Per Heimly om Ari Behn:

- Han reddet meg

I sin nye bok forteller Per Heimly om episoden som satte ham i takknemlighetsgjeld til Ari Behn.

SKRIVER OM VENNSKAPET: I boka «Blodsbror» skriver Per Heimly om vennskapet med Ari Behn. Foto: Tore Skaar/ Se og Hør
SKRIVER OM VENNSKAPET: I boka «Blodsbror» skriver Per Heimly om vennskapet med Ari Behn. Foto: Tore Skaar/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fotograf Per Heimlys nye bok «Blodsbror», skrevet i samarbeid med Jo Johansen, forteller Heimly om sitt liv med Ari Behn, alt fra denne ville starten, det sju år lange uvennskapet og de siste åra.

I boka skildrer Heimly hvordan han og Behn ble nære venner etter at han havnet i en psykedelisk krise, eller« bad trip», etter å ha tatt LSD.

Året var 1996 og Heimly åpner opp om sitt forhold til narkotika, og forteller at alkohol egentlig var mer enn nok. Men da han fikk kloa i LSD ble fristelsen for stor. Heimly hadde en kompis på besøk som var sterk motstander av narkotika, og stemningen i Heimlys studio ble brått ubehagelig. Verre skulle det bli da LSDen begynte å påvirke han.

- Det var som om han ble en diger, rødglødende demon, mens jeg var et nyfødt og hjelpeløst barn. Vinen jeg hadde sølt utover det hvite gulvet skrek mot meg. Vinen på gulvet ble som et hav av blod, og jeg lå der og svømte mens denne onde demonen hang faretruende over meg, skriver Heimly.

FORFULGT: I «Märtha» på TV 2 snakker prinsesse Märtha Louise ut om forholdet til Ari Behn. Hun beskriver den første tida som «ganske spesiell», og forteller at de ble forfulgt 24 timer i døgnet. Programmet har premiere på TV 2 7. april. Video: TV 2 Vis mer

Ringte Ari

Heimlys bad trip førte til at han trodde kompisen hadde drept to jenter som også var på besøk, og nå var ute etter å drepe han.

- Det eneste som sto i hodet på meg, var at jeg måtte få tak i hjelp. Der og da var jeg sikker på at den rette personen å ringe, var Ari, skriver Heimly videre.

Morgensola kom og Behn tok med seg Heimly ut for å gå av seg rusen. Redningsaksjonen satte dype spor hos fotografen.

GODE VENNER: I sin nye bok forteller Heimly om alle oppturene og nedturene i vennskapet med Ari Behn. Her fra Aschehougs hagefest i 2003. Foto: Erlend Aas / NTB
GODE VENNER: I sin nye bok forteller Heimly om alle oppturene og nedturene i vennskapet med Ari Behn. Her fra Aschehougs hagefest i 2003. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

- Etter den dagen følte jeg evig takknemlighetsgjeld til Ari. Han hadde reddet meg ut av helvete, og bare var der, som en tålmodig og trygg person. Hele resten av livet har jeg følt at jeg aldri kunne gi opp Ari, uansett hvor ille det skulle bli, avslutter Heimly.

Dagbladet har kontaktet Per Heimly, men han er ikke tilgjengelig for en kommentar torsdag. Forslagssjef Anne Gaathaug i Papermoon forlag ønsker ikke å kommentere boka.

Dagbladet har også snakket med prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, som sier de ikke har lest boka.

Den nye vinen

Heimly hadde blitt kjent med Behn året før og sammen med Jono El Grande, Bertrand Besigye, Alexander Stenerud og Owe Egon Grandics utgjorde de den mye omtalte vennegjengen «Den nye vinen».

- Jeg vil ikke si vi var kjepphøye, men vi var jævlig høye på oss selv, skriver Heimly.

Vennegjengen fikk blant annet mye oppmerksomhet for å ha gått opp på scenen på Theatercaféen og ropt ut i lokalet «vi er den nye vinen, den nye vinen som skal sprenges». Stuntet førte til at de ble utestengt fra restauranten på livstid.

ÅPNER OPP: Per Heimly forteller hvordan Ari Behn reddet han fra et en vond opplevelse med rus. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
ÅPNER OPP: Per Heimly forteller hvordan Ari Behn reddet han fra et en vond opplevelse med rus. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer

Boka «Blodsbror» legges ut for salg denne uka. Dagbladet har fått tak i et eksemplar av boka før salgsdato.

Den godt over 400-siders boken er proppfull av kjente og ukjente bilder av Ari Behn, fotografert av Per Heimly gjennom hele Behns voksne liv. Av forlaget Papermoon blir den beskrevet som en «skamløst ærlig bok om et helt spesielt vennskap». Boka følger de to mennenes tette bånd gjennom det bohemaktige livet med «Den nye vinen» helt til Ari Behns bortgang 1. juledag 2019.

Dagbladet har vært i kontakt med Geir Håkonsund, som var manager for Ari Behn, og fungerte som familiens talsperson etter dødsfallet.

- Familien har ikke lest manus eller sett noe av denne boka, og har derfor ingen kommentar til den, skriver han i en sms til Dagbladet.

LES OGSÅ: Datteren (4) døde - dødsårsaken er klar

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer