«The Holiday»:

10 ting du ikke visste

Det er offisielt «The Holiday»-sesong!

MODERNE KLASSIKER: «The Holiday» fyller 15 år i år, og er en kjær julefilm for mange. Her er Kate Winslet og Jack Black i en scene fra filmen. Foto: Zade Rosenthal/ Columbia Pictures/ ZUMA Press/ NTB
MODERNE KLASSIKER: «The Holiday» fyller 15 år i år, og er en kjær julefilm for mange. Her er Kate Winslet og Jack Black i en scene fra filmen. Foto: Zade Rosenthal/ Columbia Pictures/ ZUMA Press/ NTB Vis mer
Publisert

Hver eneste jul benker nordmenn i de tusen hjem seg foran skjermen for å se Cameron Diaz (49) forelske seg i kjekkasen Jude Law (48) - i år for femtende gang.

Den romantiske julekomedien følger amerikanske Amanda Woods (Diaz) og britiske Iris Simpkins (Kate Winslet). De er på hver sin side av kloden, men er i samme situasjon: De trenger en pause fra sine vanlige liv. Dermed bestemmer damene seg for å bytte hus i to uker, og resten er historie.

HUSBYTTE: Cameron Diaz og Kate Winslet bytter hus - og på et vis menn - i «The Holiday». Foto: Dave Allocca/ Starpix/ REX/ NTB
HUSBYTTE: Cameron Diaz og Kate Winslet bytter hus - og på et vis menn - i «The Holiday». Foto: Dave Allocca/ Starpix/ REX/ NTB Vis mer

Filmen, som kom ut i 2006, er blitt en juleklassiker verden over, og du tror kanskje du kjenner filmsuksessen like godt som din egen bukselomme.

Men her er 16 fakta du sannsynligvis ikke visste om den romantiske komedien med stjernenavn som Cameron Diaz, Kate Winslet (46), Jude Law og Jack Black (52) på rollelista.

1. Dustin Hoffmans cameo var ikke planlagt

Underveis i filmen dukker det plutselig opp et kjent fjes i en såkalt «cameo-opptreden». Det betyr at en person spiller seg selv i et kort segment av en film.

I scenen der Blacks og Winslets karakterer er i en DVD-sjappe, plukker Black opp filmen «The Graduate», og begynner å snakke om hvordan filmen er produsert. Samtidig dukker Dustin Hoffman (84) opp i bakgrunnen. Artig nok spilte Hoffmann rollen som Ben Braddock i nettopp «The Graduate».

KJENT FJES: Skuespillerveteran Dustin Hoffman kan ses i bakgrunnen i en av filmens scener. Foto: David Silpa/ UPI/ Shutterstock Editorial/ NTB
KJENT FJES: Skuespillerveteran Dustin Hoffman kan ses i bakgrunnen i en av filmens scener. Foto: David Silpa/ UPI/ Shutterstock Editorial/ NTB Vis mer

Ifølge IMDB kjørte Hoffman tilfeldigvis forbi DVD-sjappa der Kate Winslet og Jack Black filmet en scene, og la merke til alle kameraene utenfor. Da bestemte han seg for å stoppe for å se hva som foregikk, og møtte på regissør Nancy Meyers (72) som han kjente fra før. Og vipps fikk Hoffman ta del i den romantiske filmsuksessen.

THE GRADUATE: En ung Dustin Hoffman sammen med Anne Bancroft i «The Graduate». Det er denne filmen Jack Black plukker opp i videosjappa. Foto: Embassy/ Laurence Turman/ Kobal/ REX/ NTB
THE GRADUATE: En ung Dustin Hoffman sammen med Anne Bancroft i «The Graduate». Det er denne filmen Jack Black plukker opp i videosjappa. Foto: Embassy/ Laurence Turman/ Kobal/ REX/ NTB Vis mer

Mye av denne scenen er også improvisert. Filmcrewet skal dessuten ha fjernet både Winslet og Blacks filmer fra hyllene i DVD-sjappa for å unngå at det skulle bli distraherende.

Den lille gledesdansen som Iris tar når hun ankommer Los Angeles, er for øvrig også improvisert.

2. Jack Blacks «puppeuhell» var ikke planlagt

Når Blacks og Winslets karakterer nyter en sushimiddag, klarer Miles (Black) å streife borti Iris (Winslet) sitt bryst idet han lener seg over bordet for å nå soyasausen. «Beklager for puppestreifet», sier Miles, heldigvis til latter fra Iris.

Scenen ble født da Black streifet regissørens bryst ved et uhell. Regissør Meyers syntes hele settingen var så hysterisk at hun skrev den inn i filmen dagen etter, ifølge Cosmopolitan.

BLE SKREVET INN: En scene ble født da skuespiller Jack Black streifet regissørens bryst ved et uhell. Foto: Alexis C Glenn/ UPI/ Shutterstock Editorial/ NTB
BLE SKREVET INN: En scene ble født da skuespiller Jack Black streifet regissørens bryst ved et uhell. Foto: Alexis C Glenn/ UPI/ Shutterstock Editorial/ NTB Vis mer

- Jeg lo så hardt, fordi menn kommer borti kvinners bryst på den måten hele tiden og later som det ikke skjedde, men han sa umiddelbart unnskyld for «puppestreifet», så jeg skrev det inn i den neste scenen han skulle gjøre, sa Meyers i et intervju med Coming Soon i 2006.

3. Kate Winslet og Rufus Sewells romantiske fortid

I «The Holiday» spiller Rufus Sewell (54) Jasper, Iris' igle av en ekskjæreste, som knuser hjertet hennes. Det fører henne på flukt til USA, for å rømme fra sine egne følelser.

SKURKEN: I «The Holiday» spiller Rufus Sewell Kate Winslets sleipe forelskelse. Foto: Broadimage/ REX/ NTB
SKURKEN: I «The Holiday» spiller Rufus Sewell Kate Winslets sleipe forelskelse. Foto: Broadimage/ REX/ NTB Vis mer

Også i det virkelige liv har Winslet og Sewell tidligere hatt en romanse. De datet i omtrent tre måneder på starten av 90-tallet, og Winslet omtalte gjenforeningen deres i forbindelse med «The Holiday»-innspillingen som «vennskapelig» tilbake i 2006, ifølge Irish Examiner.

For øvrig skal den første julescenen, der Jasper blir forlovet, ha vært en utfordring. Scenen tok så mange forsøk at Winslet skal ha falt på kne og tullet med å be til høyere makter om at scenen snart skulle bli perfekt, ifølge Cosmopolitan.

SJOKKERENDE: Flere sjokkerende avsløringer om juleklassikerne «Hjemme alene», «Love actually», «The Holiday» og «Elf» Vis mer

4. Filmen ble skrevet for skuespillerne

Regissør Meyers falt pladask for Jack Black i «School of Rock». Seinere skrev hun rollen Miles i «The Holiday» med ham i tankene. Da hun var ferdig med manuset visste hun at det var Law, Winslet og Diaz hun ønsket seg til de andre hovedrollene i filmen.

Først skal Black ha vært skeptisk til å medvirke i filmen, ifølge Buzzfeed. Men da han fikk høre at en av hans motspillere var Winslet, snudde han brennkvikt.

BLE OVERTALT: Det var da Jack Black fikk vite at Kate Winslet skulle spille i filmen at han ble overtalt til å takke ja. Foto: Magnus Sundholm/ Action Press/ REX/ Shutterstock/ NTB
BLE OVERTALT: Det var da Jack Black fikk vite at Kate Winslet skulle spille i filmen at han ble overtalt til å takke ja. Foto: Magnus Sundholm/ Action Press/ REX/ Shutterstock/ NTB Vis mer

- Tro meg, det er ikke vanskelig å forelske seg i Jack Black. Ikke i det hele tatt, skal Winslet ha sagt etter innspillingen i et intervju med Hollywood Archives.

5. Lindsay Lohan dukket opp i en falsk filmtrailer

Regissør Meyers og «Mean Girls»-skuespiller Lindsay Lohans (35) bekjentskap går langt tilbake i tid. Meyers regisserte nemlig «Foreldrefellen», der en ung Lindsay spiller eneggede tvillinger.

DUKKER OPP: Lindsay Lohan har en liten rolle i julefilmen. Foto: REX/ NTB
DUKKER OPP: Lindsay Lohan har en liten rolle i julefilmen. Foto: REX/ NTB Vis mer

Hun overtalte Lohan til å spille i en falsk filmtrailer som skulle medvirke i «The Holiday», fordi hun mente Lohan skyldte henne en tjeneste. Lohan gikk med på det med det samme, skriver Buzzfeed.

Det samme gjorde skuespiller James Franco (43), som kjenner Lohan.

STORFAVORITT: «The Holiday» er en fast juletradisjon for mange. Foto: Snap Stills/ REX/ NTB
STORFAVORITT: «The Holiday» er en fast juletradisjon for mange. Foto: Snap Stills/ REX/ NTB Vis mer

6. Det lille, sjarmerende huset ble bygget på to uker

Nettsiden hovedpersonene Iris og Amanda bruker for å bytte hjemsted er faktisk en ekte side. På homeexchange.com kan du faktisk bytte hus med fremmede, dersom du søker ditt eget «The Holiday»-eventyr.

Noe som derimot ikke er ekte, er det søte lille huset til Iris i England. Huset, hagen og det «gamle» steingjerdet ble bygget på to uker.

IKKE EKTE: Rosehill Cottage er likevel en imponerende kulisse. Foto: Zade Rosenthal/ Sony/ Kobal/ REX/ NTB
IKKE EKTE: Rosehill Cottage er likevel en imponerende kulisse. Foto: Zade Rosenthal/ Sony/ Kobal/ REX/ NTB Vis mer

- Vi bygget det gjerdet og vi satte de trærne der. Det var virkelig bare en tom slette. Det var en skikkelig turistattraksjon mens det stod der, sier Meyers i filmens kommentatorspor, ifølge Hooked on houses.

BERØMT TRIO: Diaz, Law og Winslet på premieren av «The Holiday» i London i 2006. Foto: Stuart Atkins/ REX/ NTB
BERØMT TRIO: Diaz, Law og Winslet på premieren av «The Holiday» i London i 2006. Foto: Stuart Atkins/ REX/ NTB Vis mer

Amandas villa derimot, er et ekte sted i San Marino i California. Det samme er puben «The White Horse» i Shere i England.

7. Ingenting overlatt til tilfeldighetene

Når Iris ankommer Los Angeles velger hun ut en film å se på, rett før Blacks karakter dukker opp. Filmen hun velger er «Punch-drunk Love», som handler om en amerikansk mann som forelsker seg i en britisk dame. I filmen er Black amerikaner og Winslet britisk.

ROMANSE: Kate Winslet og Jack Black finner kjærligheten i «The Holiday». Foto: Snap Stills/ REX/ NTB
ROMANSE: Kate Winslet og Jack Black finner kjærligheten i «The Holiday». Foto: Snap Stills/ REX/ NTB Vis mer

8. Cameron Diaz har ikke sett filmen på flere år

Til stor forskjell fra resten av verden, er det visstnok utrolig lenge siden Cameron Diaz så seg selv som Amanda i «The Holiday».

I november i fjor gjestet hun podkasten «Everything Iconic» med Danny Pellegrino, og podkastverten roste filmen opp i skyene, og fortalte hvordan den hadde påvirket millioner av mennesker under høytiden.

Da han spurte om Diaz ser på «The Holiday» i jula som alle oss andre, slapp Diaz bomben:

- Jeg har faktisk ikke sett den på 15 år, svarte hun ifølge ET Canada.

IKKE EN JULETRADISJON: «The Holiday» er ikke en del av juletradisjonene til Diaz. Foto: Marc Patrick/ BFA/ REX/ Shutterstock Editorial/ NTB
IKKE EN JULETRADISJON: «The Holiday» er ikke en del av juletradisjonene til Diaz. Foto: Marc Patrick/ BFA/ REX/ Shutterstock Editorial/ NTB Vis mer

Deretter fortalte hun at hun var med på filmen fordi hun var en stor fan av Meyers, men at hun ikke har sett filmen siden den først kom ut, skriver Screenrant.

Ifølge Cosmopolitan var rollen hennes den som krevde mest fysisk forberedelse, på grunn av all løpingen. Tatt i betraktning at vi i filmen ser henne løpe på høye hæler, er ikke det vanskelig å forstå.

TURTELDUER: Amanda (Diaz) faller paddeflat for pappaen Graham (Law). Foto: Snap Stills/ REX/ NTB
TURTELDUER: Amanda (Diaz) faller paddeflat for pappaen Graham (Law). Foto: Snap Stills/ REX/ NTB Vis mer

Ifølge Buzzfeed fikk imidlertid Diaz et ganske bra plaster på såret. Hun fikk nemlig beholde alle klærne til karakteren hun spilte, Amanda.

9. Jude Laws favorittscener

Kjekkasen Jude Law smeltet alles hjerter da han viste seg å ikke bare være en britisk rundbrenner, men en kjærlig alenefar til to skjønne døtre. Laws karakter Graham fortalte aldri Amanda (Diaz) om barna, fordi han ikke trodde forholdet ville bli av den seriøse sorten.

FRA DON JUAN TIL FAR: Jude Laws karakter viser seg å være mykere enn man først skulle tro. Foto: Magnus Sundholm/ action press/ REX/ NTB
FRA DON JUAN TIL FAR: Jude Laws karakter viser seg å være mykere enn man først skulle tro. Foto: Magnus Sundholm/ action press/ REX/ NTB Vis mer

Men når det blir utviklet søt musikk mellom briten og amerikaneren, tar Amanda Graham i å lyve, og dukker opp på døren hans uanmeldt. Da får hun vite sannheten: Graham er enkemann og alenefar.

«THE HOLIDAY»: Det er ingen tvil om at «The Holiday» er et absolutt must for mange før jul, men hvordan ser stjernene egentlig ut i dag? Video: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

Scenene som ble spilt inn sammen med film-døtrene Olivia og Sophie, skal ha vært Laws favorittscener, skriver Screenrant. «The Holiday» var begge jentenes første film.

Jude Laws ekte datter heter for øvrig Iris.

Slik ser Sophie, eller skuespiller Miffy Englefield (22), ut i dag:

10. Spor av regissøren

Regissør Nancy Meyers har gitt en bit av seg selv til Diaz' karakter, Amanda. Allerede i starten av filmen kommer det tydelig frem at hun lider av angst. Med en håpløs utro kjæreste og en stressende jobb har Amanda mye kaos i livet sitt.

MOR OG DATTER: Filmregissør Nancy Meyers (til høyre) med datteren Hallie Meyers-Shyer, som også er regissør og produsent. Foto: Chris Pizzello/ AP/ NTB
MOR OG DATTER: Filmregissør Nancy Meyers (til høyre) med datteren Hallie Meyers-Shyer, som også er regissør og produsent. Foto: Chris Pizzello/ AP/ NTB Vis mer

I en av filmens første scener ser vi en frustrert Amanda idet hun kaster sin utro kjæreste på dør. Midt i Amandas utblåsing, får hun smertefulle spasmer i spiserøret og stryker seg selv på brystet. Gjennom filmen ser vi medisiner som roer henne ned.

Meyers lider også av spasmer i spiserøret, ifølge Screenrant, og har overført dette til Amanda fordi hun liker å legge igjen deler av seg selv i filmene sine.

LES OGSÅ: Anders Mordal: «Jul i svingen»-stjernen avkrefter dødsfall

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer