Brittany Murphy:

10 år etter: De ubesvarte spørsmålene

Brittany Murphy og ektemannen døde med fem måneders mellomrom. Tiåret etterpå har vært preget av spekulasjoner og mystikk.

GIKK BORT: Den amerikanske skuespilleren Brittany Murphy rakk å gjøre seg godt bemerket i Hollywood, før hun døde brått som 32-åring i 2009. Foto: NTB Scanpix
GIKK BORT: Den amerikanske skuespilleren Brittany Murphy rakk å gjøre seg godt bemerket i Hollywood, før hun døde brått som 32-åring i 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun hadde verden for sine føtter. 32 år gamle Brittany Murphy hadde gjort seg bemerket i storfilmer som «Clueless» og «8 Mile», og var et av de heiteste navnene i Hollywood.

Hun bodde idyllisk til i Los Angeles og var dessuten godt gift. En mulig familieforøkelse kunne ha preget fremtiden, sammen med flere roller i storfilmer og enda mer berømmelse.

Slik ble det ikke. 20. desember 2019 er det ti år siden skuespilleren brått døde i sitt eget hjem, under det som fortsatt omtales som mystiske omstendigheter.

Mange spørsmål

At ektemannen hennes, Simon Monjack - som for øvrig fant den liveløse kroppen hennes - døde fem måneder etterpå, har ikke bidratt til å dempe mystikken. Tvert imot.

Døde Murphy egentlig av naturlige årsaker? Hvordan kan det ha seg at ektemannen døde fen måneder senere, attpåtil på samme baderom? Hvorfor vil ikke rettsmedisinerne gjenåpne etterforskningen?

Både familie og fans har krevd svar, som ennå ikke har dukket opp.

POPULÆR: Brittany Murphy avbildet under filmfestivalen i Cannes i 2005, tre og et halvt år før sin død. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR: Brittany Murphy avbildet under filmfestivalen i Cannes i 2005, tre og et halvt år før sin død. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For å forstå hvorfor 32-åringens dødsfall har endt opp som myteomspunnet, kan det være greit å se på omstendighetene først. Murphy ble født i Atlanta i Georgia, men flyttet tidlig i oppveksten mellom både New Jersey og Burbank i California, på grunn av familiens skilsmisse.

Ung stjerne

Interessen for scenekunst og skuespill kom tidlig, og allerede som niåring fikk hun en syngende rolle i en lokal oppsetning av «Les Misérables». De kommende åra handlet om trynefaktor, og Murphy var bare 13 år da hun fikk sin første manager.

Veien gikk deretter til Hollywood, der grunnlaget for karrieren og stjernestatusen hun huskes for, ble lagt.

Totalt står hun oppført som skuespiller i 67 filmer og tv-serier gjennom 1990- og 2000-tallet. Hennes siste rolle var i filmen «Something Wicked», som ble sluppet først i 2014 - flere år etter hennes bortgang.

KLINTE TIL: Ashton Kutcher og Brittany Murphy sørget for en god porsjon oppmerksomhet da de innledet en romanse på begynnelsen av 2000-tallet. Her fra 2002. Foto: NTB Scanpix
KLINTE TIL: Ashton Kutcher og Brittany Murphy sørget for en god porsjon oppmerksomhet da de innledet en romanse på begynnelsen av 2000-tallet. Her fra 2002. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samtidig som karrieren tok av, begynte pressen å bli interessert i hennes privatliv. Hun var aldri noen skandalestjerne, men rykter om både kokainbruk og menn verserte likevel. I en periode på starten av 2000-tallet datet hun Hollywood-kollega Ashton Kutcher (41), som hun spilte med i «Just Married».

Kollapset

Det ble derimot ikke noe langvarig forhold med Kutcher, og stjernen fant på sikt kjærligheten med den britiske manusforfatteren Simon Monjack. De var et omstridt par da de ble sammen i 2007, og flere stilte spørsmål ved hvorvidt den åtte år eldre kjæresten påvirket henne i dårlige retninger. I bransjen ble han omtalt som en «bad guy» og som en svindler.

Han hadde en rekke tiltaler og dommer bak seg, med milliongjeld og etterlysninger i diverse stater. Han ble også fengslet for å ha vært i USA etter at turistvisumet hans gikk ut.

OMDISKUTERT: Simon Monjack ble ikke godt mottatt av pressen da han giftet seg med Brittany Murphy. Her er de to avbildet sammen under en motevisning i 2008. Foto: NTB Scanpix
OMDISKUTERT: Simon Monjack ble ikke godt mottatt av pressen da han giftet seg med Brittany Murphy. Her er de to avbildet sammen under en motevisning i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det ble likevel de to, tross advarsler og murring. De giftet seg samme år som de møttes, men fikk aldri noe barn. Gjennom de tre siste åra av livet hennes bodde hun og ektemannen sammen med mora hennes i et hus i Los Angeles. I samme hus som både hun og ektemannen døde i.

20. desember 2009, fire dager før julaften, kollapset hun på badet. Hun hadde ifølge rapportene følt seg forkjølet de siste dagene, men tenkte ikke noe særlig over det. Ifølge The Hollywood Reporter skal hun ha sagt: «Mamma, jeg får ikke puste, hjelp meg», før hun forsvant ut av bevissthet.

DØDSHUSET: Både Brittany Murphy og ektemannen døde i sitt felles hjem, med bare 5 måneders mellomrom. Foto: NTB Scanpix
DØDSHUSET: Både Brittany Murphy og ektemannen døde i sitt felles hjem, med bare 5 måneders mellomrom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge TMZ mottok nødsentralen i byen et nødanrop fra Murphys hjem klokka åtte om morgenen, søndag 20. desember.

Hollywood-stjernen ble fraktet til Cedars-Sinai-sykehuset, og hun ble forsøkt gjenopplivet på vei til dit, men til ingen nytte. Like etter klokka ti om formiddagen ble hun erklært død.

Ikke trodd

Murphys kropp ble obdusert dagen etter, og ifølge rettsmedisineren hadde 32-åringen dødd av «naturlige årsaker», ettersom hun hadde lidd av både lungebetennelse og anemi (blodmangel, journ.anm.), ifølge CNN.

Den fullstendige obduksjonsrapporten, som kom i februar 2010, avdekket ytterligere funn. Det ble det konkludert med at skuespilleren sluttet å puste som følge av lungebetennelse, anemi - og inntak av ulike medisiner - som smertestillende og febernedsettende.

ORD MOT ORD: Simon Monjack og Sharon Murphy tilbakeviste en rekke påstander etter Brittany Murphys død. Her er de avbildet med et portrett av filmstjernen i januar 2010, få måneder før Monjack døde. Foto: AP/ NTB scanpix
ORD MOT ORD: Simon Monjack og Sharon Murphy tilbakeviste en rekke påstander etter Brittany Murphys død. Her er de avbildet med et portrett av filmstjernen i januar 2010, få måneder før Monjack døde. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Saken ble dermed avsluttet, siden det trolig ikke hadde forekommet noe kriminelt. Skuespillerens far lot seg derimot ikke overbevise, og mente at dødsfallet umulig bare kunne skyldtes «naturlige årsaker».

Ifølge E! fikk han, fire år etter datteras død, en rettskjennelse til å analysere håret til dattera, som viste høye nivåer av over ti potensielt giftige tungmetaller. Et av dem var barium, som brukes i rottegift.

Rettsmedisinerne mente på sin side at dette ikke beviser eller peker på noe som helst.

- Det eneste de fant var tungmetaller, men jeg regner med at leger og våre folk fortalte familien at Brittany farget håret sitt … Det ble avklart at metallene kom fra fargen. Hun ble ikke forgiftet, og vi står ved dødsårsaken vi først oppga den gang. Hun døde av reseptbelagte medisiner, lungebetennelse og blodmangel, fortalte rettsmedisinerne i Los Angeles til ovennevnte nettsted så sent som i 2014.

Ord mot ord

Faren tok ikke historien for god fisk. Enten var det snakk om en tilfeldig, samtidig eksponering for tungmetallene, eller så var det snakk om at en person - «trolig med et kriminelt motiv» - sto bak eksponeringen for disse metallene, mente han.

- Jeg har en følelse av at det er noe som ikke stemmer. Det er gift, ja, jeg vet det, uttalte faren til «Good Morning America» for noen år siden.

FILMSTJERNE: Skuespilleren i en scene fra «Uptown Girls» i 2003. Foto: NTB Scanpix
FILMSTJERNE: Skuespilleren i en scene fra «Uptown Girls» i 2003. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Filmstjernens mor, som delte hus med dattera og svigersønnen, avviste eksmannens uttalelser på det sterkeste. I et åpent brev til The Hollywood Reporter, publisert i november 2013, skrev hun blant annet:

«Han har kommet med skandaløse uttalelser de siste åra, som kulminerer i denne siste galskapen: At min elskede datter ble myrdet. Påstandene hans er basert på tynnest mulig bevis, og er mer en fornærmelse enn en innsikt i det som virkelig skjedde», skrev hun.

UNG OG LOVENDE: Brittany Murphy startet skuespillerkarrieren i ung alder. Her med Alicia Silverstone og Stacey Dash under innspillingen av «Clueless» i 1995. Foto: NTB Scanpix
UNG OG LOVENDE: Brittany Murphy startet skuespillerkarrieren i ung alder. Her med Alicia Silverstone og Stacey Dash under innspillingen av «Clueless» i 1995. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Harde påstander

Ed Winter ved rettsmedisineren i Los Angeles har på sin side hatt en annen - hardtslående og svært beskyldende - konklusjon:

- Brittany var syk, og i stedet for å skaffe henne behandling, unnlot Simon og mora hennes å ta henne med til legen og brukte heller en overflod av ikke-reseptbelagte medisiner, har han fortalt til E!

Dette har mamma Murphy avvist på det sterkeste.

At to mennesker tilfeldigvis skal dø på samme måte, i samme hus, med under et halvt års mellomrom, har også sørget for diverse overskrifter. 23. mai 2010 ble Monjack funnet død i samme rom som kona, og rettsmedisinerne kom frem til at også han døde av lungebetennelse.

MICHAEL JACKSON: 25. juni 2019 er det 10 år siden Michael Jackson døde. Slik var nødsamtalen. Vis mer

- De hadde ganske like dødsårsaker. Brittany hadde en overdose av reseptfrie medisiner i tillegg til lungebetennelsen og blodmangel, mens Simon døde av det samme - bare i kombinasjon med reseptbelagte medisiner, sier Ed Winter, og fortsetter:

- Jeg tror det kunne ha vært forebygget. Problemet er at Simon gikk til flere leger og fikk flere medisiner i flere forskjellige navn, har han fortalt.

Gikk til søksmål

Huset de bodde i ble også satt under mistanke, siden to mennesker mistet livet der i løpet av såpass kort tid. Etter at både dattera og svigersønnen avgikk ved døden, gikk Sharon Murphy, skuespillerens mor, til sak for det hun hevdet var «manglende informasjon om mulig giftig muggsopp» i huset.

Sharon og Brittany Murphy kjøpte villaen av popstjernen Britney Spears for nesten fire millioner dollar i 2003, ifølge The Hollywood Reporter.

Ifølge E! News fant ikke rettsmedisineren noen tegn på en mugginfeksjon i Murphys kropp under obduksjonen. Imidlertid har aldri noen miljøvurderinger av eiendommen blitt offentliggjort.

Siden politiet i Los Angeles heller aldri behandlet Murphys hus som et åsted, finnes det ingen verifisert oversikt over hva slags kjemikalier eller andre virkestoffer som fantes i huset på tidspunktet da filmstjernen døde.

Våren 2016 uttalte for øvrig assisterende sjefsrettsmedisiner Ed Winter at etterforskningen av Murphys død kan bli gjenåpnet, men at det trolig blir vanskelig:

- Vi trenger i så fall nye bevis, og aller helst en tilståelse. Det har vi ikke, sa han til E!

Samtidig uttalte han at graven til Murphy kan bli åpnet hvis politiet i Los Angeles tar kontakt med rettsmedisineren. Det har foreløpig til gode å hende.

LES OGSÅ: Slik gikk det med skandalefamilien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer