med henne fordi jeg visste at Morgan virkelig elsket henne som en venn. Men hun var alltid fæl mot meg. Jeg tror hun var sjalu fordi Morgan var venn med oss begge, sa Leutner.

OPPDAGET «SLENDERMAN»: Anisas Weier oppdaget «Slenderman» på internett, og fortalte om grøsserfiguren til sin nye venn Morgan Geyser. De trodde han var ekte. Foto: REX/NTB
OPPDAGET «SLENDERMAN»: Anisas Weier oppdaget «Slenderman» på internett, og fortalte om grøsserfiguren til sin nye venn Morgan Geyser. De trodde han var ekte. Foto: REX/NTB Vis mer

På bussen til skolen hvisket de to ferske vennene seg imellom om «Slenderman», og hvordan de skulle bli verdige hans aksept. Det var Weier som mente at dette kunne de oppnå ved å drepe Leutner.

«Under 'Slenderman' er morderen, og under morderen er en stedfortreder. Weier forklarte at for å bli en stedfortreder måtte du drepe en person. Dette ville vise dedikasjon til 'Slender Man'. Weier forklarte at mange ikke tror at 'Slenderman' er virkelig, og at hun ønsket å vise skeptikerne at de tok feil», står det i rettsdokumentene.

TRAILER: Den offisielle traileren for «Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer». Video: Netflix Vis mer

Løslatt

Det ble besluttet at de to skulle dømmes som voksne og ikke mindreårige i saken. Weier ble kjent skyldig i uaktsomt drap, da hun ble erklært utilregnelig ved gjerningstidspunktet. Hun ble dømt til 25 års tvungent psykisk helsevern.

FRA NOTATBOKEN: Morgan Geyser tegnet en rekke tegninger av fantastifiguren «Slenderman». Foto: REX/NTB
FRA NOTATBOKEN: Morgan Geyser tegnet en rekke tegninger av fantastifiguren «Slenderman». Foto: REX/NTB Vis mer

13. september i år ble Weier, som nå er 19 år, løslatt fra Winnebago psykiatriske sykehus etter fire år. Hun må bo hos sin far, og er under konstant GPS-overvåkning, samtidig som hun må gjennomgå psykisk behandling.

«Jeg sier ikke at jeg er ferdig med behandlingen min. Jeg sier at jeg har brukt opp alle ressursene tilgjengelig for meg på Winnebago. Hvis jeg skal bli et produktivt medlem av samfunnet, må jeg være en del av samfunnet», skrev Weier i et brev som ble lest opp under en høring i mars, skriver ABC News.

Hun skrev også at hun tok fullt ansvar for handlingene sine.

«Jeg er lei meg og angrer veldig for smerten og frykten jeg har forårsaket».

Studerer på universitet

Geyser ble i februar 2018 dømt til 40 års tvungent psykisk helsevern. Hun inngikk en tilståelsesavtale for overlagt drap, men at psykisk sykdom var årsaken. Hun soner i et sikkerhetssykehus i Oshkosh.

Hun har blitt diagnostisert med schizofreni og opposisjonell atferdsforstyrrelse. Hun fortalte gråtkvalt i retten at hun var lei seg og angret på drapsforsøket.

- Vi kan ikke glemme hva som virkelig skjedde. Det var planlagt drap, sa dommer Michael Bohren i rettssaken.

SKREV LISTE: En huskeliste var skrevet ned i notatboken til Morgan Geyser. De planla drapet på venninnen over flere måneder. Foto: REX/NTB
SKREV LISTE: En huskeliste var skrevet ned i notatboken til Morgan Geyser. De planla drapet på venninnen over flere måneder. Foto: REX/NTB Vis mer

Leutner har holdt seg unna offentligheten med unntak av sitt eneste intervju i 2019. Hun gikk da på videregående, og fortalte at hun ønsket å starte på universitetet i 2020, for å studere medisin – inspirert etter angrepet på henne.

- På grunn av det hun gjorde, har jeg det livet jeg har nå. Jeg liker det veldig godt, og jeg har en plan. Jeg hadde ikke en plan da jeg var 12 år, men nå har jeg det, på grunn av alt jeg gikk gjennom, sa hun.

Familiens talsperson, Steve Lyons, sa i høst at Leutner er godt i gang med sitt andre år på universitetet, og at hun trives på skolen, ifølge ABC News.

LES OGSÅ: Drepte utkledd som Hollywood-stjerne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer