Ari og Marianne Behn:

Avslører: - Mye av dette stemmer ikke

Ari Behns mor har skrevet bok om sønnen. Avsløringene hun kommer med har ikke vært kjent før.

DELER SIN HISTORIE: For snart to år siden mistet Marianne Behn sin sønn Ari til selvmord. Nå kommer hun med sin versjon av hendeslene som ledet opp til den grusomme romjulen 2019. Her er sønn og mor fotografert sammen i 2017. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
DELER SIN HISTORIE: For snart to år siden mistet Marianne Behn sin sønn Ari til selvmord. Nå kommer hun med sin versjon av hendeslene som ledet opp til den grusomme romjulen 2019. Her er sønn og mor fotografert sammen i 2017. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. juledag for to år siden gikk kunstneren og forfatteren Ari Behn bort, 47 år gammel. Han tok sitt eget liv, og etterlot et samlet Norge i sjokk og sorg. Siden den gang har mye vært sagt om forfatteren - fra både familie, venner og andre. Likevel er det flere detaljer rundt forfatterens siste tid som ikke har vært offentlig kjent - før nå.

Ari Behns mor Marianne (67) kommer nå med flere avsløringer i sin nye bok «Min Ari», som utkommer tirsdag 9. november. Hun er blant annet åpen om at sønnen var innlagt på sykehus med mystisk sykdom den siste tiden før han gikk bort.

Les alle detaljene og flere avsløringer i saken under her:

Slår tilbake

Det var naturlig for Marianne Behn å skrive boken. Det fungerte som terapi for henne, men ble også en plattform for å sette på plass det hun omtaler som «forståsegpåere».

«Jeg har til tider vært opprørt over alle som har ønsket seg en flik av Ari etter hans død, og av forståsegpåere og synsere som har uttalt seg om hvordan han hadde det den siste tiden. Alt fra utsagn som at han på slutten ikke «visste hvem han var», til at han var hypokonder, psykisk syk og så videre. Mye av dette stemmer ikke, og det har bidratt til å motivere meg til å skrive denne boken», skriver hun i boken.

Marianne Behn skriver inngående om sønnens siste tid. Hun beskriver hjerteskjærende hvordan hun mottok dødsbudskapet, og hvordan hun selv måtte viderebringe det til resten av familien - som var samlet til juleselskap på Larkollen 1. juledag i 2019.

Hun tar også et oppgjør med flere av ryktene som har versert etter at dødsfallet ble kjent, deriblant dette med at sønnen skal ha vært psykisk syk.

- OPPRØRT MEG: Marianne Behn tar et oppgjør med spekulasjonene som har florert etter sønnens brå bortgang. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
- OPPRØRT MEG: Marianne Behn tar et oppgjør med spekulasjonene som har florert etter sønnens brå bortgang. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

«Det har vært mye støy, jeg kan ikke nekte for det. Til og med diagnoser fra legfolk om Aris fysiske og psykiske helsetilstand har vært kastet rundt. Har det opprørt meg? Ja, veldig. Har det såret meg? Definitivt. Har det forstyrret meg og gjort sørgeperioden min enda vanskeligere? Ja, alt det har fulgt i kjølvannet av Aris død. Jeg har forsøkt å finne en annen vinkel til historien hans, en annen valør. Som en kompensasjon», skriver hun i den avslørende boken.

Flere detaljer om Ari Behns helse og siste dager, kan du lese her.

Ærlige om sønnens bortgang

I et intervju med Se og Hør i januar i fjor, fortalte Ari Behns foreldre ærlig om sønnens bortgang for første gang. Da fortalte pappa Olav Bjørshol (69) at han var hjemme hos Ari i Lommedalen både julaften og 1. juledag.

- Det var jeg som fant ham. I dag er jeg svært takknemlig for at jeg fikk være hos ham, sa han til Se og Hør.

VIXEN: Leah Isadora Behn vant prisen for Årets influencer: Beauty og takket blant annet faren Ari Behn i sin takketale. Vis mer

Opprinnelig skulle Behn ha feiret julaften som kongeparets gjest sammen med sine tre døtre på Kongsseteren, men dette ble avlyst.

Ari følte seg for dårlig til å delta, og planene ble derfor endret til at han skulle reise til Larkollen for å feire jul sammen med foreldrene sine. Denne planen ble heller aldri noe av, og dermed besluttet Olav å reise til sønnen tidlig på julaften.

- Ari var ikke alene da han valgte å avslutte livet. Det virket som om Ari hadde funnet en slags ro den siste dagen, sa Bjørshol videre i intervjuet med Se og Hør.

Flere bøker

Marianne Behn er ikke den eneste som har skrevet bok om Ari Behn etter at han gikk bort. Også forfatterens nære venn Per Heimly har over nærmere 450 sider beskrevet forholdet med sin «Blodsbror» detaljert.

SKREV OM VENNSKAPET: I boken «Blodsbror» skriver Per Heimly om vennskapet med Ari Behn. Foto: Tore Skaar/ Se og Hør
SKREV OM VENNSKAPET: I boken «Blodsbror» skriver Per Heimly om vennskapet med Ari Behn. Foto: Tore Skaar/ Se og Hør Vis mer

I boken skildrer Heimly blant annet hvordan han og Behn ble nære venner etter at han havnet i en psykedelisk krise, eller« bad tripp», etter å ha tatt LSD. Heimly ble kjent med Behn på midten av 1990-tallet, og sammen med Jono El Grande, Bertrand Besigye, Alexander Stenerud og Owe Egon Grandics utgjorde de den mye omtalte vennegjengen «Den nye vinen».

«Jeg vil ikke si vi var kjepphøye, men vi var jævlig høye på oss selv», skrev Heimly.

Vennegjengen fikk blant annet mye oppmerksomhet for å ha gått opp på scenen på Theatercaféen og ropt ut i lokalet «vi er den nye vinen, den nye vinen som skal sprenges». Stuntet førte til at de ble utestengt fra restauranten på livstid.

KAN REDDE LIV: Maud Angelica Behns tale fra faren Ari Behns begravelse ble hyllet. Nå snakker hun igjen om selvmord - denne gangen i en kampanje for Helse Vest. Video: Helse Vest Vis mer

Også Ari Behns eldste datter, Maud Angelica Behn, har skrevet bok etter at faren gikk bort. Den unge jenta skriver om sorgen etter faren, og viktigheten av å snakke om de tingene som er vanskelig. Den har fått tittelen «Tråder av tårer» og er skrevet i hemmelighet av Maud Angelica selv og forlegger Arve Juritzen, som også er bokens redaktør.

Tilbake i 2018 var Maud Angelica godt i gang med å lage barnebøker sammen med faren. De skulle lage tre barnebøker for Juritzen forlag, men hvorvidt de skulle komme ut, var usikkert.

Juritzen har fortalt til VG at boka Maud Angelica har gitt ut er noe helt annet enn det hun og faren startet på:

- Dette er 100 prosent Mauds eget verk og noe hun har skapt ut fra seg selv.

LES OGSÅ: Levde luksusliv– risikerer 35 års fengsel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer