Finn en varm oase i en vinterkald hovedstad. Spis god, dansk mat. Oppdag hemmeligheter bare danskene kjenner til. Vinterhyggen er ikke langt unna. Velkommen til København i den kalde, fine tiden.

Nye sider ved Køben

Foto: Wonderful Copenhagen

Sky, Cloud, Daytime, Snow, Tree, Travel, Leisure

Brr! Frostklare morgener og islag på bilruten. Drømmer du også om å komme deg litt vekk? Du trenger heldigvis ikke dra så langt for å oppleve noe nytt. Danskene går kanskje i vinterhi mellom oktober og mars. Men de vet å gjøre det med stil og godt humør. Og de har et par triks for å få mest mulig ut av vinterhalvåret.

Bli med på en annerledes København-tur!

Vi har funnet frem til stedene danskene holder tett til brystet. Kanskje for at ikke for mange skal oppdage dem? Samtidig har vi alliert oss med en italiener som kjenner Danmarks hovedstad bedre enn de fleste. Han får du møte om litt. Men før vi kommer så langt, la oss få en smakebit!

Foto: Daniel Rasmussen

Building, Daytime, Sky, Photograph, Infrastructure, Lighting, Travel, Architecture, Neighbourhood, City

Det er ikke uten grunn at København har vært den viktigste danske byen helt siden 1300-tallet. Det yrer av liv her, av kulturelle og sosiale opplevelser. De fleste nordmenn er glad i en tur til "Køben". I å rusle nedover Strøget på jakt etter den perfekte julegaven. Gå på museer og gjøre designkupp av dansk design. Spise højt belagte smørrebrød på stamkaféen.

Hva kjennetegner en tur man sent glemmer? Opplevelser utenom det vanlige. Noe som bryter med hverdagen. Noe det er verdt å huske - og å komme tilbake til.

La oss derfor starte på en frisk, som de sier i Danmark!

Foto: Kim Wyon

For visste du at det står mer enn 7000 mennesker på venteliste for å bli medlem i en av Københanvs saunaforeninger? Vinterbading og badstufellesskap er så populært i danskenes hovedstad at de fleste har måttet smøre seg med tålmodighet.

Vel. Ikke nå lenger! Fra og med november åpner Go Boat - som er kjent for utleie av vind- og solkraftdrevne båter i havnebassenget i København - splitter nye, flytende saunaer. Og det beste av alt? Sauna by Go Boat kan bookes av alle - ikke minst småfrosne nordmenn. Den ligger midt i det københavnske smørøyet, med panoramautsikt til Indre by.

Interior design, Property, Building, Water, Wood, Shade, Architecture, Floor, Rectangle
Body of water, Naval architecture, Cloud, Sky, Building, Leisure

Foto: Torben Eskerød

Book en flytende sauna for hele familien - eller vennegjengen - og opplev en helt ny måte å se København på. Og du - bare slapp av, om du ikke er en ringrev av en isbader, kan du bare slappe av og nyte utsikten!

Om vannet helst skal være litt varmere, går det an å legge turen forbi Copenhot. Badestampene og stampbåtene deres holder cirka 40 grader. Hele året. De har også egne badstuer som kan bookes.

En mer forfriskende start på vinterhalvåret skal du lete lenge etter. Et startskudd for fritid!

Road surface, Cloud, Sky, Plant, Daytime, Nature, Snow, Sunlight, Tree, Landscape

Foto: Malthe Zimakoff

Sky, Window, Light, Nature, Tree, Temple, Lighting, Architecture, Jacket, Electricity

For nordmenn er det nesten umulig å snakke om København uten å nevne Tivoli. Uansett om du har besøkt det legendariske, 178 år gamle tivoliet før - eller om det er første gang du besøker det, har du opplevelser i vente.

Opprinnelig holdt Tivoli bare åpent om sommeren. Om vinteren var det lukket. Slik er det ikke lenger. Tivoli åpner dørene til julestemningen i slutten av november med Jul i Tivoli - og det varer til det nye året. Tusenvis av funklende lys, julemat som putrer i restaurantenes gryter, julegodter og spektakulære lysshow. Og - selvfølgelig! -selveste julenissen!

Foto: Anders Bøgild, Tivoli

Men hvor skal dere sove? Selv om København mysser av gode hoteller, er det noen som skiller seg ut.

Et av dem er Manon Les Suites. Dette er intet annet enn en fem-stjerners balinesisk perle - skjult midt i hjertet av København!

Her snakker vi hip bohemluksus av øverste skuffe - i festlige, avslappende og eksotiske omgivelser, i gåavstand fra Tivoli, sentrum og fra de legendariske københavnske søerne. Hotellet har 87 suiter, men det er helt klart bassenget i midten av hotellet som er midtpunktet. Du må nesten se det for å forstå hvorfor! Instant hvilepuls.

Road surface, Building, Daytime, Photograph, White, Window, Light, Sky, Infrastructure, Architecture

Vintershopping i København

Temperaturmessig ligger København ikke langt fra våre egne breddegrader hva kulde angår. Heldigvis kryr det av små og store butikker, der du kan finne alt fra kostbare designskatter, til second hand og unika.

Plukk med deg unike gaver hjem!

  • Besøk Værnedamsvej mellom Vesterbro og Frederiksberg for en  avslappet og sofistikert handletur.
  • Unike Istedgade blir mer og mer kjent for alle de kule butikkene sine.
  • Det er også flust av vintage- og bruktbutikker i Køben. Her finner du en god oversikt!

Foto: Martin Heiberg

Jeg elsker denne byen. Det har jeg gjort siden jeg var tenåring. Nå er jeg 37.”

– Giuseppe Liverino

Foto: Maria Sattrup

Water resources, Sky, Nature, Lake, Sunlight, Watercourse, Tree, Horizon, Bank

En italieners hemmelige tips!

Vent litt - skal en italiener vise frem Københavns hemmelige godbiter? Javisst. Giuseppe Liverino jobber for Wonderful Copenhagen, og kjenner derfor København bedre enn de fleste. Men enda viktigere: Han elsker byen. Det har han gjort helt siden han første gang kom hit fra Firenze som tenåring. Nå har han bodd her i 12 år.

GIUSEPPE LIVERINO, WONDERFUL COPENHAGEN

- Jeg elsker København. Det er en unik by, med masse kultur, mange grønne områder - og mye plass.

- Hvor ville du tatt med noen som aldri har vært her før?

- Jeg pleier alltid å si: Start med en båttur! Det gir en fornemmelse av Københavns størrelse og av bydelene som du ikke kan få på noen bedre måte, sier Giuseppe.

- Når jeg skal vise fram København går jeg for Hey Captain, som tilbyr guidete båtturer for ti personer. Men ofte ender vi opp med å bruke Go Boat i stedet. Små båter som går på solcelleenergi. De er superlette å styre, og helt stille - og du kan stoppe akkurat hvor du vil. Om du vil ta et bilde, kjøpe mat eller gå i land.

Besøk en av Københavns landsbyer

Giuseppe sier at bydelene i København er som hver sin lille landsby. Og at de er perfekte å oppdage på sykkel. København er i det hele tatt som skapt til syklister - med store, brede sykkelfelt overalt.

På Østerbro og Frederiksberg ligger de herlige parkene og designbutikkene. Nørrebro og Vesterbro er stedet for natteliv og studieliv, mens Nordhavn og Sydhavn handler om å få med seg hypermoderne arkitektur i vannkanten. Refshaleøen er stedet å sykle innom for å oppleve Københavns eksperimenterende matscene.

- Uansett hvor du drar, kan du sykle dit på 15 minutter. Og hvis du ikke er sykkeltypen, kan den nye metroringen få deg til alle bydelene.

Foto: Marc Skafte-Vaabengaard

Hovedstadsopplevelsen utenom det vanlige

Men én ting er folk som aldri har vært i København før. Mange nordmenn kjenner København veldig godt. Eller det liker vi iallfall å tro! Giuseppe har et stalltips til hvor det er fint å dra - hvis man har sett Strøget før.

- Jeg ville kjøpt noen Copenhagen Cards. Da får du gratis transport i hele hovedstadsregionen, og gratis inngang til 83 museer og attraksjoner i byen. Og hvor jeg ville dratt? Jeg ville latt gjestene utforske kunsten og designkulturen nord for byen.

Første stoppested på Giuseppes reiseplan er Helsingør og Kronborg Slot. Handlingen i William Shakespeares "Hamlet" er inspirert av det som skjedde på hoffet her på slottet. I dag er det et av Nord-Europas best bevarte renessanseslott og står på UNESCOs verdensarvsliste.

- Å få en omvisning av Hamlet eller Oratio selv - som ikke bare snakker om slottet, men om handlingen i Shakespeares skuespill og hvor på slottet den kan ha funnet sted, det er virkelig spennende og rørende. Gåsehudfremkallende!

Arkitekturopplevelse i rockestjerneformat

- Etterpå ville jeg dratt til M/S Museet for Søfart. Det er et sjøfarstsmuseum, og du tenker kanskje: Hvorfor i all verden? Har du hørt om rockestjernearkitekten Bjarke Ingels? Det er han som har designet museet. Det ligger i en gammel tørrdokk. Det er virkelig verdt å oppleve. De har en veldig god restaurant der også.

Like i nærheten av museet ligger en hemmelighet som kanskje er godt bevart for de fleste besøkende. Har du kanskje hørt om den mannlige utgaven av "Den lille havfruen"? Skulpturen heter HAN, er laget av den dansk-norske kunstnerduoen Elmgren og Dragset - og står foran Kulturværftet i Helsingør.

På vei tilbake mot København, stopper Giuseppe alltid på Marienlyst Strandhotel. Spesielt hvis han reiser sammen med kjæresten - og vil ha en SPA-opplevelse av de sjeldne. Ja, det hender de drar dit ens ærend også, innrømmer han.

Siste stopp før Giuseppe og gjestene er tilbake i sentrum av København, er alltid Louisiana Museum of Modern Art. Her er den gamle parklignende hagen, bestrødd med fantastiske skulpturer og en fantastisk utsikt, nesten like mye verdt et besøk som den imponerende samlingen moderne kunst på innsiden.

Om du bare skal se én ting her, få med deg japanske Yayoi Kusamas installasjon Gleaming Light of the Souls. Den er fire x fire meter ren magi.

Foto: Kim Hansen

Louisiana må være det vakreste museet for moderne kunst som finnes i hele verden.”

– GIUSEPPE LIVERINO

Unik design og kule illustrasjoner på Nørrebro

Puh. Etter en tur utenfor byen, er det på tide å dykke ned igjen. Giuseppe Liverino holder en knapp på Nørrebro for oss nordmenn. Spesielt én av gatene der.

- Jeg digger Jægersborggade på Nørrebro. Tidligere var det bare en vanlig bygate, men nå er den forvandlet til en gate stappet med kunstnere, ulike håndtverksspesialister og restauranter, sier Giuseppe.

Legg turen forbi CMYKKLD, anbefalter italieneren. Det er en kjellerbutikk som er full av hundrevis av malerier laget av lokale illustratører.

- Butikken velger ut de beste lokale illustratørene og får trykket opp bilder omtrent én gang i måneden. Her har du sjansen til å plukke med deg et helt særegent minne fra København.

En verdensustilling i miniatyr

Ikke langt fra kunstbutikken ligger Superkilen - som kalles Nørrebros byrom. Det er en stor park som er delt inn i tre deler: Den Røde Plads, Det Sorte Marked og Den Grønne Park. Summen er en slags verdensutstilling i miniatyr, med alle mulige former for musikk, sport og aktiviteter, klassisk torg med benker - og lufteturer med hunden.

Om du vil prøve deg på de ustø sykkelbanene, kan det være smart å stikke innom Recycles først.

_ De reparerer og setter i stand gamle vintage-sykler fra Italia og Frankrike med ordentlige kvalitetsdeler. Jeg vet at de også shipper til Norge!

Uansett om kofferten må romme en ny-gammel sykkel, kan du stikke innom The Audo. Stedet er både restaurant, konseptbutikk, minihotell og møteplass i ett. Det lille stedet er en slags hybrid mellom jobbliv, design og fellesskap.

- Her finner du enestående eksempler på dansk design. I tillegg har de en skikkelig bra kafé, og så kan du attpåtil sove her. Om du altså drømmer om å sove i dansk design!

Foto: Malin Poppy Darcy Mörner

Nyt et avbrekk i Glyptoteket

Fra moderne kunst på Louisiana, til eldgamle kunstskatter på Glyptoteket. Museet ble stiftet av Carlsberg-bryggerienes eier Carl Jacobsen, og inneholder Nordeuropas største samling av antikke kunstverk. Samlingen består også av en moderne del, som blant annet har kunstverk av Monet, Rodin, van Gogh, Degas - og en av verdens beste Paul Gauguin-samlinger.

Men én ting er kunsten. Den taler for seg. For Glyptoteket inneholder også en ekstra opplevelse, og den er for ganen! Nyt en fristende lunsj i omgivelser ulikt absolutt alt annet.

Midt i den storslåtte Vinterhaven ligger nemlig Café Picnic. Her kan dere skjemme dere bort i ly fra førjulstrafikk og mennesker, i skyggen av hundre år gamle palmetrær. Sørg for å ta en kaffe også. Den er en av Københavns beste, levert direkte fra en av byens beste kaffebarer!

Public space, Sky, Temple, Mountain, Plant
Sky, Building, Statue, Sculpture, Architecture, Plant, Snow, Freezing, Tree

Om du har sett nok av småbutikker og design, kan det være forfriskende å vende tilbake til utgangspunktet. Havnen. Lei en kajakk hos Kayak Republic og nyt synet av Københavns havnefront i skumringen.

Har du heller lyst til å ta med deg litt julestemning hjem, er det nok å velge mellom! Prøv H.C. Andersens julemarked eller julemarkedet midt i hjertet av København - på Kongens Nytorv. Har dere småtråkk med, er julemarkedet i København ZOO en inntier!

Fikk du ikke nok av slott på Hamlets slott i Helsingør, kan du ta turen til Rosenborg Slot der de danske kronjuvelene oppbevares. En god idé er å ta turen til Frederiksberg Runddel ved inngangen til Frederiksberg Have, like ved slottet. På isbanen er det is hele vinteren - og det er bare å leie et par støvler.

Midt i blinken for en romantisk drømmetur til Køben? Gjett om!

Mode of transport, Water, Boat, Cloud, Sky, Building, Watercraft, Window, Vehicle, Lake

Slott, julestemning - og kajakk!

Foto: Malthe Zimakoff

Foto: Daniel Rasmussen

Foto: VisitCopenhagen

Road surface, Street fashion, Flash photography, Plant, Window, Building, House, Standing, Gesture, Happy
Red sky at morning, People in nature, Flash photography, Surfing Equipment, Cloud, Water, Surfboard, Sunrise

Det er ingen som kan stave til lunsj som danskene. Eh, vel. De kaller det frokost, da. Men de gjør matopplevelsen til noe ganske særlig, ekspterer som de er når det kommer til å hygge seg med maten.

Besøk XX, XX eller XX - og la smaksløkene boltre seg, mens dere planlegger neste severdighet på dagsplanen.


Med tilfredsstilte smaksløker kan dere ta turen forbi XX eller XX, eller hva med å XX? Det er lite som føles mer personlig enn en gave noen har kjøpt til deg i utlandet, så hvorfor ikke by familiemedlemmene dine på danske funn under juletreet i år?Dapibus ultrices in iaculis nunc sed augue lacus viverra. Lectus proin nibh nisl condimentum id venenatis a condimentum.

Volutpat lacus laoreet non curabitur gravida. Aliquam faucibus purus in massa tempor nec.

Lectus arcu bibendum at varius vel pharetra vel.

Road surface, Street fashion, Flash photography, Plant, Window, Building, House, Standing, Gesture, Happy
Red sky at morning, People in nature, Flash photography, Surfing Equipment, Cloud, Water, Surfboard, Sunrise
Boats and boating--Equipment and supplies, Mode of transport, Naval architecture, Water, Boat, Watercraft, Building, Window, Sky, Mast
Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på [email protected]©2020 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler

ANNONSØRINNHOLD

visitDenmark logo.png
Material property, Font