KJENDISFOTOGRAF: Tidligere i år fotograferte han Natassia Malthe hengende i et hotellskilt i filmbyen.
KJENDISFOTOGRAF: Tidligere i år fotograferte han Natassia Malthe hengende i et hotellskilt i filmbyen.
Privat
DYKTIG: Fotograf Bjørn Opsahl har flyttet til Los Angeles. Her håper han å gjøre seg bemerket som fotograf i Hollywood.
DYKTIG: Fotograf Bjørn Opsahl har flyttet til Los Angeles. Her håper han å gjøre seg bemerket som fotograf i Hollywood. TV3

- Jeg brautet meg til topps

Bjørn Opsahl gikk fra å være mobbeoffer til å bli en av Norges hotteste fotografer.

2837799.jpg

TV-FJES: I Top Model er Opsahl kjent som jentenes faste fotograf. I tillegg sitter han i juryen og er med på å avgjøre hvilke modellspirer som går videre i programmet.
TV-FJES: I Top Model er Opsahl kjent som jentenes faste fotograf. I tillegg sitter han i juryen og er med på å avgjøre hvilke modellspirer som går videre i programmet.
TV3

2837803.jpg

THE DREAMTEAM: Vendela Kirsebom, Hank Von Helvete og Bjørn Opsahl på et av Top Models mange fotoshoot.
THE DREAMTEAM: Vendela Kirsebom, Hank Von Helvete og Bjørn Opsahl på et av Top Models mange fotoshoot.
TV3

2839715.jpg

DRØMMEJOBB: Nylig fotograferte Bjørn den kjente tatovøren Kat Von D. Selv har han latt henne tatovere seg. I dag er de to blitt gode venner.
DRØMMEJOBB: Nylig fotograferte Bjørn den kjente tatovøren Kat Von D. Selv har han latt henne tatovere seg. I dag er de to blitt gode venner.
Privat

LOS ANGELES (Seher.no): Den ettertraktede fotografen Bjørn Opsahl (40) har denne høsten vært å se på tv-skjermen i det populære realityprogrammet "Top Model".

Men selv om det er der han har gjort seg bemerket den siste tiden - startet karrieren hans som rockefotograf allerede på 90-tallet.

Etter å ha fullført ungdomskolen valgte Opsahl å slutte utdanningen for å fortsette på livets skole. I flere år jobbet han som "roadie" ved å rigge konserter for rockeband - inntil han en dag vant penger på et Flax-lodd og kjøpte sitt første kamera.

Ved å ta bilder av band og artister på scenen og backstage opprettet han seg raskt et navn i bransjen. Etterhvert etablerte han seg også som en dyktig portrett- og motefotograf, og snart var Opsahls navn på alles lepper.

Fra å ha null erfaring fra faget jobbet han seg opp til å bli en av landets mest anarkjente fotografer, men igjen ønsket han å utvide horisonten.

Flyttet fra Norge til USA
I januar 2008 pakket han sakene sine og flyttet til solfylte Los Angeles med kjæresten Rita Lassen-Urdahl for å få fart på karrieren i "The Land of Opportunitiy."

Opsahl, som er svært kritisk til intervjuer, er ingen lett mann å få tak i. Da han endelig svarer telefonen - befinner han seg på et fotoshoot midt ute i en av Californias ørkener hvor han tar bilder av den veldreide popstjernen Christina Milian (27).

Navn som Tyra Banks, Björk, Nick Cave og Bono er bare et lite knippe av internasjonale stjerner 40-åringen har fotografert gjennom tidene. Nå håper han å gjøre seg bemerket som fotograf i Hollywood.

- Los Angeles har alltid vært et slags "home away from home" for meg - eller snarere bare "home". Jeg har reist hit flere ganger i året i lang tid, forteller han til Seher.no.

- Hvorfor endte du opp i akkurat Los Angeles og ikke New York for eksempel?

- Jeg valgte LA fordi jeg trenger sand mellom tærne og sol i fjeset når jeg har fri. NY er for meg en bråkete, stinkende og altfor hektisk by. Der klarer jeg bare noen dager av gangen selv om det kanskje ville vært et bedre valg for meg med tanke på karrieren.

Likevel tror han det er lettere å dra til New York med bilder etter oppholdet i Los Angeles enn det ville vært å dra direkte fra Norge.

- Alt er mye større her
En annen grunn til at han flyttet over dammen er fordi han mener folk ikke er sultne nok i Norge. 

- Det er så store forskjeller mellom USA og Norge at det ikke kan komprimeres på en liten linje. Det går kort sagt i effektivitet, profesjonalitet og innsats. Alt er enormt mye større her, og det er et ekstremt høyt nivå på alle. Hele byen er skapt av og for showbiz, sier han, og fortsetter:

- Det vil også si at det kreves langt mer av meg som fotograf ettersom jeg er "nobody" her. Jeg må vise at dette kan jeg virkelig - i konkurranse med noen av verdens dyktigste fotografer. Det er utviklende og fruktbart for en som har jobbet i 15 år med de samme tingene, forklarer han.

Da Opsahl kom til LA drømte han først og fremst om å få til et fotoshoot med tatovørbaben Kat Von D (26). Hun er kjent fra tv-serien "LA Ink" hvor hun blant annet preger huden til kjente rockere, og er også kjæreste til "Mötley Crüe"-bassisten Nikki Sixx (49).

- Hun ble min fjerde person foran kamera her borte, så det var godt jobba, innrømmer han. 

Resultatet kan ses i januarutgaven av MANN og på www.bjornopsahl.com (ekstern lenke).

Før fotoshootet la Opsahl seg selv under Kat Von Ds nål på "LA Ink" og ble tatovert over hele ryggen. Segmentet blir vist på amerikanske tv-skjermer i januar 2009. 

Brautet seg til topps
- Hvorfor har akkurat du klart å slå igjennom som en av de største fotografene i Norge?

- Høy arbeidsmoral, trofast smak, integritet i valgene jeg gjør og en rimelig god porsjon selvtillit. Da jeg startet i Norge var ikke konkurransen slik som i dag, så jeg klarte å braute meg til topps ganske lett. Men det fordrer jo at man leverer, så jeg har jobbet hardt i alle år. Og jeg jobber enda hardere nå. Jeg prøver å legge inn 12-14 timer seks ganger i uka, forteller han til Seher.no.

I 2005 gjorde Opsahl sin debut som kunstfotograf med utstillingen "Deadscapes" på Henie Onstad kunstsenter. Sommeren 2009 stiller han ut sin andre solo-utstilling - denne gang på Stenersenmuseet i Oslo.

Fotografen hviler med andre ord ikke på laubærene og forstår viktigheten av å arbeide hardt, men han tar heller ikke hvilke som helst jobber.

- Med min bråkete bakgrunn tror jeg kanskje jeg vet alt for godt hvor stor fallhøyde jeg har, og hva jeg IKKE kan falle tilbake på. Jeg er rimelig sikker på at jeg jobber mer og hardere enn de fleste fotografer i Norge. Vi har det for godt der.

- Der jeg eventuelt ikke kan støtte meg på talent og godt betalte reklamejobber, må jeg jobbe enda mer for å holde meg i racet. Dessuten er jeg flink til å si "nei". Jeg spiser heller grøt en uke enn å prostituere meg for enkelte godt betalte, men blodfattige jobber.

Redd for å miste seg selv
Opsahl fremstår som en selvsikker person som ikke er redd for å ytre meningene sine, men det har ikke alltid vært slik.

- Jeg er et gammelt mobbeoffer og hadde til tider store problemer med å tørre å snakke med folk. Etter en stund skjønte jeg at dette ikke tok meg noen steder. Jeg måtte komme meg ut og vise hva jeg var god for. Jeg har lært mye og jeg fikk snudd flisa til slutt, men det var en lang vei, konstaterer han.

Han har fått glass knust i hodet, blitt knivstukket i halsen og bodd under ei bro, har han tidligere fortalt. I det hele tatt virker fyren ganske fryktesløs.

- Det har vært en del mørke og til tider livsfarlige momenter, men det farligste jeg har gjort tror jeg ikke egner seg på trykk. Jeg har en slags morbid tiltrekning til kjellere, hvis du skjønner hva jeg mener.

Men til tross for sitt tøffe image er han ikke redd for å avsløre sin største frykt i livet. 

- Å miste kjæresten min, å miste synet og å miste meg selv, avslutter Bjørn Opsahl.

LES OGSÅ: - Aldri mer tv!